Den stille dreng fra Middelfart er blevet voksen

Søndag løber Christian Eriksen på banen mod de engelske mestre som en af Premier Leagues store stjerner. Vi mødte ham i London forud for kampen.

(Foto: Julian Finney © Getty Images)

I det centrale London er 65 mennesker stimlet sammen i Google Headquarters. De føler sig privilegerede over at være til stede. De har faktisk ansøgt om at få lov til at møde op, og så har de heldet tilstrækkeligt med sig og er blevet inviteret.

Mange af dem har Tottenham-trøjer på. 'ERIKSEN 23' står der bag på en del af dem. Meget passende, kan man sige. Det er nemlig ham, det handler om: Christian Eriksen. En 23-årig fodboldspiller fra Middelfart, der ser en smule betuttet ud, så snart han har taget plads på scenen foran tilskuerne.

Christian Eriksen vænner sig nemlig ikke sådan lige til virakken omkring dét at være fodboldspiller. For ham foregår det vigtigste på banen, og allerhelst ville han bare gerne spille fodbold.

Mens nogen drømmer om den glorværdige tilværelse som superstjerne i en af verdens mest eksponerede fodboldligaer, så drømmer Christian Eriksen om det stik modsatte, når stadionlamperne er slukket.

- At på fodboldbanen bliver det vildt. Og uden for bliver det bare normalt.

Og det bliver nok vildt på fodboldbanen søndag eftermiddag. Her får Eriksen og Tottenham hjemme på White Hart Lane nemlig besøg af Manchester Citys verdensstjerner.

Middelfart - Ådalen - Amsterdam

Som så mange andre drenge startede Christian Eriksen med at spille fodbold i den lokale klub, dengang knæene knap nok nåede over bolden. Fra Middelfart skiftede han til OB i 2005, hvor han trak Danmarks mest ikoniske striwer over hovedet i tre sæsoner.

Efter debut på U17-landsholdet i 2007 og en kåring som årets U17-talent gik det stærkt fra år 2008. Ådalen blev til Ajax i en alder af 16 år, og Eriksens præstationer blev hurtigt for store til ungdomsafdelingen.

Derfor spillede han to sæsoner på andetholdet, indtil han i januar 2010 debuterede på Ajax Amsterdam bedste mandskab, med hvem han vandt tre hollandske mesterskaber. Og så ringede de fra Premier League.

Modnet som menneske

På sin egen, stille facon har Christian Eriksen udviklet sig meget. Det er måske ikke alle, der har lagt mærke til det, fordi han konsekvent omtaler sig selv som 'man' og generelt svarer i relativt korte sætninger. Det gør han også foran Tottenham-tilhængerne i Google Headquarters.

De er samlet i anledning af, at den danske Tottenham-fanklub fylder 10 år. White Hart Dane, hedder fanklubben med en tydelig reference til klubbens stadionnavn. Og Christian Eriksen synes, det er mærkeligt, at der er kommet så mange mennesker. Kun for at se og høre på ham.

- Jeg synes, det er sejt, at der er så mange, der møder op - når det kun er mit navn, der står på plakaten. Det var godt at se, men også specielt. 

Christian Eriksen hyldes udenfor Wembley inden Tottenhams liga cup-finale mod Chelsea. (Foto: Clive Rose © Getty Images)

Christian Eriksens udvikling skal snarere ses i de små ting. Han er nemlig opdraget til at lade være med at råbe for meget op - men ind i mellem gør han det alligevel. På sin egen måde, vel at mærke. Eksempelvis da han blandede sig i landsholdsspillernes overenskomstkonflikt med DBU, hvor hovedparten af spillerne ellers var tavse.

- Jeg kan da godt forstå den holdning, som det bliver kørt op af DBU, og som det bliver behandlet i pressen, men der er ikke nogen af os, som spiller på landsholdet for at tjene penge. Det gør vi af lyst, og fordi vi har mulighed for det, sagde Christian Eriksen blandt andet til Jyllands-Posten.

Modet til sådan en udtalelse kommer, fordi Christian fra Middelfart mentalt er kommet tættere på Eriksen fra Premier League. Og noget af det er helt sikkert fordi, han allerede tidligt blev tvunget til at modne som menneske, samtidig med at han voksede som fodboldspiller.

- Før kiggede man bare på den runde kugle. Nu kigger man lidt på det hele, og ser hvordan det hele hænger sammen. Det tror jeg er en positiv ting, reflekterer Eriksen.

- Spillerkonflikten var en situation, hvor man lærer lidt mere. Man får også lov til at vide lidt mere, end man gjorde i starten, hvor man ikke fulgte så meget med og kun læste overskrifterne. Nu læser man dybere og prøver at forstå, hvad det er, man går igennem.

Yngste jubilar

Christian Eriksen debuterede på det danske A-landshold den 3. marts 2010. Dengang var han 18 år og fik lidt over en halv time på banen.

Den 25. marts 2015 spillede han sin landskamp nummer 50. Med nummer 10 på ryggen og anførerbindet om den ene arm. Selvom det i Daniel Aggers fravær lignede en gestus fra landstræner Morten Olsen, så siger det alligevel noget om Eriksens kometagtige karriere. Det er gået enormt stærkt, og Tottenham-stjernen er da også den yngste 50-kampjubilar på det danske landshold.

Også selvom han undertiden har måttet lægge ører til beklagelser fra Morten Olsen. Oftest internt - men en enkelt gang også offentligt. I oktober 2014 fik landstræneren således sagt, at han sagtens kunne forestille sig et landshold uden Eriksen, hvis ikke Eriksen tog noget mere ansvar og var med til at styre kampene.

- Det var ikke første gang, jeg fik kritik. Men det var første gang, det blev så stort. Frank de Boer har også sagt det. Min far også sagt det, da jeg var ung, og Morten Olsen har sagt det før.

- Det blev bare meget større, fordi man pludselig spillede i Premier League. Det var egentligt ikke nødvendigt, for det var bare hans mening, og det sagde han også til mig personligt. Mere var der ikke i det, fortæller Eriksen, der tager den slags nedture med ophøjet ro.

Fire dage efter var han nemlig tilbage, hvor han befinder sig bedst. På en fodboldbane. Og han spillede en brandkamp mod denne søndags modstander Manchester City og scorede et mål.

- Så handlede det om fodbold igen, og det gør det jo altid.

Vil vinde titler med Tottenham

I Googles lokaler kører der en video henover et stort lærred. Den viser en del af Christian Eriksens mål i den hvide Tottenham-trøje.

Hovedpersonen selv vandrer genert rundt foran de fremmødte og ligner ikke ligefrem den stjerne han i virkelig er.

På trods af den til tider lidt sky fremtoning sammenlignet med de fleste andre Premier League-profiler, så føler Eriksen sig godt tilfreds i Tottenham.

Kontrakten løber stadig i tre år og den danske offensivspiller har både ambitioner om og tro på, at han kan vinde titler med London-klubben.

- Jeg tror da, at alle spillere gerne vil vinde noget. Vi var jo også tæt på at vinde noget på Wembley i Liga Cuppen. Som klub har man også brug for at vinde noget, for at spillerne føler det.

- Og det føler jeg faktisk, at vi var tæt på. Så jeg tror bestemt, man stadig kan vinde noget i Tottenham. Måske ikke i denne sæson, men i den nye sæson må vi se, hvordan det går.

Christian Eriksen emmer af ro og som alt andet uden for banen, kan de evindelige skriverier om hans fremtid heller ikke bringe ham ud af fatning.

- De skriver bare videre, slutter Eriksen uden at fortrække en mine.

Se et længere interview med Christian Eriksen i aftenens Fodboldmagasinet kl. 21.40 på DR1

Facebook
Twitter