Pierre-Emile Højbjerg er på EM-turneringens bedste hold: 'Han er hjertet i det danske opspil'

Pierre-Emile Højbjerg er modnet meget i sin tid i Premier League, og det høster han frugterne af nu, mener Morten Bruun.

Pierre-Emile Højbjerg er den eneste dansker på Uefas officielle turneringens hold fra det netop overståede EM. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Mange har snakket om Joakim Mæhle og Mikkel Damsgaards fantastiske gennembrud på landsholdet.

Eller Simon Kjærs fremragende lederskab. Kasper Schmeichels tendens til at lukke helt af og være en mur i målet, måske.

Ja, de danske præstationer under den netop overståede EM-slutrunde var forrygende.

Men på Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) bud på turneringens hold, er der kun blevet plads til en enkelt dansker.

Pierre-Emile Højbjerg.

  • En stærk kandidat til Højbjergs personlige svendestykke under EM må være bolderobreringen, der førte til Yussuf Poulsens scoring mod Belgien. (Foto: STUART FRANKLIN © Ritzau Scanpix)
  • Martin Braithwaite og Pierre-Emile Højbjerg efter semifinalen mod England. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Det er ikke nogen stor overraskelse, at det netop er Pierre-Emile Højbjerg, der har fået en plads på turneringens hold, vurderer Morten Bruun, der er fodboldekspert hos Discovery og var ekspertkommentator under EM-slutrunden for DR.

- Han er i højere grad end tidligere blevet hjertet i det danske opspil. Han deltager rigtig meget i opspillet, og jeg har en fornemmelse af, at han meget, meget ofte ramte en medspiller.

- Jeg har tidligere været nervøs, når Pierre-Emile Højbjerg fik bolden og tænkt, ’uha, tager han nu den rigtige beslutning, satser han for meget?’, og der synes jeg, der er kommet en fantastisk god balance i hans spil, siger Morten Bruun.

En træners drøm

Pierre-Emile Højbjerg kan virke som en uforgængelig maskine, der fortsætter uanset hvad, om end det så er på den danske midtbane, eller det er i Premier League for klubben Tottenham.

- Han var anfører i Southampton og har haft en fantastisk god sæson i Tottenham, hvor han spillede 90 minutter i alle 38 kampe i Premier League. Og jeg ved godt, at det måske er lidt kedeligt at sige, men det er virkelig en stor kvalitet at have.

- Her har du bare en spiller, der kan spille igennem til enhver tid. Han virker til at være i usandsynligt god form, siger Morten Bruun.

  • Pierre-Emile Højbjerg og daværende Tottenham-manager, Jose Mourinho. Ifølge Morten Bruun er Højbjerg blevet en bedre defensiv midtbanespiller under Mourinho. (Foto: Shaun Brooks/Action Plus/Shutter)
  • I næste sæson overtager Nuno Espirito Santo som manager i Pierre-Emile Højbjergs klub, Tottenham. (Foto: Nick Potts)
1 / 2

Men han har også gennemgået en flot udvikling, siden han bragede ind på landsholdet i 2014.

Han er blevet ældre og mere moden, pointerer Morten Bruun.

- Råmaterialet har været der hele tiden, men det var simpelthen spørgsmålet om, at han skulle finde ud af, hvad han var for en spiller. For jeg har også haft svært ved at finde ud af, om han var en 8’er eller 6’er. Han kan jo nok spille begge dele, siger Morten Bruun.

Men han har fundet sin bedste rolle på midtbanen som den dybtliggende playmaker og oprydder.

- Han er jo ikke en midtbanekreatør, og det har også været en del af den læringsproces, han skulle igennem, at han ikke behøver være den, der slår den gyldne aflevering hver eneste gang.

- Han fik jo et kometagtigt gennembrud på landsholdet og blev enormt hypet, også af os medier, og jeg havde en fornemmelse af, at det steg ham lidt til hovedet. I forhold til, at alt det han skulle, når han fik bolden, og skulle udtale sig efter kampen, tror jeg, blev lidt for meget for ham. Men på det punkt er han også modnet meget i Premier League, siger Morten Bruun.

FacebookTwitter