Muamba fik hjertestop på banen: 'Eriksen kan altid ringe'

Den tidligere professionelle fodboldspiller Fabrice Muamba genoplevede sit eget traume, da han så Christian Eriksen falde om.

Fabrice Muamba har blandt andet spillet for storklubben Arsenal. Efter hans hjertetilfælde rejste Arsenal Fans et banner for at vise deres støtte til Muamba. Da ulykken skete, spillede han for Premier-League klubben Bolton Wanderers. (Foto: ANDREW WINNING © Scanpix Denmark)

Det er semifinale i den engelske FA Cup. Fabrice Muamba er 23 år, og midtbanespilleren er i god form.

Han er på banen for sin klub Bolton Wanderers og spiller imod Tottenham.

Men så sker det. Han falder om på græsset med hjertestop.

Hele 78 minutter skulle der gå, før hjertemassage og genoplivning igen fik hans hjerte slå.

Og det var den oplevelse, der igen blev vækket til live for en uge siden, da Fabrice Muamba så Danmarks EM-kamp mod Finland.

Pludselig faldt han om. Midt på græsset. Den danske midtbanespiller Christian Eriksen fik hjertestop.

- Jeg var til familiemiddag og så kampen, da jeg pludeslig ser ham falde om, fortæller Muamba, da DR besøger ham i England.

Det ramte ham, at så ung en mand, med sin familie på tilskuerrækkerne, pludselig faldt om.

- Jeg begyndte at græde. Mit hjerte var virkelig ved ham. Og da jeg hørte, han kom til bevidstheden, var det fantastiske nyheder. Jeg er meget glad for, at han er i bedring nu, siger han.

Da Muamba fik hjertestop spillede han for Premier-League klubben Bolton Wanderers. Tidligere har han spillet for blandt andet Birmingham City og Arsenal. (Foto: SUZANNE PLUNKETT © Scanpix Denmark)

Samme hjertestarter som Eriksen

Det er omkring 10 år siden, at Fabrice Muamba gennemlevede sit livs mareridt. I dag er han far til fire og har indstillet fodboldkarrieren. Og så har han fået indopereret en hjertestarter. Den præcis samme model som Christian Eriksen skal have.

- At han skal have en hjertestarter, det er for mig den bedste nyhed. Det er, ligegyldigt hvad nogle siger, det bedste efter sådan en oplevelse.

For Muamba lever dagligt med frygten for, at hans hjerte igen vil holde op med at slå.

- Mentalt kører det rundt i dit hovede, at det vil ske igen. Christian Eriksen er en veltrænet ung mand, det skete for ham ud af det blå.

Muamba tror derfor også, at det vil fylde for Christian Eriksen i fremtiden.

- Nu hvor han kommer tilbage til sit normale liv, vil der være denne her ene ting i hans bevidsthed, at det vil ske igen, siger han.

Da DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen, mødte Fabrice Muamba i London, havde han lige netop fået undersøgt sin indopererede hjertestarter. (© (c) DR)

Fabrice Muambas læger rådede ham til at stoppe karrieren som profesionel fodboldspiller efter hjertestoppet, og det råd fulgte han.

- Min sundhed er vigtigere end at løbe rundt og sparke til en bold, siger han.

Det samme behøver ikke blive fremtiden for danske Christian Eriksen. Mange fortsætter karrieren efter hjertestop.

- Omstændighederne er forskellige for alle. Jeg skal ikke vurdere, hvad der er rigtigt for Christian. Det er noget, han skal bestemme sammen med sin familie, siger Muamba.

UEFA burde have stoppet kampen

Muamba forsøgte at holde tårerne tilbage efter Eriksens kollaps, men en ting var helt sikkert. Han skulle ikke se kampen færdig.

- Jeg er ikke enig i, at kampen skulle spilles færdig samme aften. Jeg synes, man skulle have givet dem 24-48 timer til at komme sig. Spillerne har aldrig oplevet noget som det her før, så det er traumatiserende.

Han mener, UEFA træf den forkerte beslutning og skulle have givet spillerne mere tid til at komme sig over oplevelsen.

- På sådan et tidspunkt skal man tænke på spillernes velbefindende. Ikke på en TV-aftale, påpeger han.

For Fabrice Muamba var det ganske enkelt også for hårdt at fortsætte med at se spillerne kæmpe om de første point i EM-turneringen.

- Da jeg så spillerne vende ham rundt, tænkte jeg: 'Okay det her sker virkelig,' og 'please, lad denne mand komme igennen det.' Det fremkaldte minder og følelser, jeg ikke har haft længe. Følelser man ikke vil genopleve.

Han råder nu flere af spillerne til at søge hjælp til at behandle traumet.

- De vil aldrig glemme den her oplevelse. Og jeg synes, flere af dem skal søge rådgivning og hjælp, for det vil altid være i deres tanker. Derfor skulle UEFA også have udsat kampen, siger han.

Eriksen kan altid ringe

Uanset hvad Muamba mener om UEFA's prioriteter, så er der noget, der står over alt andet.

Nemlig at den danske midtbanespiller tilsyneladende har det godt.

I den forbindelse har han et råd til Christian Eriksen:

- Det gælder om at blive stabil og så tage hver dag, som den kommer.

Og hvis den danske spiller skulle få brug for det, så er Muambas dør åben.

- Han kan altid ringe til mig, understreger Muamba.

Ligesom der er blevet sendt mange tanker og ønsker om godt helbred afsted mod Christian Eriksen, sendte fans også deres hilsener til Fabrice Muamba efter hans hjertestop i 2012. (Foto: Nigel Roddis © Scanpix Denmark)

Efter Fabrice Muamba indstillede fodboldkarrieren, har han arbejdet som professionel fodboldtræner.

Og så har han kæmpet for, at der kommer mere fokus på hjertetilfælde i fodboldverdenen. Han har blandt andet kæmpet for flere hjertestartere på stadions.

Med sin egen historie i baghovedet er der en ting, der står tilbage for Muamba, når den sidste kamp er fløjtet af under dette års EM.

- Uanset hvad der kommer ud af denne turnering, uanset hvem der vinder, så er det vigtigste, hvordan Christian Eriksen har det efter ulykken, slutter Muamba.

I aftenens udgave af '21 Søndag' kan du se Tinne Hjersing Knudsens indslag om Fabrice Muamba. Det er på DR1 klokken 21 eller DR-TV, når du har lyst.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk