Fodboldstjerner fører an i folkebevægelse: Vil sikre, at en Super League aldrig sker

Et borgerforslag i England har, anført af flere prominente fodboldskikkelser, fået 100.000 underskrifter på fire dage.

De to legender Jamie Carragher (tv) og Gary Neville (th) er blandt dem, der støtter borgerforslaget. (Foto: © Peter Cziborra, Scanpix)

Anført har Manchester United-legenden Gary Neville har en række fodboldpersonligheder sat gang i et borgerforslag.

På blot fire dage har forslaget nået det påkrævede antal underskrifter på 100.000 til, at det vil blive behandlet i det britiske parlament.

Forslaget går på, at der bliver oprettet et uafhængigt organ, der skal forhindre engelske klubber i at bryde ud af ligasystemet, som med eksempelvis European Super League-projektet, der mødte massiv fanmodstand og blev droppet af de engelske klubber.

Gary Neville, der spillede 600 kampe for Manchester United over en 19-årig periode, har skrevet et åbent brev om borgerforslaget på sin blog, som er underskrevet af 23 prominente skikkelser i engelsk fodbold.

Både tidligere spillere som Gary Neville, Gary Lineker og Jamie Carragher, der siden har forfulgt en karriere som tv-værter og eksperter, men også andre fremtrædende skikkelser i den britiske sportspresse, har underskrevet.

- Som fodboldfans var vi rystede over forsøget på at skabe en European Super League.

- Nu må vi sikre os, at det aldrig sker igen. Uden hurtig og direkte indgriben vil en European Super League være en konstant trussel, skriver de i det åbne brev.

De skriver videre, at alle 23 underskrivere har en stemme i medierne, og nu er det deres håb, at fans også vil stemme med i koret.

Den uafhængige organ, som gruppen drømmer om, skal repræsentere fansenes interesser. Organet skal, ifølge underskriverne på det åbne brev, være et overordnet organ for det engelske fodboldforbund, Premier League og de lavere engelske rækker.

Det skal også prioritere fodboldens bedste og bekæmpe, at enkelte klubber handler i deres egen interesser.

- Der er én stor mulighed nu for at påvirke udfaldet for engelsk fodbold og skabe et mere fair spil for alle, siger Gary Neville i en video på Twitter, hvor han præsenterer det åbne brev og borgerforslaget.

Piller ved de grundlæggende spørgsmål

Premier League, organisationen bag Englands bedste fodboldrække af samme navn, har tidligere varslet, at de vil igangsætte en undersøgelse af forløbet omkring European Super League, og vil slå hårdt ned på lignende forslag i fremtiden.

Richard Masters, der er administrerende direktør i Premier League, er ikke ubetinget tilhænger af idéen om et uafhængigt organ, selvom han medgiver, at Premier League-organisationen har haft sine udfordringer.

- Jeg tror ikke, vi skal være imod at ændre de lovgivningsmæssige rammer i fodbold, men jeg tror ikke, at en uafhængig regulator er svaret.

- Jeg vil forsvare Premier Leagues rolle som regulator for klubberne gennem de seneste 30 år, sagde Richard Masters til Skysports i sidste uge.

  • Liverpool-legenden Jamie Carragher er en af flere fodboldlegender, der har skrevet under på forslaget. (Foto: © Phil noble, Scanpix)
  • Gary Lineker er endnu en, der har underskrevet. Her ses han ved VM i 1986 efter Englands gruppekamp mod Polen, hvor Lineker scorede hattrick. (Foto: © © Reuters Photographer / Reuters, Scanpix)
  • Også norske Jan Åge Fjørtoft (i rødt) har skrevet under. (Foto: © Michael Crabtree, Scanpix)
1 / 3

Og det er ikke overraskende, at Premier League ikke er for et uafhængigt organ, ifølge Stanis Elsborg, der er idrætshistoriker samt analytiker ved Play the Game.

- Jeg er ret sikker på, at forslaget vil møde overvejende kritik fra lederne i Premier League, som jeg ikke kan forestille mig vil se positivt på en uafhængig instans, der jo vil true Premier Leagues rolle som regulator over ligaens klubber, siger Stanis Elsborg.

Han peger på, at forslaget piller ved de grundlæggende spørgsmål, som fodbolden er begyndt at tumle med. Særligt efter hele forløbet med European Super League.

For hvem er det egenligt, der ejer fodbolden? Hvem er den til for? Er det klubberne, spillerne eller fans? Hvem er det, der skaber værdien?

Både Tottenham og Chelsea, som var blandt de seks engelske klubber i European Super League, har inviteret fans ind i bestyrelseslokalet. Og den britiske regering har også igangsat en undersøgelse, der skal pege på forbedringer til Englands fodboldsystem.

Derfor er borgerforslaget blot endnu et bud i en række af forslag.

- Forslaget er stillet af blandt andet tidligere professionelle fodboldspillere, men meget tyder på, at forslaget og de mange underskrifter også er et udtryk for, at fans skal og vil have deres stemme hørt i store spørgsmål, der omhandler deres klubber.

- Og så skal det jo mindske risikoen for, at der ikke kommer et ny og mere succesfuld udgave af en European Super League, siger Stanis Elsborg.