Schmeichel bad om landets opbakning for fire år siden: Nu vil han give danskerne noget, de aldrig har fået før

Forsanger på EM-sangen, i forsvaret og i forsøget på at genopbygge kærligheden til landsholdet. Kasper Schmeichel har udviklet sig til en lederskikkelse for Danmark.

(Foto: Jens Dresling © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)
(Foto: Jens Dresling © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

- Når du står der, så nyd det for helvede.

Man kan næsten se Dannebrog stryge til vejrs i baggrunden, når Kasper Schmeichel taler om fodboldlandsholdet - og EM.

Evigt passioneret, ord fra bunden af et rød-hvidt hjerte, glød i øjnene. Selvfølgelig.

Da Danmarks målmand tøffede rundt i haven som dreng, var drømmen altså ikke at spille venskabskampe. Det var netop den store scene, himmel eller helvede, hænder på skinnende trofæer, han løb og forestillede sig.

Den slags, der udgør en slutrunde på hjemmebane.

Derfor får koblingen mellem dansk EM-succes og hans præstationer på målstregen heller ikke rumpetten til at rokke sig det mindste på træstubben i strandkanten ud for landsholdets base, Hotel Marienlyst i Helsingør.

Jo, presset er kæmpestort, men hey, det er hans arbejde, lyder det kontant. Skælver du ved tanken, er der ti pladser længere fremme på banen, må man forstå.

- Som målmand skal du tage ansvar for alt. Det er millimeter, der afgør, om du er succesfuld eller ej. Du bliver nødt til at dykke ned i alle detaljer. Det er det, der er forskellen på, om bolden snitter stolpen ud eller ind, siger Kasper Schmeichel.

Zankas nødbremse under VM-kvartfinalen i 2018 (øverst til venstre). På straffesparket sendte kroaten Luka Modric bolden fladt mod højre, men Kasper Schmeichel havde læst det - og reddede. (Foto: CITYPRESS24 Gonzales Photo og Finn Frandsen (Ritzau Scanpix))

Det er helt fair at kalde det en uriaspost, og fejl kommer til at ske, 'også store fejl', siger Schmeichel. Men der er bare enorm forskel på at tabe bolden højt på banen og bevæge sig forkert frem i feltet på et hjørnespark.

Afregningen er anderledes kontant, konsekvenserne potentielt ødelæggende for det resultat, han og holdkammeraterne i fællesskab slider for at opnå.

- Hvis du ikke har stået derinde, har du ikke nogen idé om, hvor stort et pres, det er. En markspiller vil aldrig kunne relatere til det. Hvis markspillere trænede med samme intensitet og ærgerrighed som målmænd, ville de være de bedste i verden, siger Schmeichel knastørt.

Det nytter ikke at spille skuespil

Forsanger på EM-sangen, i forsvarsenden og i forsøget på at genopbygge kærligheden til landsholdet.

Med 63 A-kampe under bæltet har Kasper Schmeichel udviklet sig til en frontfigur. En af dem, man kan læne sig op ad både på og udenfor banen, mener landstræner Kasper Hjulmand.

- Schmeichel er en ekstrovert leder, der kommer ud med sine budskaber, ud over rampen og driver holdet frem og signalerer til alle, hvad vi er, og hvad det er, vi kan, siger Hjulmand.

Han kalder Schmeichels udvikling som menneske og leder 'utrolig', synes han er 'generøs' og deler ud.

- Ledelse interesserer mig rigtig meget. Som målmand står man i en situation med ultimativt ansvar. Laver du fejl, så koster det. Du har et kæmpe ansvar, og det er noget, jeg nyder, siger Schmeichel.

- Da jeg var dreng og rendte rundt i haven, var det ikke venskabskampe, jeg drømte om. Det var at spille, hvor alt var på spil. Hvor du kan tabe og vinde det hele. Det er det, jeg har gjort gennem hele min karriere, siger Kasper Schmeichel. (Foto: LISELOTTE SABROE © Scanpix)

Også i civilt bærer Kasper Schmeichel, som en anden supermand, landsholdsdragten indenunder.

Det så vi for fire år siden, da målmanden blev kåret til årets fodboldspiller. Her kunne Schmeichel sagtens have grebet mikrofonen og liret en klassisk takketale af. I stedet brugte han muligheden til at lufte sine egne visioner for Danmarks landshold.

- Jeg kan stå her i dag, fordi jeg altid har haft store drømme, og de folk, der kender mig, de ved, at jeg nogen gange kan sige nogle vilde ting. I vores samfund kan det nogen gange give bagslag, hvis man tør at sige sine ambitioner højt. Og jeg synes, at som land og nation er det noget, vi skal være bedre til.

- Lige p.t. går vi igennem en rigtig svær periode med det danske landshold, og det gør ondt på mig, fordi også her har jeg store ambitioner. Vi er en ung spillertrup, som har brug for jeres opbakning, jeres kærlighed, men ikke mindst jeres tålmodighed. Jeg har spillet i rigtig mange talentfulde trupper i min karriere, men sjældent har jeg været en del af en trup, som jeg tror så meget på. Og hvis vi alle gjorde det, kunne vi opnå noget rigtig stort sammen, lød det dengang.

Hvorfor gjorde Schmeichel det? Det kan du høre i klippet herunder:

Modtagelsen på Schmeichels tale var 'fantastisk', og det har været en fornøjelse at mærke den glæde, der er omkring det danske landshold nu, siger han.

- Det var det, jeg drømte om. At være en del af et hold, nationen elskede. Vi er allesammen vokset op med 1986- og 1992-landsholdet, som vi stadigvæk taler om. Det var ikke kun hold, der vandt, men også hold, som havde personligheder og individualister, som man elsker og husker.

- Vi har samme potentiale og en unik mulighed med et EM på hjemmebane til at give danske fans noget, de aldrig har fået før, siger Kasper Schmeichel.

En fodboldkarriere er ovre på et splitsekund, men minderne varer evigt. Dem vil han og Danmark den næste måned forsøge at skabe. Den slags drengen Kasper løb og drømte om i haven.

Derfor er der kun én ting at gøre nu: At nyde det. For helvede.

FacebookTwitter