Utålmodige fodboldfans skabte kaos i vaccinecenter: 'De kom for tidligt, fordi de ville hjem og se kampen'

Nu håber man, at situationen ikke gentager sig før lørdagens kamp mod Wales.

Det her er et arkivbillede. Personerne på det har intet med hændelsen i Dalum i mandags at gøre. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Det er som regel en uskik at komme for sent til en aftale. Det kan de fleste nok blive enige om.

Men det er altså heller ikke optimalt, hvis man kommer alt for tidligt. Og slet ikke halvanden time før det aftalte tidspunkt.

Det kan de snakke med om i vaccinationscentret, som Odense Universitetshospital, OUH, driver på Athenevænget i forstaden Dalum sydvest for Odense.

Da det danske fodboldlandshold mandag aften spillede EM-kamp mod Rusland - og vandt 4-1 - påvirkede det arbejdet i centret på en måde, de ikke lige havde forestillet sig.

Det fortæller Sanne Thil Eriksen, der er ledende sygeplejerske og ansvarlig for vaccinationerne under OUH.

- En del af dem, der havde tid til at få stikket om eftermiddagen og ud på aftenen, mødte simpelthen bevidst op for tidligt i håb om at komme hurtigere til. Det satte hele vores system under et voldsomt pres. Det var ret kaotisk, siger Sanne Thil Eriksen.

- Det havde så den effekt, at de folk, som faktisk kom til tiden, måtte vente i en kø på op til hundrede personer - endda i regnvejr.

Adspurgt hvorfor de kom så tidligt, lød svaret: 'Vi skal hjem og se fodbold.'

- Det var meget uheldigt og uhensigtsmæssigt, og vi vil gerne opfordre alle til, at de kommer til tiden. Det vil sige så kort tid før, det overhovedet er muligt, og ikke for sent. Ellers kan vi ikke sikre et ordentligt flow, og folk får ikke den gode oplevelse, det bør være at komme i vaccinationscentret.

Sanne Kihl Eriksen er ledende sygeplejerske og ansvarlig for vaccinationscentrene under Odense Universitetshospital.

- Hvad sagde I til dem?

- Vi fortalte dem, hvordan vi så på sagen, og så lod vi dem komme til i den rækkefølge, de stod i i køen. Sagen var jo den, at hvis vi havde bedt dem komme tilbage senere, ville de blive hængende i området, og så ville vi risikere endnu større, logistiske problemer.

Logistikken er i forvejen en udfordring

De logistiske problemer hænger sammen med, at vaccinationscentret på Athenevænget ligger et sted, hvor der i forvejen er trafikale udfordringer. Med mange vaccinations-"kunder", der ankommer i bil, bliver der hurtigt fyldt op.

Ifølge Sanne Thil Eriksen var der kø i begge retninger fra centret og ud langs Faaborgvej, der forbinder Dalum med motorvejsnettet mod Odense.

- Nogle mistede tålmodigheden, men vi kunne ikke gøre andet end at beklage. Vi gjorde alt, hvad vi kunne, for at få folk hurtigt igennem. Vi vaccinerer cirka 3.000 hver dag, så der er i forvejen meget at se til, og mandag var så bare en exceptionel travl dag. Jeg forstår godt, at nogle medarbejdere havde lidt stress på, for det er svært at undgå, når man er under sådan et pres med en kø, der bare tager til.

- Der er kamp igen lørdag klokken 18, og jeres center lukker klokken 17. Hvad vil I gøre for at undgå en gentagelse?

- Jamen, vi vil på det kraftigste opfordre folk til at komme til tiden eller bestille en ny tid, hvis det ramler sammen med deres planer om at fodbold, siger Sanne Thil Eriksen.

Facebook
Twitter