Uefa-strid fortsætter: 46 stadions i hele Tyskland vil i aften lyse op i regnbuens farver

En markering for homoseksuelles rettigheder tager fokus fra EM-kamp.

Stadion i München, hvor Tyskland og Ungarn mødes klokken 21. (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)

Opdateret klokken 11:29: Det er endnu ikke officielt bekræftet, at Viktor Orbán bliver væk fra aftenens kamp. Artiklen er opdateret, så dette nu tydeligt fremgår.

En EM-kamp i München i aften har på forhånd flyttet sig langt udover fodbolden.

Tyskland og Ungarn spiller om en plads i ottendedelsfinalen, men i flere dage har det handlet mere om et stadion i regnbuefarver.

For tyskerne er formålet at vise støtte til homoseksuelle og deres rettigheder ved at oplyse stadion i München i regnbuefarver, men det betragter Uefa som et ulovligt politisk budskab.

Mens markeringen i München er gjort ulovlig af det europæiske fodboldforbund, har resten af Tyskland samlet sig i det, der bliver kaldt en ”proteststorm mod Uefa”.

46 stadions i hele landet vil efter planen lyse op i regnbuens farver, når der er EM-fodbold i aften. Og udenfor stadion i München har CSD München i samarbejde med Amnesty International varslet, at organisationen vil uddele op til 11.000 regnbueflag til de fans, der skal ind på stadion.

- Lad os vise LGBTQ+ i Ungarn, at de ikke er alene. Men vi viser også verden, at menneskerettigheder gælder for alle mennesker. Hvad der sker her midt i Europa og EU må ikke accepteres, lyder budskabet fra CSD.

Ungarn har op til kampen følt sig stærkt provokeret af de tyske markeringer, og det får ifølge det tyske nyhedsbureau dpa og sportsmediet Sportschau nu præsident Viktor Orbán til at blive væk fra aftenens kamp i München. Oplysningen er dog endnu ikke officielt bekræftet.

Ifølge tyske Bild havde Orbán planlagt sin ankomst med privatfly klokken 17.30 og en efterfølgende overnatning. Kampen i München spilles klokken 21.

Ungarns kontroversielle præsident er angiveligt besat af fodbold. Britiske The Guardian har tidligere beskrevet, at hans første rejse til udlandet som premierminister i 1998 var til VM-finalen i Paris, og han er ikke gået glip af en VM-finale eller Champions League-finale siden.

Viktor Orbán til Ungarns første gruppekamp mod Portugal. (Foto: Franck FIfe © Ritzau Scanpix)

Ungarn har for nylig vedtaget en lov, hvor blandt andet undervisningsmateriale om homoseksualitet og kønsskifte bliver forbudt. Ungarn har også tidligere gjort det umuligt for homoseksuelle par at adoptere.

Ungarns Udenrigsminister Peter Szijjarto har også kommenteret sagen og bakker op om Uefas forbud mod den politiske markering.

- Gud ske tak og lov for, at der stadig er sund fornuft blandt lederne i europæisk fodbold, og at de forhindrede, at kampen blev spillet med denne politiske provokation. Uefa traf den korrekte beslutning, siger Peter Szijjarto.

Politiet frygter ungarns rabiate fans

I det tyske fodboldmagasin Kicker handler optakten også i høj grad om markeringerne udenfor banen. Magasinet fortæller, at politiet i München frygter optøjer under kampen og har indkaldt forstærkning fra Ungarsk politi.

Ungarn forventer 2000 fans til kampen, hvoraf en større gruppe ekstreme fans ved flere lejligheder – også under EM – har vist både racistisk og homofobisk indhold på tribunerne og før kampen. Senest blev en stor fanmarch i Budapest ført an af et banner, der opponerede mod fodboldspilleres knælen mod racisme.

Ungarn har spillet sine foreløbig to EM-kampe hjemme i Budapest.

Uefas forbud mod regnbuemarkeringen i München har siden lørdag fået fodboldaktører fra hele verden til at bakke op om tyskernes budskab og tage afstand for fodboldforbundet.

I lørdags stillede Tysklands målmand, Manuel Neuer, op til kamp med et regnbuefarvet anførerbind. Her truede Uefa kortvarigt med en sag mod det tyske fodboldforbund, men den blev dog droppet efter kritik.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk