Engelsk bog puster til myten om vildbassen Gravesen: ’Han huskes for sin skøre karakter’

Thomas Gravesen datede Kira Eggers, han rev en tand ud på den rigtige Ronaldo, og så skulle han have vundet en halv milliard i poker.

Jesper Grønkjær får vand i øjnene under en vandkamp med Thomas Gravesen og Stig Tøfting i den danske træningslejr. (Foto: Lars mØLler © Scanpix)

Det er mere end ti år siden, Thomas Gravesen indstillede sin karriere, men han står stadig tilbage som en af den nyere tids mest farverige danske fodboldspillere.

Hvem husker ikke tissemanden, der blev plantet i hovedet på landsholdskollegaen Claus Jensen. Eller vandkampen, der gik over gevind, og sendte Jesper Grønkjær i græsset med saltvand i øjnene. Eller hvad med de mange billeder af Gravesen og den tidligere stripper Kira Eggers fra den røde løber. Og det er bare dem, som især trak overskrifter herhjemme.

I England husker de Gravesen for andre historier, og de bliver nu trevlet op i en ny bog med titlen ’Mad Dog Gravesen: The Last of the Modern Footballing Mavericks’, der løst kan oversættes til ’Skøre Gravesen: Den sidste af moderne fodbolds vildbasser’.

Og selvom timingen kan synes besynderlig – det er trods alt længe siden, at Gravesen slog sine folder i engelsk fodbold – så undrer det ikke fodboldjournalist på The Liverpool Echo, Phil Kirkbride, at danskeren stadig er interessant i England.

Jesper Grønkjær får vand i øjnene under en vandkamp med Thomas Gravesen og Stig Tøfting i den danske træningslejr. Til slut går massør Allan Poulsen imellem under EM i 2004. (Foto: Lars mØLler © Scanpix)

- Hans karakter var næsten fra en anden æra. Han mindede de ældre fans om spillere fra deres barndom, og på den måde var han virkelig en spiller, man lagde mærke til.

Bogen river op i mange af de skøre historier fra Gravesens karriere. Som da han slog en tand ud på den rigtige Ronaldo, da han løftede brasilianeren og tabte ham til en træning i Real Madrid.

Gravesen var heller ikke for fin til at skyde fyrværkeri efter Wayne Rooney, som han spillede sammen med i Everton, eller køre i en undseelig Nissan Micra til træning, når vinteren var hård i England.

- Thomas kunne ikke se, hvorfor han skulle risikere at ødelægge en af sine dyre biler i det dårlige vejr. Sådan var Thomas Gravesen, totalt uforudsigelig, fortæller danskerens holdkammerat i Everton-tiden David Weir i bogen.

Myten om de mange poker-millioner

Og tiden, der er gået siden Gravesens storhedstid, har blot gjort fortællingerne om ham endnu mere relevante, vurderer Phil Kirkbride.

Gravesen løfter Ronaldo. (Foto: JuanJo Martin)

Gravesens vilde person står nemlig i dag i endnu klarere kontrast til de moderne fodboldspillere, der for manges vedkommende har PR-bureauer i ryggen, som minutiøst sørger for at fremstille deres klienter i et så poleret lys som mulig:

- Thomas Gravesen er næsten mere en karakter end en dygtig fodboldspiller. Måden, han levede sit liv på, og alle de skøre ting, han gjorde på og uden for banen, skiller ham helt klart ud fra moderne fodboldspillere.

Gravesen stoppede sin karriere som bare 32-årig, og i flere år hørte offentligheden ikke meget til ham.

Men i 2013 trak han igen overskrifter. Ikke for de fine naboer, han havde fået sig i Nicolas Cage og Andre Aggasi i en forstad til Las Vegas – selvom det nu var interessant nok – men derimod for sin angiveligt meget store gevinster og tab på byens pokerborde.

Og den netop publicerede bog om Gravesen river op i myten om poker-spilleren Thomas Gravesen.

Bogen genfortæller, hvordan det dengang forlød, at danskeren skulle have spillet sig til en formue på mellem 500 til 600 millioner kroner. Et andet sted citerer bogen en kilde fra et anerkendt pokersite, der skulle have set danskeren tabe lidt over 300 millioner kroner på en enkelt aften.

Myten om Thomas Gravesens mange vundne jetoner har fået lov at stå lige siden.

Sidste år flyttede han tilbage til barndomsbyen Vejle, og i dag fungerer han som ekspertkommentator på Discoverys kanaler.

Facebook
Twitter