Britisk minister strammer grebet: Onlinehad skal koste op til 10 år uden stadionbesøg

Boris Johnsons ytringer fra i sommer er nu blevet fremsat som lovforslag.

Siden sommerens EM-finale, hvor tre engelske landsholdsspillere blev udsat for onlinehad, har spillerne mødt støtte med blandt andet klapsalver og bannere som dette. (Foto: Dylan Martinez © Ritzau Scanpix)

Tre år som minimum og op imod ti års karantæne fra fodboldstadioner.

Sådan skal konsekvenserne være, hvis man udtrykker sig racistisk over for fodboldspillere online. Det mener Storbritanniens indenrigsminister, Priti Patel.

Hun ønsker at udvide den lov, der på nuværende tidspunkt gælder vold, uroligheder og racistiske udtryk i forbindelse med kampene, så de også tæller de racistiske ytringer, der florerer på sociale medier før, under og efter kampe.

Gennem en længere periode har onlinekrænkelser fyldt i engelsk fodbold, særligt efter Englands nederlag i sommerens EM-finale til Italien, hvor tre landsholdsspillere blev udsat for racistiske krænkelser på de sociale medier, efter de havde brændt et straffespark.

Det fik Storbritanniens premierminister Boris Johnson op af stolen, da han i sommer forklarede, at det ville have konsekvenser at krænke fodboldspillere racistisk på de sociale medier.

- Hvis du er skyldig i onlineracisme mod fodboldspillere, så vil du ikke komme til fodboldkamp. Uden undtagelser og undskyldninger, sagde Boris Johnson umiddelbart efter EM-finalen.

Arsenal-spilleren Bukayo Saka (i midten) brændte det afgørende straffespark, der sikrede Italien EM-guldet. De efterfølgende hadforbrydelser på sociale medier førte til 11 anholdelser. (Foto: Paul ellis © Ritzau Scanpix)

Knapt et halvt år senere har indenrigsministeren nu fremsat et decideret lovforslag, der skal ramme personerne bag tastaturet.

- Racisme er uacceptabelt, og i for lang tid er fodbold blevet præget af skamfulde fordomme. De ansvarlige for racistiske krænkelser online skal straffes. Lovændringerne, som jeg annoncerer, vil sikre, at de får karantæne fra at deltage ved fodboldkampe, siger indenrigsminister Priti Patel ifølge det britiske medie Sky Sports.

Det forventes, at den nye lov tager form i starten af det nye år. Loven vil gælde i England og Wales.

Organisation bakker op

Sanjay Bhandari, der er formand for organisationen Kick It Out, der kæmper for mere lighed og inklusion i fodbold, understregede tidligere på ugen vigtigheden af, at krænkelser på de sociale medier bliver mødt med sanktioner.

- Sanktioner er virkelig vigtige, fordi det demonstrerer, at hadforbrydelser og særligt onlinekrænkelser ikke er acceptabelt, sagde Sanjay Bhandari til Sky Sports.

Kick It Out-formanden mener, at hvis man statuerer et eksempel, vil det kunne have positive konsekvenser.

- En del af problemet er, at hvis folk tror, at der ikke er nogen konsekvenser, så er der intet, der holder dem fra at gøre det. Så snart de ser, at der er konsekvenser, og at der bliver holdt øje, vil de måske ændre deres adfærd, siger han.

Sanjay Bhandari mener, at flere sanktioner vil betyde, at fans og spillere vil have nemmere ved at rapportere nye sager ind, da man kan se, at ens rapportering ikke bare bliver skubbet hen i et hjørne.

- Det vil hjælpe fans og spillere til at rapportere krænkelser, hvis de kan se, at politianmeldelser bliver grundigt undersøgt, og der er en reel mulighed for, at der vil være konsekvenser, siger han.

Gennem halvandet år har spillere i den engelske Premier League knælet inden kampstart for at vise støtte til Black Lives Matter-bevægelsen, der kæmper imod struktureret racisme over for sorte mennesker. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

I organisationen har de oplevet en stigning på 50 procent i rapporteringer om krænkende adfærd, når man sammenligner indeværende sæsons første måned med tallene fra 2019.

- Det viser, at fans er mere fortrøstningsfulde i at rapportere om diskrimination, når de ser og hører det, siger Sanjay Bhandari.

Inden starten på indeværende sæson var der i alt 1.359 aktuelle karantæner fra stadioner i England og Wales. 208 af dem var udstedt i 2020/2021-sæsonen. Det viser tal fra det britiske indenrigsministerium.

Bryder man sin karantæne fra fodboldstadioner, risikerer man en seks måneders lang fængselsdom.