OVERBLIK Danmark kan komme hele Europa rundt i jagten på EM-finalen

Få et overblik over hvilke europæiske byer, Danmark kommer forbi i jagten på EM-trofæet.

(Foto: Jens Dresling © Ritzau Scanpix)

11 europæiske byer med 11 forskellige stadions.

Det er det antal af EM-værtsbyer, som viser sig fra sin gæstfrie side i løbet af juni, når Danmark og de 23 andre fodboldnationer skal forsøge at kæmpe sig hele vejen til finalen i London.

Hele ti af disse byer kan danne ramme for det danske landsholds kampe i slutrunden, som starter med tre gruppekampe hjemme i København. Det er kun Puskás Aréna i Budapest, som Danmark med sikkerhed ikke kommer til at besøge. Medmindre corona-situationen bliver involveret og flytter kampe på tværs af kontinentet.

Med så mange forskellige veje til semifinalerne og finalen i London, følger der også lige så mange forskellige modstandere, der skal slås, hvis det danske landshold skal gå hele vejen.

Herunder kan du få et overblik over, hvilke byer og hvilke hold Danmark kan stifte bekendtskab med i løbet af EM-slutrunden i hele Europa. Men hold gerne tungen lige i munden, for specielt gruppernes tredjepladser kan give vidt forskellige scenarier.

Danmark sikrer førstepladsen

Danmark (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Overvinder Danmark de belgiske giganter, de russiske medværter og de finske underdogs, så er vejen til London ganske simpel.

Ottendedelsfinalen byder på en tur til det sydspanske og Sevilla, som overtog værtskabet fra Bilbao i april på grund af corona- og sundhedssituationen i landet. Lykkes det at vinde den, venter der en kvartfinale i München.

Hvem modstanderen bliver i ottendedelsfinalen er derimod en langt sværere udregning, for her møder Danmark tredjepladsen i gruppe A, D, E eller F. Det er nemlig de fire bedst placerede tredjepladser på tværs af de seks grupper, der booker billet til ottendedelsfinalerne.

Om Danmark i så fald bliver parret med tredjepladsen i gruppe A, D, E eller F afhænger af, hvilke fire tredjepladser af de seks mulige der kvalificerer sig til ottendedelsfinalerne.

I en potentiel kvartfinale venter enten førstepladsen i gruppe A – Tyrkiet, Italien, Wales og Schweiz – eller andenpladsen i gruppe C – Holland, Ukraine, Østrig og Nordmakedonien.

Danmark får andenpladsen

Danmark. (Foto: Nick Potts © Scanpix)

Lykkes det ikke for det danske landshold at gøre rent bord i gruppen og derfor må tage sig til takke med andenpladsen, er det nemt at forholde sig til både spillested og mulige modstandere.

Danmark skal i kraft af en andenplads rejse fra hovedsædet i Helsingør til en ottendedelsfinale i Amsterdam. Hvis det lykkes at hive en sejr hjem på Johan Cruyff Arena i den hollandske hovedstad, så venter der en 3.644 kilometer lang flyvetur til Aserbajdsjan og det olympiske stadion i Baku. Ikke just en drømmetur.

Modstanderen i ottendedelsfinalen bliver andenpladsen fra gruppe A, som består af Tyrkiet, Italien, Wales og Schweiz.

Danmark har senest spillet mod sidstnævnte, hvor det blev til en sejr og en uafgjort i 2019. Året forinden vandt landsholdet to kampe over Wales, mens vi skal helt tilbage til 2013 for at finde den seneste kamp mod Italien. Den endte 2-2. Den seneste betydende kamp mod Tyrkiet var en 2-2-kamp i VM-kvalifikationen i 2005.

I kvartfinalen kan Danmark risikere at møde vinderen af gruppe C, der består af Holland, Ukraine, Østrig og Nordmakedonien eller en potentiel svagere modstander i form af en tredjeplads fra gruppe D, E eller F.

Danmark bliver én af de fire bedste 3.-pladser

Danmark (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Kommer Danmark med nød og næppe igennem gruppespillet, som én af de fire bedst placerede tredjepladser i de seks grupper, venter der en ottendedelsfinale i enten Bukarest eller Glasgow. I tredjepladsernes regnskab er pointantallet det vigtigste, hvorefter måldifferencen og antal scorede mål afgør holdenes skæbner ved pointdeling.

Med en tredjeplads får Danmark to forskellige muligheder for en modstander og værtsby i ottendedelsfinalen. Det er fifty-fifty, om Danmark møder vinderen af gruppe E - Spanien, Sverige, Polen og Slovakiet – eller vinderen af EM’s dynamitpulje, gruppe F, der består af Ungarn, Portugal, Frankrig og Tyskland.

Bliver det vinderen af gruppe E, skal kampen spilles i Glasgow. Er det derimod vinderen af gruppe F, skal det danske landshold en tur til Bukarest. Kvartfinalerne vil i så fald henholdsvis skulle spilles i Rom eller Sankt Petersborg.

Kvartfinalemodstanderen i Rom vil være vinderen af gruppe D – England, Kroatien, Skotland og Tjekkiet – eller andenpladsen i dynamitpuljen.

I Bukarest vil det være vinderen af ottendedelsfinalen i København mellem andenpladsen i ovenstående gruppe D eller andenpladsen i gruppe E – Spanien, Sverige, Polen og Slovakiet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk