10 ting du skal vide om Mourinho

Jose Mourinho er tilbage i Premier League. Læs om vasketøjskurv og omeletter her.

Jose Mourinho før en af sine første kampe som Real Madrid-træner - den 25. september 2010. Nu er han tilbage i Chelsea. (Foto: Juan Carlos Cardenas © Scanpix)

Jose Mourinho er tilbage i Chelsea. Han skrev under på en fire-årig aftale mandag og vender tilbage seks år efter, han senest forlod Stamford Bridge.

Her er 10 ting, der er gode at vide om den portugisiske træner.

1. The Special One

Jose Mourinho bliver af familie og venner kaldt "Ze" - en udbredt forkortelse af navnet Jose. Men blandt Chelsea-fans er han nok mest kendt som "The Special One." Dét øgenavn fik han under sit første pressemøde i Chelsea, da han kom til klubben fra Porto i 2004.

- Please, kaldt mig ikke arrogant, men jeg europæisk mester, og jeg mener, at jeg er "a special one," sagde han til journalisterne den dag.

Han levede op til navnet: To engelske mesterskaber, én FA Cup-titel og to Liga Cup-trofæer blev det til mellem 2004 og 2007 i Chelsea. I den første sæson hos Chelsea hentede han mesterskabet hjem til "The Blues" for første gang siden 1955. I den seneste sæson har han dog fået det lidt mindre flatterende tilnavn "The semi-special One" i Spanien, fordi semifinalen ofte har været endestationen for Real Madrid i de store turneringer.

2. Cup-succes

Mourinho er formentlig den bedste træner i sin generation. Han har vundet mesterskaber i Portugal, England, Italien og Spanien. Han er specialist i cup-turneringer: Mourinho vandt UEFA Cup'en i 2003 og Champions League i 2004 med Porto. FA Cup'en med Chelsea. Og Champions League med Inter i 2010. I Italien førte han Inter til en historisk treble med sejr i Serie A, Champions League og pokalturneringen.

3. Dårlig spiller

Mourinho havde ikke megen succes som spiller. På fodboldbanen optræder han ikke specielt talentfuldt. Han spillede med forskellige klubber fra 1980-87, men fik aldrig sit gennembrud.

4. Do you speak English?

Under sit første ophold i Chelsea, blev Mourinho hurtigt populær hos pressen, fordi han altid var garant for farverige pressemøder, hvor han talte engelsk. Det kan næppe overraske, da han indledte sin trænerkarriere som tolk for Bobby Robson i Sporting Lissabon i Portugal.

5. Like father and sons

Selv om Jose Mourinhos sidste ssæon i Real Madrid var præget af konflikter med stamspillere som målmand Iker Casillas, er portugiseren kendt for at skabe et stærkt sammenhold med sine spillere. I et interview med The Guardian for nylig sagde den tidligere Chelsea-angriber Didier Drogba, at han havde det svært, da Mourinho stoppede i Chelsea i 2007:

- Vi plejede at kalde ham for far, fortalte Drogba.

Da Mourinho forlod Inter til fordel for Real Madrid, var afskedscenerne med forsvarsspilleren Marco Materazzi fulde af tårer.

6. Europæisk mesterholds-succes

Mourinho er én blandt kun fire trænere, der har vundet den europæiske mesterholdsturnering med to forskellige hold. Ottmar Hitzfeld, Ernst Happel og Jupp Heynckes er de andre.

7. Dårlig taber

Jose Mourinho kan godt være en dårlig taber. Han beskylder ofte dommere for at træffe forkerte beslutninger. Efter en Champions League-kamp mod Barcelona i 2005 beskyldte Mourinho den daværende Barca-træner Frank Rijkaard for at have besøgt dommer Anders Frisks omklædningsrum i pausen. Mourinho klagede til UEFA, før Frisk annoncerede, at han ville indstille karrieren efter at have modtaget dødstrusler på grund af episoden.

8. Vasketøjskurven

I 2004-2005 sæsonen fik Mourinho karantæne i Chelsea Champions League-kvartfinale mod Bayern München. Angiveligt sneg Mourinho sig ind på Stamford Bridge tidligt på dagen for at kunne tale med spillerne i omklædningsrummet. Og efter kampen blev han - ifølge britiske aviser - smuglet ud i en vasketøjskurv.

9. Karantæne

I 2007 blev han arresteret og fik en advarsel af politiet, fordi han ikke ville give politiet lov til at sætte hans hund Leya i karantæne.

- Hunden har det fint i Portugal. Den store trussel er væk. Nu behøver I ikke at bekymre jer om kriminalitet mere, sagde han efterfølgende.

10. Æg

Før hans sidste kamp i spidsen for Chelsea i 2007, anklagede Mourinho klub-ejer Roman Abramovich for ikke at købe kvalitetsspillere. Det resulterede i dette Mourinho-citat:

- Omeletter, æg. Ingen æg, ingen omeletter. Og det afhænger af æggenes kvalitet i supermarkedet. De er i klasse 1, 2 eller 3. Og nogle af dem er dyrere og giver dig bedre omeletter. Når du ikke har klasse 1-æg til din rådighed, har du et problem.

I næste sæson skal han så forsøge at klinke skårene - eller samle ægge-skallerne op - med den russiske Chelsea-ejer, når Mourinho indleder endnu et kapitel i sin træner-karriere i London-klubben.

Jose Mourinho i overblik

Fulde navn: José Mario Santos Mourinho Felix

Født: 26. januar 1963 (50 år)

Fødested: Setubal, Portugal

Trænerkarriere:

1992-1997: Trænerassistent for Bobby Robson i Sporting Lissabon, FC Porto og FC Barcelona

1997-2000: Trænerassistent for Louis van Gaal i FC Barcelona

2000: Benfica

2001: Uniao Leiria

2002-2004: FC Porto

2004-2007: Chelsea

2008-2010: Inter

2010-: Real Madrid

 

Titler med Porto:

Portugisisk liga: 2003, 2004

Portugisisk pokal: 2003

Uefa Cup: 2003

Champions League: 2004

 

Titler med Chelsea:

Engelsk liga: 2005, 2006

Engelsk pokal - FA Cup: 2007

Engelsk Liga Cup: 2005, 2007

Titler med Inter:

Italiensk liga: 2009, 2010

Italiensk pokal: 2010

Italiensk Super Cup: 2008

Champions League: 2010

 

Titler med Real Madrid:

Spansk pokal: 2011

Spansk liga: 2012

Spansk Super Cup: 2012

 

DR / AP

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter