Magien vendte hjem til Parken, da Danmark sparkede sig ud i Europa

Danmark slog Rusland 4-1, mens Belgien besejrede Finland med 2-0.

En lille smule magi har aldrig skadet nogen, og Kasper Hjulmand fik det, som han ønskede det.

En magisk aften i Parken. Tryllestøv, kaniner i hatten, tre point og en billet videre i turneringen.

Klokken 22.49, hvor EM kunne slutte, før det reelt begyndte, hentede Danmark en sejr på 4-1 over Rusland i Parken. Chokket fra sidste weekends åbningskamp mod Finland havde endegyldigt lagt sig, nu kom varmen. Som et vinterbad for folkesjælen.

Vi skal ikke hjem – vi skal videre, som en nærmest Egon Olsensk Kasper Hjulmand inden opgøret proklamerede.

Og hvis de danske spillere inden kampens første fløjt var i tvivl om, at nu var det tid til at bestå, så fik publikum i Parken leveret budskabet så kraftfuldt under nationalmelodierne, at det ikke var til at tage fejl. Rid bølgen, drenge.

Derfor var det også et dansk hold, der i kampens første kvarter var på en mission. Russernes udgangspunkt var så dybt på egen banehalvdel, at gæsternes forreste mand, Artem Dzyuba, skulle bruge en kikkert for at spotte Kasper Schmeichel i den anden ende.

Det gav plads over kanterne, hvor især luftrummet over det russiske felt gentagne gange blev truet. To kan lege den leg, tænkte man, men ind ville bolden ikke.

Danmark fik hul på bylden i kampen mod Rusland. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Kampens første store mulighed tilfaldt sågar russerne, da Aleksandr Golovin flåede de dansker linjer fra hinanden, og kun en fodparade fra Kasper Schmeichel sørgede for en smule ro.

Mere skulle der ikke til, før nervøsiteten så meldte sin ankomst på tribunerne. Hvem siger, at historien om det danske landsholds EM-slutrunde behøver at ende lykkeligt?

Russerne udnyttede efterfølgende et rystet Parken til at bringe tidsudtræk af så groteske længder i spil, at man kunne lære det kyrilliske alfabet udenad i mellemtiden, og hvis øjne kunne dræbe, så var Kasper Hjulmand i overhængende fare for at tage livet af den russiske træner, Stanislav Cherchesov.

Den slags byder man ikke en romantiker, der jagter et resultat, men biddet og magien fra danskerne manglede.

Og så.

Med kappe, tophat og en tryllestav indlejret i højrepoten, trådte 20-årige Mikkel Damsgaard frem på scenen.

Pierre Emile Højbjerg fandt Sampdoria-spilleren i rummet foran den russiske bagkæde. Med en delikat førsteberøring og en afslutning, der burde få en Michelinstjerne, sendte banens yngste Parken i ekstase.

  • Mikkel Damsgaard satte ild til Parken med sit tredje landsholdsmål efter 38 minutter. (Foto: Jonathan Nackstrand © Ritzau Scanpix)
  • Efterfølgende fik han studenthuen sat på plads. (Foto: Wolfgang Rattay / POOL © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Martin Braithwaite havde inden opgøret kaldt sig selv og sine holdkammerater for en flok løver, der var på jagt, men efter 38 minutter var det Mikkel Damsgaard, der var dyrenes konge.

Sikke en måde at bruge sine fjumreår på.

Scoringen sørgede for, at danskerne kunne trække til pause, mens størstedelen af Parken klappede med én hånd for samtidig at kunne tjekke stillingen i puljens anden kamp, hvor Belgien skulle besejre Finland at danskerne skulle klare sig videre.

Point til Finland ville på forhånd virke lige så overraskende som at se paven i et par speedos, men tvivlen var begyndt at nage.

Danskerne fortsatte stilen efter pausen, hvor dagens næststørste jubelbrøl kom, da Yussuf Poulsen efter 59 minutter blev spillet fri af en russisk forsvarsspiller, og nemt kunne gøre det til 2-0. Jaja, det bliver man jo aldrig træt af, men hvad med Belgien?

Fem minutter senere kom brølet fra mellemgulvet.

Belgien har bragt sig foran 1-0.

Nærmest synkront fik russerne tildelt et usynligt straffespark, som Artem Dzyuba sikkert lagde ind bag Kasper Schmeichel, mens nyheden om at Belgiens føringsmål var blevet annulleret tikkede ind.

Den slags emotionel afstraffelse havde ingen fortjent med Danmarks EM-færd i baghovedet, men de næste ti minutter, kulminationen på en af de hektiske landsholdsuger nogensinde, satte ild til Parken.

  • Andreas Christensen sparkede Danmark i front med 3-1. (Foto: STUART FRANKLIN © Ritzau Scanpix)
  • Mens Joakim Mæhle satte sidste søm i den russiske kiste kort efter. (Foto: Friedemann Vogel / POOL © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Først dumpede beskeden om en ny scoring af Belgien ind, og derefter var det Andreas Christensens tur til at vise sig frem, da han med sin bedste John Faxe Jensen-efterligning smaskede bolden så hårdt ind bag den russiske keeper, at det må betegnes som et mirakel, at målet stadig står.

Russerne, desperate for point, sendte folket frem, og det gav store huller den anden vej, som danskerne ikke var sene til at udnytte.

Joakim Mæhle blev sidste mand på tavlen, da han i en omstilling drev gæk med gæsterne, og køligt kunne gøre det til 4-1, mens folket faldt hinanden om halsen og hyldede hver dansk berøring med ’Olé’, da det stod klart, at Danmark kommer til at fortsætte færden ud i Europa efter en aften, hvor magien for alvor vendte tilbage til Parken.

Og det har jo aldrig skadet nogen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk