Straffesparket fra Danmarks EM-semifinale spøger atter: Det var ikke 'en skandale', at der blev dømt straffe

Uefas dommerchef, Roberto Rosetti, mener ikke, at det var en skandale, at der blev dømt straffe til England i EM-semifinalen.

Raheem Sterling tilkæmpede sig et straffespark mod Danmark. (Foto: Laurence Griffiths © Ritzau Scanpix)

Hvis der er en straffesparkskendelse, som danskere kommer til at huske i mange år fremover, er det ganske sandsynligt den, som var med til at afgøre sommerens EM-semifinale mellem Danmark og England.

I den forlængede spilletid havde den engelske landsholdsspiller Raheem Sterling kontakt med Joakim Mæhle i det danske straffesparksfelt, og det fik den hollandske dommer Danny Makkelie til at pege på pletten.

Til stor frustration hos de danske spillere, trænere og fans.

Du kan se situationen omkring straffesparket i videoen:

Selvom Kasper Schmeichel med laserlys i ansigtet fik reddet det første skud, formåede den engelske angriber Harry Kane at følge op med en scoring.

2-1 til England, og så var det op ad bakke for de danske spillere, der tabte med samme resultat et kvarter senere.

En anden, der også vil huske straffesparket, er den danske landstræner Kasper Hjulmand, der på det efterfølgende pressemøde var uforstående over kendelsen.

- Selve straffesparket kan jeg simpelthen ikke se. Jeg kan ikke se det. Det er helt tydeligt, at han (Raheem Sterling, red.) lader benet hænge og falder ned. Men jeg ved godt, at det lyder sådan lidt nu her, men jeg kan ikke lade være at have den her følelse. Jeg synes, at det er hårdt.

- En ting er at tabe en kamp. Men at tabe den på den her måde, synes jeg, er rigtig ærgerligt og synd for gutterne, for de har lagt noget i det, sagde Kasper Hjulmand.

Danny Makkelie var sikker i sin sag, da han pegede på pletten. (Foto: Paul Ellis / POOL © Ritzau Scanpix)

Det var ikke kun Kasper Hjulmand, der efterfølgende kritiserede kendelsen. Flere tidligere topdommere var imod, at den hollandske dommer dømte straffesparket.

Den svenske dommer Jonas Eriksson, der har arbejdet som ekspert for SVT, påpegede, at VAR burde have blandet sig.

- Før slutrunden sagde dommerchefen Roberto Rosetti (Uefas dommerchef, red.), at vi ikke skulle have nogen billige straffespark, men det her er et billigt straffespark for mig. Jeg er mest af alt overrasket – og forbandet – over, at VAR ikke sagde det til dommeren.

- Det afgjorde, hvilket hold der gik videre, og derfor synes jeg, at VAR burde have ageret, sagde Eriksson ifølge Sportbladet.

Det lykkedes Kasper Schmeichel at redde bolden i første omgang, men desværre ikke, da Harry Kane (til venstre) fik returbolden. (Foto: Paul Ellis / POOL © Ritzau Scanpix)

Og netop Det Europæiske Fodboldforbund, Uefas, dommerchef, italienske Roberto Rosetti, har nu udtalt sig om den omdiskuterede situation. Han fortæller, at det ikke var 'en skandale', at Makkelie pegede på pletten.

Det skriver det britiske medie The Guardian.

- Danny Makkelie så kontakten mellem Joakim Mæhles højre ben og Raheem Sterlings højre ben. Det var det, dommeren så i spilleområdet, og VAR bekræftede situationen: Mæhle rørte ikke bolden.

- Vi kan selvfølgelig diskutere intensiteten af kontakten, men vi vil altid have, at dommeren skal være i centrum af beslutningsprocessen. I denne situation var der en klar forseelse fra forsvarsspilleren. En klar indvirkning - knæ mod knæ, udtaler Roberto Rosetti ifølge The Guardian.

Du kan se et kort sammendrag af Danmarks EM-semifinale mod England i videoen:

Semifinalens VAR-dommer, Pol van Boekel, mener, at straffesparket var hårdt dømt. Fejlen var dog ikke klar nok til, at han ville blande sig. Det fortalte tirsdag til Algemeen Dagblad.

- Når det ikke var en klar fejl af Makkelie, kunne jeg ikke gøre noget. Fra den ene kameravinkel kunne jeg se, at der var kontakt mellem forsvarsspiller og angriber.

- Jeg mener, at straffesparket var hårdt dømt, men jeg er nødt til at støtte dommeren i situationen. Sådan er den globale VAR-protokol, udtalte han til det hollandske dagblad.

Det har siden semifinalen forstyrret ham, at folk har kritiseret VAR-rummet for ikke at gribe ind, selvom han forstår kritikken af selve dommen.

England endte med at tabe finalen til Italien efter forlænget spilletid og ja, straffespark.

Facebook
Twitter