München ville støtte LGBT+-rettigheder i landskamp mod Ungarn - men Uefa siger nej tak til regnbuestadion

Den tyske by München ville oplyse byens stadion i regnbuefarver under onsdagens landskamp mod Ungarn.

Sådan ser det ud, når Allianz Arena i München er lyst op i regnbuens farver. (Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON © Verwendung weltweit)

Et armbind i regnbuens farver er upolitisk og "for et godt formål" - men et helt stadion?

Det er i lige i overkanten.

I hvert fald hvis man spørger Uefa, som i dag har afvist et forslag fra den tyske by München om at lade byens stadium oplyse i regnbuefarver til støtte for LGBT+-rettigheder, når Tysklands landshold onsdag aften tørner sammen med Ungarns.

- Grundet den politiske kontekst af den her specifikke anmodning - et budskab, som er rettet mod Ungarns nationale parlament - må Uefa afvise anmodningen, skriver organisationen i en mail til DR Nyheder med henvisning til, at Uefa er en "politisk og religiøst neutral organisation".

I stedet opfordres byen til at tænde regnbuelysene den 28. juni eller mellem den 3. og 9. juli, hvor der ikke er planlagt en kamp på stadion.

Uefas beslutning møder hovedrysten fra EU's kommissær for værdier, Vera Jourová, og flere EU-landes ministre, heriblandt udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Det skriver Ritzau.

- Jeg synes, at det er helt på sin plads at markere al kamp imod diskrimination. Også i forhold til LGBTI-dagsordenen, siger Kofod før et EU-møde i Luxembourg tirsdag.

I protest mod homofobisk og transfobisk, ungarsk lov

Det var da også et klart signal til den ungarske regering, der var hensigten bag anmodningen fra et enigt byråd i München.

Ungarns regering vedtog nemlig i sidste uge ny lovgivning rettet specifikt mod LGBT+-personer - lovgivning som har fået skarp kritik for at være diskrimerende og skadeligt, og som byrådet kalder "homofobisk og transfobisk".

- München støtter diversitet, tolerance og oprigtig lighed i sporten og i samfundet. I anledning af kampen mellem Tyskland og Ungarn ønsker byrådet at sende et tydeligt signal om solidaritet til Ungarns LGBT+-fællesskab, som lider under den homofobiske og transfobiske lovgivning, der er blevet godkendt af det ungarske parlament.

Lovgivningen udgør ifølge Münchens byråd et nyt lavpunkt i Ungarns ”systematiske begrænsning af grundlæggende rettigheder” for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede personer.

Målmandens armbind

Tidligere på ugen droppede Uefa ellers en undersøgelse af den tyske landsholdsmålmand, Manuel Neuer, for at have båret et armbind i regnbuens farver til støtte for LGBT+-personer under Tysklands to første EM-kampe. Det skete få timer, efter undersøgelsen blev sat i gang.

Armbindet er nemlig et ”symbol på diversitet og derfor til støtte for en god sag”. Dermed krænker det ikke Uefas regler om politiske symboler, som ikke er tilladt og kan udløse en bødestraf for den nationale fodboldunion.

Tysklands målmand, Manuel Neuer, har båret regnbuearmbindet i Tysklands to første EM-kampe. (Foto: Matthias Schrader / POOL © Ritzau Scanpix)

Selvom UEFA har afvist forslaget, så kan man alligevel forvente, at der på onsdag finder en eller anden for protest sted - både i München og andre steder.

Det fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Det her er noget, der motiverer og bevæger mange tyskere til det punkt, at hvis Uefa beslutter at forbyde den her aktion på onsdag, så er der en række andre stadioner, der har sagt, at de så vil lyse op i regnbuefarver, blandt andet det olympiske stadion i München, FC Köln og flere andre, siger han.

Også på sociale medier er der ifølge Tyskland-korrespondenten meldinger om at lave en form for protestaktion. Også fra byrådet i München lyder det, at man uanset vil flage med regnbueflaget på blandt andet byens rådhus for at ”sende et klart signal på dagen”.

- Stolt af, at EURO 2020 bliver en turnering for alle, skrev Uefa i dette tweet fra august 2019, efterfulgt af en regnbue-emoji.

Stor, tysk opbakning

Der har også været stor opbakning til forslaget om at lade stadion lyse regnbuefarvet på kampdagen, blandt andet fra det tyske landshold.

- Vi i fodboldverdenen vil gerne modarbejde racisme og homofobi med diversitet, siger den tyske midtbanespiller Leon Goretzka ifølge Bild.

Også en talsmand for den tyske regering, Steffen Seibert, støttede op om regnbuelyset:

- Hvad står regnbuen for? Den står for den måde, vi gerne vil leve på. For respekt for hinanden, uden den diskrimination, som alt for længe har udelukket minoriteter, lød det fra Steffen Seibert på et pressemøde i går.

Bayerns delstatspræsident og formand for det konservative parti CSU, Markus Söder, har også udtalt sin støtte til Münchens forslag:

- Jeg vil meget gerne se, Allianz Arena lyse op i regnbuefarver under kampen. Jeg synes, det vil være et godt signal på frihed, siger han ifølge RND.

Tidligere i dag lød også meldingen fra Tysklands Europa-minister, Michael Roth, at omverdenen bør sende et klart signal til Ungarn om, at seksuelle minoriteters rettigheder skal respekteres. Det siger han til Reuters.

Forbyder "promovering af homoseksualitet"

Den nye ungarske lovgivning betyder blandt andet, at virksomheder ikke længere må vise LQBT+-personer i reklamer, og at børn og unge under 18 år ikke må få undervisning eller oplysning, der bliver betragtet som ”promovering af homoseksualitet eller ikkebinære kønsidentiteter”.

Loven blev vedtaget i sidste uge med et stort flertal af det ungarske parlament, blandt andet fordi den blev føjet til en lov, der skal forebygge seksuelt misbrug af børn.

Den nye lov har fået skarp kritik fra menneskerettighedsgrupper og ungarske oppositionsgrupper. Amnesty Internationals ungarske afdeling har kaldt vedtagelsen af loven for ”en mørk dag for LGBT-rettigheder og for Ungarn”.

- At sætte denne lov i forbindelse med et lovforslag, der har til formål at slå ned på seksuelle overgreb på børn, ligner et bevidst forsøg fra den ungarske regerings side på at sætte pædofili i forbindelse med LGBT-personer, lyder det fra Amnesty Internationals chef i Ungarn, David Vig, ifølge The Guardian.

Ifølge Andras Lederer fra menneskerettighedsorganisatione Hungary Helsinki Commitee Europe giver loven grønt lys til frit at behandle Ungarns LGBT+-befolkning ”med diskrimination og had”.

- Ideen om, at det at være homoseksuel udgør en risiko for personer under 18 år er så frygteligt og ondskabsfuldt koncept. Det vil have tragiske konsekvenser for unge LGBT-personer psykiske velbefindende, siger han.

Demonstranter på gaden foran præsidentpaladset i Budapest, Ungarn, efter parlamentet i sidste uge vedtog den nye lov. (Foto: Marton Monus © Ritzau Scanpix)

Undersøges for "diskriminerende hændelse"

I Ungarn afviser man kritikken af den seneste lovgivning og kritiserer samtidig det tyske forslag om at vise regnbueflagets farver på stadion onsdag.

Politik og sport bør ikke blandes sammen, lyder det fra Ungarns udenrigsminister, Peter Szijjarto:

- Jeg betragter det som meget skadeligt og farligt, når nogen forsøger at blande politik og sport. Der har været en del forsøg på det igennem verdenshistorien og de er alle endt meget dårligt, udtalte han til Reuters tidligere på ugen.

Szijjarto takkede efter dagens beslutning Uefa for ikke at "spille med på den politiske provokation mod Ungarn":

- Gud ske tak og lov for at der i dele af det europæiske fodboldlederskab stadig findes sund fornuft, siger han ifølge Reuters og roser Uefa for at træffe "den rigtige beslutning".

Uefa er lige nu i gang med undersøge ”mulige diskriminerende hændelser” under Ungarns kampe mod Frankrig og Portugal i Puskas Arena i Ungarn. Det meddelte organisationen søndag.

Her skulle ungarske fans have medbragt bannere med teksten ”Anti-LMBTQ” – den ungarske betegnelse for LGBT – på lægterne, både under kampen mod Portugal den 15. juni og mod Frankrig den 19.

Ungarske fodboldfans i Puskas Arena i Budapest, Ungarn, under kampen mod Portugal den 15. juni. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk