City-sag giver Uefa én over nakken: 'Man spiller ikke med fair play i jura'

City-dommen har udfordret Financial Fair Play-regelsættet så kraftigt, at spørgsmålet er, om det er ligegyldigt at have, mener DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul.

Manchester Citys toårige udelukkelse fra europæisk klubfodbold blev mandag formiddag ophævet af Den Internationale Sportsdomstol, CAS. (Foto: Jason Cairnduff © Scanpix)

Manchester City fik, hvad de kom efter.

Efter Den Internationale Sportsdomstol (CAS) havde trykket færdig på den store juridiske lommeregner, viste det endelige facit, at Uefas toårige udelukkelse af klubben fra europæisk fodbold ophæves.

Tilbage sidder en folk jublende englændere og arabiske klubejere, mens Uefa står med et Financial Fair Play-regelsæt i hænderne, der har spillet fallit, mener DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul.

- Det er, om ikke en endelig, så en ret kraftig indikation på, at Financial Fair Play kan udfordres så kraftigt, at spørgsmålet i virkeligheden er, om det er ligegyldigt at have, siger Andreas Kraul.

Grundtanken om, at forhindre klubber i at bruge flere penge, end de selv kan finansiere gennem egne indtægter, er nobel, siger Andreas Kraul.

- Men sagen viser helt tydeligt, at ét er, hvad fodbolden har af regler, men noget andet er, hvordan det forholder sig i den virkelige verden. Når vi når hen til en instans som CAS, hvor det er jura og ikke følelser, så tæller et begreb som fair play ikke. Det er City-sagen et klokkeklart eksempel på.

- Man spiller ikke med fair play i international jura, siger Andreas Kraul.

Uefa blev udfordret af virkelighedens love

Manchester City var anklaget for at have overdrevet klubbens sponsorindtægter mellem 2012 og 2016, og Uefas efterforskere mente, at det kamuflerede økonomiske indsprøjtninger fra klubejer og storinvestor Sheik Mansour fra Abu Dhabi United Group.

CAS' vurdering var imidlertid, at City ikke forsøgte at omgås reglerne, og det er et 'stækket' europæisk fodboldforbund nu blevet gjort opmærksom på, siger Andreas Kraul.

- Uefa har fået en kraftig påmindelse om, at de godt kan udstikke nogle regler, men så snart, at de, som her, bliver udfordret med advokater, jura, forældelsesfrister og bevisførelser, så står de tilbage uden ret meget at skyde med, siger han.

Manager Josep Guardiola og Manchester City er sikker på at tage andenpladsen i den engelske Premier League. Dermed er klubben direkte kvalificeret til næste sæsons Champions League. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Uefa er blevet underkendt, og hos mange fodboldfans provokerer ophævelsen retfærdighedssansen, lyder det fra Kraul.

Men hvis Den Internationale Sportsdomstol siger, at det, City har gjort, er inden for den juridiske skive, så er det vel det?

- Ja, og det er det, der er hele omdrejningspunktet og den problemstilling, fodbolden må gøre op med sig selv.

-Vi kan godt sidde og sige, at der skal være en form for retfærdighed i fodboldens verden, som gør, at man ikke bare må pumpe penge ind. Det harmonerer bare ikke, hvis man skærer helt ind til benet på troen på markedskræfter. Med Financial Fair Play er vi ude i en styring af, hvad folk må bruge deres penge på. Det er svært at få igennem i en verden, som har det økonomiske system, vi har valgt, siger Andreas Kraul.

Facebook
Twitter