En glidende tackling a la Elsa? Disney-figurer skal give unge piger smag for fodbold

Det europæiske fodboldforbund har indledt et samarbejde med Disney.

Mon Elsa fra Frost en dag bliver en af de karakterer, som Disney og Uefa skaber et træningsprogram ud fra?

Kan du forestille dig Mulan rive sig fra af sin markering og heade bolden op i målhjørnet bag en sagesløs Pochahontas? Eller hvad med en glidende tackling sat ind af Elsa fra Frost?

Det kan måske lyde som en tanke taget ud af et skørt parallel-univers, men faktisk går der ikke mere end et par uger, før unge piger rundt omkring i Europa på én gang kan træde i fodboldstøvlerne og samtidig leve sig ind i en af Disneys fortællinger.

Det europæiske fodboldforbund, Uefa, har nemlig i samarbejde med tegne- og animationsfilmsgiganten søsat et projekt, der skal få piger i alderen mellem fem og otte år til at få smag for fodbold.

Under navnet ’Playmakers’ har Disney og Uefa udviklet et træningsforløb på ti uger, som tager udgangspunkt i filmen 'De Utrolige 2', der har superhelten Elastipigen i hovedrollen. Filmens aktionscener skal gennem legende øvelser – både med og uden fodbolde ved fødderne - bringes til live af de unge piger.

- Vi har skabt et træningsprogram, der giver piger en ny vej ind i fodbold. Også for dem, der aldrig har haft en bold ved fødderne før, siger den tidligere fodboldspiller Nadine Kessler, som er Uefas chef for kvindefodbold, til avisen The Guardian.

- Vi vil gerne nå ud til de piger, der både er lidt interesserede i fodbold, og dem som er totalt ligeglade. Vi forsøger at fange en helt ny generation af piger, siger tyskeren, som i 2014 blev kåret til verdens bedste fodboldspiller.

Nadine Kessler (th.) og Disneys Nicole Morse (tv.) flankerer en gruppe børn ved offentliggørelsen af 'Playmakers'-projektet. (Foto: Jeff Holmes © PA Wire/PA Images)

DBU vil gerne have projektet til Danmark

Til at starte med rulles projektet ud i syv lande i Europa fra marts. Uefa forventer at udbrede projektet til endnu flere lande i løbet af efteråret, og til den tid har forbundet i sinde at have flere træningsforløb klar, baseret på andre af Disneys kendte fortællinger. 'Playmakers'-projektet skal tilbydes gennem lokale skoler og fodboldklubber, og ambitionen er at få udbredt projektet til alle europæiske lande ved udgangen af 2021.

I Danmark er Dansk Boldspil-Union også interesserede i at få ’Playmakers’ etableret.

Unionen har en erklæret ambition om, at 130.000 piger og kvinder i 2025 skal spille fodbold. Det er omtrent dobbelt så mange som i dag, og Uefas samarbejde med Disney passer ’som fod i hose’ med det arbejde DBU allerede har sat i gang for at få flere piger og kvinder til at spille fodbold, fortæller Mette Bach Kjær, der er bestyrelsesmedlem i DBU og en del af Uefas Womens Commitee:

- Det er godt tænkt af Uefa. Hvis man skal have børn til noget nyt, er det godt at motivere dem med leg, siger hun.

Hvornår de danske piger kan sende kuglen i kassen som Woody fra Toy Story eller flyve op og ned af højrekanten som Lynet McQueen, kan hun dog ikke sætte dato på.

- Alle i Europa vil gerne kvindefodbold lige nu, så der er mange lande, der står i kø for at få det her projekt til landet, siger Mette Bach Kjær.

Kritiseret for at være kønsstereotyp

Det er forskere på universitetet i den engelske by Leeds, der på vegne af Uefa har undersøgt, hvordan unge piger bedst motiveres til at dyrke sport. En af hovedkonklusionerne var, at børn har stor gavn af at lære gennem leg.

'Playmakers' er inspireret af et samarbejde, som det engelske fodboldforbund, The FA, har haft i flere år med Disney. Samarbejdet, der går under navnet ’Shooting stars’, er blevet kritiseret for at tilskynde piger til at leve sig ind i en kønsstereotyp prinsesseverden.

Elastigirl har den superhelteevne, at hendes krop er, som navnet antyder, elastisk og kan formes, som hun vild. (Foto: Disney / Pixar)

Uefas Nadine Kessler afviser dog kritikken og understreger, at ’Playmakers’-programmet tværtimod er sat i verden for at styrke kvinder og unge piger.

- ’De Utrolige 2’ handler for eksempel om en kvinde, som på én gang er mor og samtidig redder verden. Vi har tænkt os at basere vores træningsprogrammer på de historier, som hverken er stereotype eller prinsesseagtige.

Men selvom Askepot næppe bliver en af de første tegnefilm, Disney brygger deres næste træningsprogram over, så mener Mette Bach Kjær fra DBU, at man skal passe på med at tage børnene som gidsler i en debat, som er skabt af voksne:

- Det er os voksne, som gør det til stereotyper. Selvfølgelig skal man passe på med at putte et alt for prinsesseagtigt skær over sådan et projekt her, men der er omvendt masser af prinsesser, der kan spille fodbold.

I 2018, der er DBU’s senest opgjorte år, var knap 28.000 piger i alderen 0-12 år medlemmer af en fodboldklub.