Engelsk fodboldikon blev vraget af BBC - nu får han opbakning fra fans og kommentatorer i hele landet

Den tidligere engelske fodboldstjerne Gary Lineker blev i weekenden suspenderet fra sit job som vært hos BBC.

Gary Lineker blev blevet suspenderet efter at have udtalt sig kritisk om den britiske regerings asylplaner. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)

Det engelske fodboldikon Gary Lineker er en upopulær fyr hos cheferne i det britiske mediehus BBC.

Fredag blev han i hvert fald suspenderet fra sit job som vært på fodboldprogrammet Match of The Day efter i et Twitter-opslag at have sammenlignet den britiske regerings retorik om asylplaner med 30'ernes Tyskland.

Suspenderingen har skabt stor debat i Storbritannien, og hos en lang række fodboldfans, eksperter og kommentatorer rundt omkring i landet vækker den også harme.

Fodboldfans fra både Manchester, Leicester og Swansea viste derfor deres støtte til Gary Lineker i forskellige af weekendens liga-opgør ved at hive skilte, der markerede deres synspunkt, frem.

'Jeg er med Gary' stod der på de skilte, flere af Leicesters fans viste frem i lørdagens opgør mod Chelsea, mens der på en række af Manchester City-tilhængernes skilte i Premier League-kampen mod Crystal Palace stod 'Gary Lineker som præsident'.

Fodboldfans fra den engelske klub Leicester viser deres sympati med Gary Lineker i lørdagens opgør mod Chelsea. (Foto: © Andrew Boyers, Ritzau Scanpix)

BBC begrunder den midlertidige suspendering med, at hans ytringer ikke stemmer overens med mediets retningslinjer om upartiskhed.

Men den går ikke, hvis man spørger den engelske TV-vært Piers Morgan. Ifølge ham er en suspendering på det grundlag i strid med ytringsfriheden.

- Gary Lineker har ret til sine meninger. Nogle af dem kan være forkerte eller endda stødende, men de er ærlige. Det faktum, at han præsenterer BBC-sportsprogrammer, er irrelevant, skriver Piers Morgan på Twitter.

Også de tidligere fodboldspillere og nuværende kommentatorer hos BBC, Alan Shearer og Ian Wright, bakker op om deres kollega.

Begge tidligere engelske landsholdsspillere valgte derfor at vise solidaritet ved ikke at være en del af weekendens Match Of The Day-udsendelser.

Det samme gjorde flere andre af Gary Linekers kolleger, og derfor var BBC hen over weekenden nødt til at forkorte fodboldprogrammet, mens der heller ingen kommentatorer, værter eller eksperter var i programmet.

  • I Swansea, der spiller i den næstbedste engelske række, viste tilskuerne deres opbakning til Gary Lineker. (Foto: © Bradley Collyer, PA Wire/PA Images)
  • Også blandt Manchester Citys tilskuere blev der i weekenden vist støtte til Gary Lineker. (Foto: © Zac Goodwin, PA Wire/PA Images)
  • Flere tilskuere viste her bannere med det samme budskab. (Foto: © TONY OBRIEN, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Fodbold erstattet af klassisk musik i Skotland

'Match Of The Week' er dog ikke det eneste BBC-program, der ikke har kunnet levere det samme, som det plejer.

Også andre steder i det britiske mediehus har man hen over weekenden været mærket af, at Gary Linekers kolleger viser solidaritet, fortæller DR's Storbritannien-korrespondent, Tinne Hjersing Knudsen.

- Man har hverken kunnet høre ham eller andre kommentatorer. Hvis man ville høre en Premier Leageu-kamp i radioen i Skotland, fik man i stedet en klassisk koncert i ørene, mens man også blev præsenteret for genudsendelser på andre af BBC's programmer, sagde Tinne Hjersing Knudsen lørdag.

Du kan se et udklip af interviewet med Tinne Hjersing Knudsen i videoen herunder.

Ifølge Storbritannien-korrespondenten er de mange solidaritetshandlinger et udtryk for, at man ikke vil bukke under for et pres på ytringsfriheden.

Og så er det heller ikke uden betydning, at Gary Lineker er 'en superstjerne, når det kommer til at kommentere britisk fodbold', fortæller hun.

- Det har bredt sig som en steppebrand. Gary Linekers kolleger stiller sig bag ham og de principper, der er om ytringsfrihed, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Du kan blive klogere på suspenderingen af Gary Lineker, og hvorfor sagen fylder så meget i Storbritannien her.