Uefa åbner sag om militærhilsen: Politisk polemik har før medført pointstraf og bøde

Tyrkiske landsholdspillere risikerer straf af Uefa for at sende politiske budskaber på banen.

Spillerne på det tyrkiske landshold fejrede Cenk Tosuns vindermål med en militærsalut under EM-kvalifikationskampen mod Albanien fredag. (Foto: © Mahmut Burak Burkuk - Depo, Represented by ZUMA Press)

Det var sådan et øjeblik, hvor stadion pludselig eksploderede i eufori.

Det lignede ellers længe et kostbart pointtab for Tyrkiet i EM-kvalifikationskampen i fredags mod Albanien. Men da det 90. minut var spillet, og kampen gik ind i dommerens tillægstid, udnyttede den tyrkiske landsholdspiller Cenk Tosun et albansk forsvarskoks og scorede kampens afgørende mål til 1-0.

Resultat betød tre vigtige point og sendte Tyrkiet på førstepladsen i deres EM-kvalifikationsgruppe. Men i dagene efter kampen er det ikke det sene sejrsmål eller den sportslige betydning af resultat, som har fyldt i overskrifterne.

Det er derimod jubelscenerne efter scoringen. For mens tilskuerne på stadionet i Istanbul brød ud i jubel, fejrede målscoreren Cenk Tosun og nogle af hans holdkammerater målet ved at stille sig på række og gøre honnør. En hilsen som blandt andet bliver brugt af militærfolk.

Det har fået Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, til at åbne en sag. I Uefa-regi er referencer til politik og religion nemlig ikke tilladt, og derfor undersøger Uefa nu sagen under formodning af, at spillernes honnør var en hilsen til Tyrkiets seneste militæraktioner i Syrien.

Støtter militæret på Twitter

Onsdag indledte Tyrkiet en militæroffensiv mod de kurdiske styrker i det nordøstlige Syrien. Det skete kort tid efter, at USA's præsident, Donald Trump, besluttede at trække de amerikanske styrker ud af grænselandet mellem Tyrkiet og Syrien.

Og det er dén militæraktion, som de tyrkiske landsholdspilleres honnør antages at være en hilsen til.

Ifølge DR's fodboldkommentator Henrik Liniger er det åbenlyst, at Uefa er nødt til at reagere på sagen. De er nødt til at håndhæve deres eget regelsæt, der dikterer at politiske signaler hverken er tilladt på tilskuerpladserne eller på banen. Men den tilspidsede og højaktuelle politiske situation i Tyrkiet komplicerer også Uefas handlemuligheder.

- På den ene side er Uefa drevet af at statuere, at politiske statements ikke tolereres, men på den anden side har de heller ikke interesse i at blæse unødigt til sagen, fordi der er så meget politisk betændthed i det.

Efter kampen delte det tyrkiske landsholds officielle profil på Twitter et foto fra omklædningsrummet. Her blev militærsaluten gentaget. Denne gang af hele holdet.

Billedet var ledsaget med en tekst, hvor der stod, at spillerne "dedikerer deres sejr til de modige soldater og martyrer".

Tidligere tilfælde endt med straf

Det er langt fra første gang, at Uefa rejser en sag mod et landshold og landsholdspillere efter politisk polemik i forbindelse med en kamp.

Og beslutter Uefa sig for at dømme Cenk Tosun og hans tyrkiske holdkommerater, kan straffen potentielt blive hård.

I 2014 blev en EM-kvalifikationskamp mellem Serbien og Albanien afbrudt, da en drone med et banner fløj hen over stadion. Banneret omhandlede Kosovo og dets tilhørsforhold. De albanske spillere følte sig provokeret, da en serbisk spiller greb ud efter banneret, og pludselig opstod der tumult mellem spillerne.

  • En drone med et banner afbrød EM-kvalifikationskampen mellem Albanien og Serbien i 2014. (Foto: © MARKO DJURICA, Scanpix)
  • Da serbiske Stefan Mitrovic hev i banneret, ophidsede det nogle af de albanske landsholdspillere. (Foto: © MARKO DJURICA, Scanpix)
  • Dronen fløj hen over stadion i slutningen af første halvleg. (Foto: © MARKO DJURICA, Scanpix)
  • Hændelsen med dronen og banneret førte til ophedet skænderier mellem de to landshold. (Foto: © MARKO DJURICA, Scanpix)
1 / 4

Efter kampen blev Albanien taberdømt 3-0, og Serbien fik en pointstraf og blev dømt til to hjemmekampe uden tilskuere. Samtidig blev begge landshold idømt en bøde på 750.000 kroner.

Henrik Liniger vurderer, at den nuværende sag med Tyrkiet ikke kan forventes at blive takseret lige så hårdt af Uefa.

- Sagen mellem Serbien og Albanien var nemmere at dømme, fordi det var på baggrund af en kampafbrydelse. Det var Uefa nødt til at handle på. Men i sagen med Tyrkiet har det jo ikke haft indvirkning på kampen. Polemikken er først kommet efterfølgende, og det gør det hele en lille smule sværere at sige noget entydigt om.

- Jeg forventer dog ikke pointstraf eller andre store sportslige konsekvenser. Det her lander sandsynligvis med en bødestraf og en løftet pegefinger om, at næste gang vil straffen være hårdere, hvis det gentager sig.

Håndgestus ved VM gav bødestraf

Senest en håndgestus førte til bødestraf i landsholdsfodbold var under VM i 2018. Her var det ikke militærhonnør, men et ørne-symbol som skabte en sag.

I en gruppekamp mellem Schwiez og Serbien opstød der politiske spændinger, da Schweiz’ to største profiler Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri begge scorede og fejrede deres mål med den samme jubelscene: De formede en fugl med deres hænder, som en gestus til ørnen i det albanske flag.

  • Ved VM i Rusland i 2018 fejrede schweiziske Xherdan Shaqiri sit scoring mod Serbien til 2-1 ved at folde sine hænder som en fugl - nærmere bestemt den albanske ørn. (Foto: © GONZALO FUENTES, Scanpix)
  • Granit Xhaka fejrede sin scoring for Schweiz i VM-kampen mod Serbien med en håndgestus, der skulle forestille den albanske ørn. (Foto: © GONZALO FUENTES, Scanpix)
1 / 2

Ørnen er et nationalistisk symbol, og både Xhaka og Shaqiri har Kosovo-albanske rødder. Kosovo er en tidligere serbisk provins, som erklærede uafhængighed i 2008. Det anerkender den serbiske regering imidlertid ikke, og derfor er de politiske spændinger store.

FIFA åbnede en sag mod de schweiziske spillere, men de slap begge for karantæne og blev i stedet idømt en bødestraf hver på omkring 65.000 danske kroner.

I morgen skal Tyrkiet igen spille kamp i deres EM-kvalifikationsgruppe. Denne gang gælder det en vigtig udekmap mod Frankrig, som er nummer to i gruppen.

- Jeg tror ikke, at Uefas nyåbnede sag får betydning for Tyrkiets kamp i Frankrig. Til gengæld tror jeg, at der falder en afgørelse i sagen, inden Tyrkiet igen skal spille EM-kvalifikationskampe mod Island og Andorra i november, siger DR's fodboldkommentator Henrik Liniger.