Rasmussen, Sørensen og Poulsen: Danmarks ukendte profiler tog springet

Tre af Danmarks spillere ved U21-EM forlod i en tidlig alder Danmark for forfølge drømmen.

Det bliver nærmest ikke mere dansk.

Hvis man skimmer et holdkort fra en udenlandsk liga, vil navnene unægteligt springe i øjenene. Men man skal være godt velbevandret i dansk fodbolds talentunivers, hvis man vil knytte et par ord på tre af de spillere, som Niels Frederiksen har udtaget til sin U21-trup.

For selv om Andreas Poulsen, Jacob Rasmussen og Asger Sørensen alle lever livet som udlandsprofesionelle i en ung alder, så er det kun Poulsen, der har været på græs i Superligaen.

Op på en højere hylde

Fælles for alle er, at de i en ung alder er lusket under grænsebommen og søgt mod syd i jagten på succes.

Det er dog venstrebacken Andreas Poulsen, som har trukket de største overskrifter i danske medier, da han for et år siden skiftede til den tyske storklub Borussia Mönchengladbach for over 30 millioner kroner.

Et pænt prisskilt for en 18-årig knægt med blot syv superligakampe på CV'et.

Siden da er det ikke blevet til førsteholdskampe for Poulsen, men udvikling foregår som bekendt heller ikke kun på fodboldbanen.

- Efter syv-otte år i FC Midtjylland følte jeg, at jeg ville kunne rykke mig på nogle andre punkter end i FC Midtjylland. Her et år efter kan jeg allerede mærke, at jeg er en helt ny spiller og person. Jeg tager meget mere ansvar for mig selv, og fodboldmæssigt er jeg kommet op på et meget højere niveau.

Andreas Poulsen har stadig sin Bundesliga-debut til gode. (Foto: firo Sportphoto/Ralf Ibing © Verwendung weltweit)

- Vi blevet nummer fem i en af de bedste ligaer i verden i den her sæson, og jeg har trænet med sindssygt gode spillere hver dag. Ikke for at være kritisk over niveauet i Danmark, men at komme til en liga i udlandet, det er bare noget andet. Man kommer op på en højere hylde, og det er jeg sikker på, at man lærer meget mere ved, siger Andreas Poulsen.

En del af fodboldlivet

Netop det med spilletiden er et kardinalpunkt, når landstræner Niels Frederiksen skal udtage de spillere, som han mener vil præstere bedst under slutrunden.

Og mens Andreas Poulsen mest får trænet, så ser det anderledes ud for Asger Sørensen og Jacob Rasmussen.

Sidstnævnte er det, man vil kalde en klubnomade. Hele fem, snart seks, forskellige klubber har Rasmussen repræsenteret siden han i efteråret 2014, kun 16 år gammel, introvert og med bylten på ryggen, forlod OB og Ådalen til fordel for Schalke 04's U19-hold.

Siden da har den venstrebenede forsvarsspiller sat kryds ved 2. Bundesligaen, Tippeligaen og Serie A, og når forsvarsspillerens andet U21-EM er overstået, står den igen på nye udfordringer, når Fiorentina bliver den faste holdeplads.

Heldigvis er teltpløkker nemme at flå op igen.

- Jeg tror der er mange, som stræber efter at blive det samme sted længere tid. I fodboldverdenen ved man godt, at det kan gå rigtig hurtigt. Men i Fiorentina kunne jeg da godt tænke mig at blive mere etableret i klubben og byen, men det afhænger også meget af, hvor godt det går på banen.

Jacob Rasmussen skifter til Fiorentina i slutningen af juni. (Foto: SIMONE ARVEDA)

- Jeg er blevet mere åben af at flytte så tidligt til udlandet. Og det har også gjort, at jeg ikke har noget problem med at hive teltpløkkerne op og sige ’ved du hvad, nu har jeg lyst til at prøve noget andet’. Det er en del af fodboldlivet, og det må man bare tage med, siger Jacob Rasmussen.

Aldrig fortrudt

Selv om man får en hård landing, når man som ung skriver under på en kontrakt i udlandet, så vil ingen af de tre danskere gøre det om. Det handler om at forfølge drømmen. Også selv om tøjvasken og aftensmaden, livets barske realiteter, ikke klarer sig selv.

For Asger Sørensen, der forlod FC Midtjylland som 17-årig, har den hårde skoling og det personlige ansvar været som et nyttigt væksthormon for manden bag bolden.

- Jeg har aldrig fortrudt det. Også selv om jeg har været en del skadet og ude to år i Salzburg. De har gjort alt for mig, og hvem ved, om det ville have været anderledes, hvis jeg var blevet hjemme.

I de seneste to sæsoner har Asger Sørensen været udlejet til 2. Bundesliga-klubben Jahn Regensburg, men efter U21-EM vender den danske forsvarsspiller tilbage til Red Bull Salzburg, hvor han har tænkt sig at kæmpe for en plads hos de seksdobbelte østrigske mestre.

Asger Sørensen har et år tilbage af sin kontrakt i Red Bull Salzburg, og han har ingen planer om at vende tilbage til Danmark. (Foto: Claus Bonnerup © Claus Bonnerup)

Heldigvis er danskeren efter fem et halvt år i manegen klar på, at konkurrencen er hård.

- Jeg har lært sindssygt meget af at være i udlandet. Jeg kom afsted som 17-årig, uden kørekort, skulle lære et nyt sprog og finde nye venner. Det var ekstremt svært at lære alle de ting på én gang, men jeg har lært at tage ansvar for mig selv, og det har også hjulpet mig på banen, siger Asger Sørensen.

Kig på spilletiden - ikke lønsedlen

I den danske U21-trup til EM er der flere spillere, der som Asger Sørensen, Jacob Rasmussen og Andreas Poulsen er skiftet til udlandet i en tidlig alder.

Jacob Bruun Larsen, der i efteråret fik sit gennembrud for Dortmund, har allerede meldt sin ankomst på det danske A-landshold. Joachim Andersen, der ikke kommer i kamp under slutrunden, blev også udtaget af Åge Hareide tilbage i marts.

Derudover har Philip Billing været udstationeret i Huddersfield siden han var teenager.

Men selv om der er nok succeshistorier at vælge i mellem, så er U21-landsholdets træner, Niels Frederiksen, ikke altid lun på ideén om at vælge udlandet til, hvis karriereplanen ikke er, at man starter på et førstehold.

- Det vigtigste for mig er, at de får spilletid. Jeg synes generelt ikke, at man skal tage ud til et ungdomshold i udlandet – så synes jeg, at Superligaen er et bedre alternativ. Der er dog gode eksempler på, at det kan lade sig gøre, men det første klubskifte er noget af det allervigtigste i forhold til deres fremtidige karriere. Der skal de vælge rigtigt, og ikke kigge efter nullerne på lønsedlen kontra muligheden for spilletid.

U21-landstræner, Niels Frederiksen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Fordelen ved at tage ud er, at man kommer i et hårdt miljø fra starten, og kan man håndtere og klare det, så får man en rigtig fin skoling. Men det kræver, at de mentalt og fodboldmæssigt er klar til det, så de kan udvikle sig, for hvis ikke det er tilfældet, så kan de rende ind i personlige nederlag, som kan være svære at komme sig over, siger Niels Frederiksen.

I eftermiddag klokken 14.15 sidder de to U21-profiler Joakim Mæhle og Mikkel Duelund klar til at svare på jeres spørgsmål om livet som professionel på dr.dk. Du kan stille spørgsmål allerede nu.

Facebook
Twitter