Dronninge-hæder stopper ikke landsholdsstjerne: Fortsætter kritik og kampen for sultne børn

Marcus Rashford går igen i kamp for, at britiske børn ikke skal sulte.

Marcus Rashford var i foråret stærkt medvirkende til, at der blev indsamlet over 164 millioner kroner til sultne engelske børn. (Foto: pool © Scanpix)

Tilbage i juni gik den engelske landsholds- og Manchester United-angriber Marcus Rashford i kamp mod britiske børns sultne maver ved blandt andet at indsamle et større millionbeløb samt sende et åbent brev til den britiske regering.

Han lykkedes med at ændre regeringens beslutning om at fjerne de gratis måltider, som var indført under lukningen af de britiske skoler, så børn under trange kår var sikret mad over sommeren.

Den unge United-stjerne blev hyldet i både ind- og udland, og de gode gerninger medførte i sidste uge et medlemskab af det britiske imperiums orden (MBE) tildelt af den britiske dronning.

Selvom stoltheden var stor, så er det umiddelbart ikke nok for den 22-årige englænder, skriver Sky Sports torsdag.

Marcus Rashford har nemlig lanceret en online ansøgning, som skal få regeringen til at nedfælde tre forpligtelser til at støtte sårbare børn under kampagnen #endchildfoodpoverty.

Kampagnen understøttes af Child Food Poverty Task Force, som Rashford for nyligt selv har dannet, samt yderlige 20 velgørenhedsorganisationer og nøglenavne i fødevareindustrien.

- De her børn er vores fremtid. Vi er nødt til at opfordre og give dem lov til at drømme, for nogle gange er drømme det eneste, de har. I denne måned vil jeg bære deres drømme, når jeg står på Wembley (det engelske nationalstadion, red.) med deres beskeder skrevet på mine fodboldstøvler. Det her er deres øjeblik til at skinne, skriver Marcus Rashford på Twitter.

Tre anbefalinger til regeringen

Parterne med Rashford i spidsen opfordrer regeringen til at afsætte en portion penge til området under tre anbefalinger:

  • Udvidelse af gratis skolemåltider til ethvert barn fra en husstand med Universal Credit (overførselsindkomst, red.) eller tilsvarende, når op på yderligere 1,5 millioner børn i alderen syv til 16 år.

  • Udvidelse af feriebestemmelsen (mad og aktiviteter) til at støtte alle børn med gratis skolemåltider, så der nås yderligere 1,1 millioner børn.

  • Forøgelse af værdien af Healthy Start-kuponer (kuponer til mælk, frugt og grøntsager, red.) til 35 danske kroner pr. uge (tidligere 25,5 kroner) og udvidelse til alle dem, der har Universal Credit eller tilsvarende, så hjælpen når ud til yderligere 290.000 gravide og børn under fire år.

Rashford kommer selv fra trange kår, og efter selv blandt andet at have oplevet at gå sulten i seng, opfordrer han nu igen regeringen til at sørge for, at britiske børn ikke kommer til at opleve det samme.

Marcus Rashford (til højre) og det engelske landshold tabte onsdag aften 1-0 til Danmark. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

- I 2020 burde intet barn i Storbritannien gå sulten i seng. De skal heller ikke sidde i klasselokaler, og være bekymrede for, hvad deres yngre søskende skal spise den dag, siger Rashford.

- Skoleferien plejede at være et højdepunkt for børnene. I dag mødes ferien med angst fra børn helt ned til syv år.

Tal fra Food Foundation har vist, at 18 procent af de 8-17-årige svarende til 1,4 millioner børn har oplevet usikkerhed omkring manglende mad i løbet af ferien i Storbritannien. 850.000 børn har oplevet, at enten de eller deres familier har besøgt en madbank i løbet af sommeren.

- Uanset hvad du føler eller mener, er madfattigdom aldrig barnets skyld. Lad os beskytte vores børn og unge.

- Lad os lægge armene rundt om hinanden og stå sammen for at sige, at dette er uacceptabelt, og at vi er enige om at beskytte vores børn, siger Rashford.

Tilbage i foråret lykkedes FareShare med Rashford på sidelinjen at få indsamlet over 164 millioner kroner til at løse udfordringerne med de sultne børns maver.

Facebook
Twitter