Ét billede og 'et fantastisk lille venskab' har gjort Thomas Frank og ni-årige Woody verdensberømte

En fan og træners særlige bånd er blevet billedet på Brentfords succes i engelsk fodbold.

48-årige Thomas Frank har været i Brentford i fem år. (Foto: Matthew Childs © Ritzau Scanpix)

Resultatet ramte alle journalisters notesblokke, men nogle gange siger et billede mere end alle de ord, man kunne drømme om.

Brentfords danske toptræner Thomas Frank var på tæer for at kunne række begge arme over banden og fange hænderne på ni-årige Woody O’Rourke. En toptræner og en superfan i symfoni, og et billede, der gik verden rundt.

- Det er jo bare to drenge, der er relativt glade. Et fedt billede, det må jeg indrømme, siger Thomas Frank.

Men det var intet tilfælde, at netop de to skulle fejre Brentfords første kamp og sejr i den bedste engelske række i 74 år, da oprykkerne slog storklubben Arsenal på åbningsdagen. Ej heller et mediestunt eller en snedigt udtænkt gimmick fra en pressechef.

Woody er ni år gammel, han har Downs syndrom, og så følger han Brentford i tykt og tyndt med sin mor. I løbet af de seneste år har han og Thomas Frank opbygget et specielt bånd, som moderen kalder det.

- Thomas leder altid efter Woody, og de har et fantastisk lille venskab. På en eller anden måde lykkes det altid for Thomas at finde ham blandt 18.000 andre tilskuere, siger Woodys mor, Natalie O’Rourke.

  • Woody var på stadion i maj, da Brentford sikrede sig en plads i playoff-finalen. (Foto: Mark D Fuller © Focus Images Ltd)
  • Landsholdets Christian Nørgaard er én af syv danskere i førsteholdstruppen. (Foto: Nick Bruzon)
1 / 2

Sådan har det været i flere år i Brentford. Sejre og nederlag er bliver fejret og fordøjet med en gåtur rundt på stadion, en high five til tilskuerne og en snak med de særligt vigtige.

Én af de særlige er Woody, der med sin sygdom ikke har meget sprog.

- Thomas ved, at Woody ikke kan tale. Men alligevel snakker de sammen efter hver kamp. Thomas stiller både spørgsmålene og giver svarene i deres samtaler, men de har ikke brug for mange ord, når de har den samme passion, siger Natalie O’Rourke.

I videoen herunder fortæller Thomas Frank om Woody, som han ved mange lejligheder har hilst på efter slutfløjt.

Den aften i august, hvor Brentford indledte den nye sæson i den engelske Premier League, fik passionen fri leg. Den danske cheftræner Thomas Frank havde sikret klubben oprykning efter en suveræn sæson inden sommerferien, og mod Arsenal fejrede de enden på 74 års fravær med fest og fyrværkeri.

- Hele stadion var fuldstændig rock’n’roll. Der var vanvittig stemning. Vi fandt ud af, hvor meget de egentlig kan larme på vores nye stadion, siger Thomas Frank.

- Woody stod der med rendyrket glæde og begejstring, og det føltes så naturligt at løbe ud og give ham en high five og juble med ham.

Brentford løfter i flok

Siden den forrygende fredag aften i august har Brentford fortsat med at imponere.

Med seks danske spillere, dansk sportsdirektør og ikke mindst dansk trænerteam er oprykkerne fra det sydvestlige London placeret i den øverste halvdel af tabellen.

- Lige nu går det jo ret godt. Det er et stort high i øjeblikket, siger den danske cheftræner ydmygt.

Det kan virke næsten naturstridigt, at lilleputklubben i udkanten af London med lavere lønninger og et lille stadion klarer sig i verdens største og rigeste fodboldliga.

- Vi er bare et busstoppested, der kæmper med de store. Det er uvirkeligt og urealistisk, at vi med det markant laveste budget kan matche bedre og større hold end os, siger danskeren.

Derfor er de rykket sammen i netop bussen på vej mod mere succes. Thomas Frank vil have spillere, der vil løbe for deres holdkammerat og reparere, når de laver en fejl. Sådan en kultur kan man smadre på to uger, mener han, og derfor er det værdier som sammenhold og ydmyghed, han prædiker på træningsbanen hver eneste dag.

- Hvis du vil opnå noget hurtigt, skal du gøre det alene. Hvis du vil opnå noget stort, skal du gøre det sammen med andre. Jeg ved, at jeg sammen med andre har gået i den rigtige retning.

Se her, hvorfor Thomas Frank mener, at han er blevet en succes i Brentford.

Danskeren er gået så mange skridt i den rigtige retning, at større fisk i Premier League-havet har fået smag for ham. Han har været i klubben i fem år og begyndte som assistent, inden en forfremmelse gjorde ham til cheftræner i 2018.

- Det er meget sødt med interesse. Man er nødt til at have selvtillid. Men jeg synes også, at en af mine store styrker er at være tilpas ydmyg. Det er da ikke fordi, jeg ikke drømmer at nå så langt som muligt. Men hvor er det? Det må tiden vise, siger den tidligere Brøndbytræner.

Premier League-sæsonen er lang, og alle i Brentford ved, hvordan det kan gå for en oprykkerklub. De stræber efter noget i stedet for at undgå noget. Og sådan vil Thomas Frank og klubben begejstre.

- Jeg tror meget på følelser. Jeg tror meget på at give noget af mig selv. Jeg elsker at grine, jeg elsker at græde.

Klubikonet Woody

De elsker Thomas Frank i Brentford. Ligesom de elsker hans ven Woody.

Alle vil have et billede med den magnetiske maskot. Bartenderen på pubben inden kamp. Fans foran stadion, og selv journalister, der ellers er der for de store stjernespillere.

Woody nyder interessen og stiller glædeligt op. Men der er kun én, han selv higer efter at mødes med på kampdag. Og det er cheftræner Thomas Frank.

- Vi er så glade for, at Thomas får anerkendelse. Selvfølgelig for at sige hej til Woody efter dét billede, men mest for det, han har gjort for klubben, siger Woodys mor, Natalie.

I 2018 blev hans største drøm virkelighed, da han fik lov til at gå på banen med Brentford-spillerne for første gang.

Sammen med en tidligere spiller og organisationen bag fodboldklubben har Woody og mor Natalie nydt stor gavn af initiativet Brentford Penguins, der samler børn med Downs syndrom om det, de elsker mest.

I videoen her kan du møde Woody og hans mor på en pub inden en Brentford-kamp.

- Brentford er hele Woodys liv. Han interesserer sig ikke for noget som helst andet. Jeg kan aldrig takke klubben nok for det, de gør for os. De har ændret vores liv, siger Natalie O’Rourke.

Der er 31 runder tilbage af Premier League-sæsonen. Kun de vil vise, hvordan Brentford klarer sig i den bedste række. Men Thomas Frank vil gøre alt for at glæde sin ven. Ligesom han gjorde på åbningsdagen i august.

- Jeg elsker fodbold og har nørdet det hele livet, men jeg bliver stadig overrasket over, hvor meget det betyder for folk. Det er helt utroligt, siger den danske træner.

Du kan se meget mere til Thomas Frank og Woody i aften på DR1, hvor 21 Søndag har været på besøg hos makkerparret i England.

FacebookTwitter