Spillerne fik det ’ubehagelige valg’ efter Eriksen-kollaps: Uefa burde have stoppet kampen, siger krisepsykolog

Formand for Selskab for Psykotraumatologi kritiserer, at de danske spillere selv fik valget om at færdigspille lørdagens EM-kamp.

Thomas Delaney og Andreas Christensen følger lægernes kamp for deres holdkammerat banen (Photo by Friedemann Vogel / various sources / AFP) (Foto: Friedemann Vogel © Ritzau Scanpix)

Midt i Danmarks helt store fodboldfest blev fodbold pludselig ligegyldigt. Sådan forandrede virkeligheden sig på et splitsekund, da landsholdsstjernen Christian Eriksen kollapsede midt under Danmarks EM-åbningskamp mod Finland.

Christian Eriksen blev fragtet til Rigshospitalet efter uhyggelige scener, hvor han modtog livreddende hjertemassage på banen.

Kampen blev suspenderet, men efter omkring halvanden times uvished, meddelte Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, at Christian Eriksen var vågen og stabilRigshospitalet.

Derefter var der krisemøde mellem de to landsholdslejre samt Uefa, og det blev besluttet, at kampen skulle genoptages.

De danske spillere fik valget mellem at spille EM-kampen færdig lørdag aften eller søndag middag og valgte at få kampen overstået, forklarede en bevæget landstræner Kasper Hjulmand efter slutfløjtet lørdag aften.

- Det var enten at spille færdig her til aften eller spille kampen søndag klokken 12. Men så ville spillerne ikke kunne gå hjem og sove. Det ville være endnu mere uoverskueligt.

- De valgte at få det overstået. Det var det valg, de traf, sagde Hjulmand.

Landstræner Kasper Hjulmand sagde efter kampen, at "det er meningsløst at snakke om fodbold". (Photo by WOLFGANG RATTAY / various sources / AFP) (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)

Spillerne krammede og holdt om hinanden i omklædningsrummet efter den voldsomme oplevelse, forklarede landstræneren og kaldte de danske landsholdsspillere for topprofessionelle atleter.

Landstræneren afviste, at Uefa lagde pres på det danske mandskab for at få afviklet kampen lørdag aften. Det var spillernes eget valg, understreger han.

Men burde beslutningen om, hvorvidt kampen kunne færdigspilles lørdag eller ej overhovedet have været overladt til spillerne selv?

Det mener psykolog Berith Bro bestemt ikke.

Berith Bro er formand for Selskab for Psykotraumatologi, som hører under Dansk Psykolog Forening, og hun kalder det et svigt i krisehåndteringen, at kampen blev færdigspillet efter Christian Eriksens kollaps.

- Man skulle slet ikke have spurgt spillerne og overladt det ubehagelige valg til dem. Ud fra en viden om helt grundlæggende krisestyring burde Uefa have stoppet kampen der. Det var en kritisk hændelse. Alle forhold, som vi som psykologer vil karakterisere som potentielt traumatiserende, var til stede, siger Berith Bro til DR Sporten.

- Nogen har forsømt deres ansvar langt oppe i systemet. Uefa skulle have taget beslutningen væk fra spillerne, som var de mest påvirkede, udsatte og sårbare i den situation. I stedet er spillerne nu overladt til ubehagelige overvejelser dagen derpå: Hvorfor sagde jeg ja? Skulle vi have udskudt? Spillerne er ikke blevet beskyttet og krisehåndteret, som de burde.

De danske spillere slog ring om Christian Eriksen efter hans kollaps. Flere stod grædende med ryggen til deres holdkammerat. (Foto: Friedemann Vogel / POOL © Ritzau Scanpix)

På trods af at spillerne fik at vide, at Christian Eriksen var vågen og stabilRigshospitalet, mener Berith Bro ikke, at det var forsvarligt at sende hans danske holdkammerater tilbage i kamp.

- Noget af det, der karakteriserer det, vi populært kalder krisereaktioner, er, at man er i vildrede. Hele situationen er uvis. Selvom de får at vide, at han er vågen og stabil, er det stadig usikkert, hvad der sker med ham. På det tidspunkt kan kroppen ikke stole på, at man er ude af faremomentet, siger Berith Bro.

- Spillerne har aldrig stået i sådan en situation før. De har ingen erfaringer at trække på. Og så bliver de bedt om at træffe en svær beslutning. Og det, der karakteriserer vores krisereaktioner, er, at vi ikke er ret godt i stand til at træffe beslutninger.

- Spillerne skal i sådan en situation bringes i sikkerhed, gives en følelses af tryghed og have kontakt med deres nære relationer. Det burde være helt sikre og klare mål for sådan en akut indsats. Det skulle nogen fra Uefa have taget ansvar for.

Da kampen blev genoptaget, blev Danmarks anfører, Simon Kjær, kort tid efter udskiftet. Han bor ligesom Christian Eriksen i Milano, hvor de også er venner uden for banen. Kasper Hjulmand fortalte efterfølgende, at Simon Kjær var for følelsesmæssigt påvirket til at spille kampen færdig.

Anfører Simon Kjær førte det danske hold ind på banen, da kampen skulle genoptages. Kort tid efter blev han udskiftet. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

Cæcilie Buhmann, speciallæge i psykiatri ved traumeklinikken, fortæller til DR Sporten, at det er helt naturligt at se forskellige reaktioner på den slags chok, som spillerne oplevede i Parken lørdag.

- Der vil være nogle af spillerne, der kommer videre fra den her hændelse, uden at de udvikler psykiske mén. Andre vil få et efterspil med alt fra sorgreaktioner til kriseprægede og stressprægede reaktioner. Det er det, hele organisationen nu skal forebygge, siger Cæcilie Buhmann.

Danmark næste EM-kamp er på torsdag mod Belgien. Og selvom oplevelsen i går aftes var ubehagelig for Christian Eriksens holdkammerater, der så deres kollega kæmpe for livet, vurderer Cæcilie Buhmann, at de danske spillere godt kan nå at blive mentalt klar til torsdagens kamp.

- Jeg vil da tro, at mange af dem vil være klar, og så kan der måske være nogle enkelte, der er ramt. En belastningsreaktion går typisk over inden for 24 timer, når der kommer ro på. Hvis vi antager, at han har overlevet uden varige mén, vil der formodentlig være et flertal af spillere, der kan flytte sig videre fra den her begivenhed uden langvarige psykiske reaktioner, siger Cæcilie Buhmann.

- For nogle vil det være rigtigt at få det gennemført med tanke på, at vi gør det for ham og hans familie. For andre vil det ikke være muligt. Jeg håber bare, at de har fået valget, og beslutningen er truffet på baggrund af, hvad der er rigtigt for dem.

De danske spillere samlede sig i en rundkreds, inden kampen mod Finland blev sparket i gang igen. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)

DR Sporten har forsøgt at få en kommentar fra Uefa. I et mailsvar henviser Uefa til artikel 29 i Uefas turneringsregler for EM.

Turneringsreglerne fastslår, at afbrudte kampe skal genoptages dagen efter, hvis de ikke kan spilles til ende samme dag. Det fremgår dog ikke af reglerne, hvorfor der i ekstraordinære situationer som den i Parken i går ikke var andre muligheder.

Formand for Spillerforeningen, Michael Sahl, har til TV2 kritiseret Uefa for ikke at give de danske spillere nogen reele valgmuligheder for at uskyde kampen.

- Vi synes ganske enkelt ikke, at spillerne fik et valg. Man burde være stoppet og så analyseret på det i dag og fundet en løsning, siger Michael Sahl til TV 2 søndag.

Også den tidligere landsholdstjerne og nuværende Viaplay-ekspert Michael Laudrup, mener, at der ikke reelt var tale om valgmuligheder for spillerne.

- De fik et valg, som ikke er noget valg. Spil videre i aften eller spil i morgen klokken 12. Det synes jeg ikke, er noget valg, sagde Michael Laudrup i Viaplays dækning sent lørdag.

Peter Schmeichel, som i går var blandt DR's eksperter i Parken i går, holder sig heller ikke tilbage med kritikken.

- Jeg vil gerne sige, at det er komplet latterligt, at Uefa laver sådan en løsning, sagde Peter Schmeichel, da han tidligere i dag var igennem til BBC Radio 5 Live.

Den tidligere landsholdsmålmand rasede over, at det danske landshold måtte spille kampen færdig.

- Uefa giver spillerne mulighed for at gå ud og spille resten af kampen, der varer 55 minutter, eller komme tilbage klokken 12 i dag. Hvilken mulighed er det?

- Det er en latterlig beslutning Uefa har truffet, og de skulle have forsøgt at udarbejde et andet scenarie og have lidt medfølelse, og det havde de ikke, sagde Peter Schmeichel, der er far til landsholdets målmand Kasper Schmeichel.

Christian Eriksens tilstand er fortsat stabil efter kollapset lørdag. Han er fortsat indlagt på Rigshospitalet til yderligere undersøgelser, oplyser DBU søndag formiddag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk