Ligestillingsminister blander sig i ballade om dansk regnbueflag: 'Det er en værdikamp, vi ikke må tabe'

Peter Hummelgaard er uforstående over for, at det regnbueflag, en dansk fan fik konfiskeret under EM-kampen i Baku, ikke skulle være velkommen på et fodboldstation.

- Jeg, og regeringen, vil fortsætte med at lægge pres på, i alle de relevante internationale fora, som vi sidder i. Det gjorde vi senest ved EU-topmødet for et par uger siden, og det vil vi fortsætte med, skriver ligestillingsminister Peter Hummelgaard i et svar til DR Sporten. (Foto: Darko Vojinovic/Martin Sylvest © (c) Ritzau Scanpix)

Regnbueflag og refleksveste.

Da danske Kristoffer Føns lørdag aften luftede symbolet på mangfoldighed og støtte til LGBT+-personer under Danmarks EM-kvartfinale mod Tjekkiet i Baku, blev han passet op af to vagter, der uden at give en begrundelse 'rev det' ud af hænderne på ham.

Episoden fik allerede kort efter kampen et efterspil, hvor Danske Fodboldfans (DFF) kaldte det 'en overtrædelse af Uefa-regulativer at konfiskere prideflag'.

Peter Hummelgaard, Danmarks beskæftigelsesminister og minister for ligestilling, skriver i et svar til DR Sporten, at han er komplet uforstående over for, at flaget ikke skulle være velkommen på stadion.

- Den her værdikamp må vi ikke tabe, for det drejer sig om nogle helt grundlæggende værdier, skriver ministeren.

Det er 'hævet over almindelig politik', lyder det.

- Vi må sande, at vi står midt i en værdikamp om retten til at elske den, man vil. Og retten til at leve som man vil og være den, man er. En værdikamp mod autoritære regimer, religiøs fundamentalisme, som islamisme, intolerance og homo- og transfobi, skriver ministeren, som sammen med regeringen vil 'fortsætte med at lægge pres på' i internationale sammenhænge.

- Vi har nogle lande, organisationer og visse mennesker, som aktivt kæmper imod det her med liv og sjæl. Det bliver ikke nemt, for det er stærke kræfter, vi kæmper mod, men det gør det absolut ikke mindre vigtigt, skriver Peter Hummelgaard.

Du kan billeder af episoden under Danmarks EM-kvartfinale lørdag aften herunder:

  • Her ses episoden, hvor flaget konfiskeres. (Foto: Darko Vojinovic)
  • Her ses episoden, hvor flaget konfiskeres. (Foto: Darko Vojinovic © Ritzau Scanpix)
  • Her ses episoden, hvor flaget konfiskeres. (Foto: Darko Vojinovic © Ritzau Scanpix)
  • Her ses episoden, hvor flaget konfiskeres. (Foto: Darko Vojinovic)
1 / 4

Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) har igangsat en undersøgelse af hændelsen, oplyste de til AFP.

- De første oplysninger, vi modtog, var, at den pågældende tilhænger var stærkt beruset, og at nogle lokale tilhængere blev aggressive over for ham. De lokale vagter greb ind og tillod tilhængeren at blive trods hans tilstand, lød det fra Uefa.

Kristoffer Føns afviser til DR Sporten, at han skulle have været beruset eller have opført sig aggressivt overfor vagterne, og den forklaring møder opbakning fra DBU.

- Vi havde medarbejdere tæt på forløbet, og vi vil bidrage til Uefas undersøgelse af sagen. Uefa har umiddelbart vurderet, at den omtalte fan var meget beruset. Den opfattelse deler vi slet ikke. Nu afventer vi først Uefa, skriver Ronnie Hansen, kommerciel direktør hos Dansk Boldspil-Union (DBU), på Twitter.

Søndag aften er Uefa kommet med en ny kommentar til DR om episoden. Heri skriver forbundet følgende:

- Uefa instruerede aldrig stewards i Baku - eller nogen andre på stadion - om at konfiskere regnbueflag. Så snart Uefa blev opmærksom på hændelsen, kontaktede vi den Uefa-delegerede og Uefas sikkerhedsofficer på stadion for at undersøge og afklare problemet med de lokale arrangører. Vi blev informeret efter kampen om, at flaget var returneret til dets ejer.

Endnu et markant selvmål

Hvad Uefa finder frem til, og måden forbundet siden reagerer, bliver helt afgørende, mener Jens Sejer Andersen, der er international chef for Play the Game, som arbejder for højere etiske standarder i sportens verden.

- Hvis ikke Uefa tager klar afstand fra det, der passerede, har Uefa leveret endnu et markant selvmål i den række, som turneringen har været så rig på, siger Jens Sejer Andersen til DR Sporten.

Regnbueflaget har flere gange været i fokus under årets EM-slutrunde. Både i forbindelse med en ny ungarsk lov, der forbyder landets skoler og tv-stationer at fortælle om homoseksuelle, transpersoner, biseksuelle og andre LGBT+-personer til børn og unge, men også da Uefa forbød München at oplyse byens EM-stadion i regnbuefarver til kampen mellem Tyskland og Ungarn.

Som modsvar til Uefas forbud om at oplyse stadionet i München, valgte 46 andre stadioner i Tyskland at gøre det, blandt andet i Frankfurt, Köln, Wolfsburg, Augsburg, Bremen, Düsseldorf og i den tyske hovedstad, Berlin (billedet). (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)

Det ser mærkeligt ud, når Det Europæiske Fodboldforbund få måneder forinden startede en kampagne med navnet 'Outraged', som skulle fremme bekæmpelsen af diskriminationen af homoseksuelle og andre seksuelle minoriteter, mener Jens Sejer Andersen.

- Når de smukke løfter rammer virkeligheden, har Uefa ikke været i stand til at håndtere det på en måde, der kan overbevise omverdenen om, at de også mener det, siger Jens Sejer Andersen.

I førnævnte kampagne optrådte flere verdensstjerner, heriblandt danske Pernille Harder, Paul Pogba og Megan Rapinoe. Også Uefa-præsident Aleksander Ceferin er med.

- Fodbold er noget, der følges af milliarder mennesker over hele verden. Vi er nødt til at vise, at forskelsbehandling er forkert, sagde Ceferin, da forbundet i december lancerede kampagnen.

- Vi skal være rollemodellerne. Hvis nogen branche i verden kan gøre det, er det fodbold.

Vil Uefa kun flage ved festlige lejligheder?

Jens Sejer Andersen kalder Uefas håndtering 'elendig' og mener, at Det Europæiske Fodboldforbund har 'været på slingrekurs'.

- Det er som om, at Uefa har regnet med, at hvis man vifter med regnbueflaget, har man scoret sig en PR-gevinst.

- De har slet ikke taget stilling til, hvad der vil ske, hvis nogle af de autoritære regimer, der finansierer EM, og som ikke er særlig begejstrede for homoseksuelle eller andre, der afviger de lokale normer, siger fra.

Jens Sejer Andersen peger på, at der er tale om et opgør mellem finanserne på den ene side og fodboldens væsen på den anden, idet autoritære stater investerer stadig større milliardbeløb i international topsport, både som sponsorer og som værtslande.

- De internationale idrætsforbund og IOC må altså gøre op med sig selv, om værdigrundlaget kun skal være noget, man flager med ved festlige lejligheder, eller om man også er i stand til at forsvare det de steder, hvor det ikke er så populært, siger Jens Sejer Andersen.

Facebook
Twitter