Telefonen er bevidst sat på lydløs denne julidag. Thomas Grønnemark og familien nyder dagen og hinanden på en køretur til Djursland - uden forstyrrelser.
Han lægger dog godt mærke til, at et nummer fra Storbritannien har ringet, før familien Grønnemark gør pitstop ved en chokoladebutik. Det er nok bare en sælger af en art, tænker han og prøver at feje det væk.
Men nysgerrigheden er alligevel for stor, så nummeret på telefonsvareren bliver tastet ind, mens familien køber ind til den søde tand.
- Hey! Det er Jürgen Klopp. Vil du ringe tilbage til mig? Det drejer sig om dine indkast, lyder det i den anden ende.
Thomas Grønnemark kan nærmest ikke være i sig selv af forbløffelse og begejstring.
Det er ikke en sælger. Det er Klopp, Liverpools karismatiske Premier League-manager. Han prøver at ringe tilbage med det samme - men uden held.
Men så ringer telefonen igen på vej hjem i bilen. Det er Jürgen. Det er ham, siger Thomas Grønnemarks kone og viser displayet med det nu indtastede britiske nummer.
- Jeg tager den, og det er sgu ham. Klopp. Han siger, at han har læst en artikel om mig og mine evner som indkast-træner. Han vil have, at jeg hjælper Liverpool.
- Jeg er stadig rundt på gulvet, men siger selvfølgelig ja uden at tøve, fortæller Thomas Grønnemark, og en uge senere underskriver han en etårig kontrakt i Liverpool med en af verdens største fodboldklubber.
Sådan startede 44-årige Thomas Grønnemarks Liverpool-eventyr en sommerdag for to år siden. Og i dag bliver han hyldet for sin måde at optimere Premier Leagues absolutte tophold i sit virke som indkasttræner - det hold, der onsdag aften vandt sit første mesterskab i 30 år.
- Der er mange, der siger, at jeg har gjort Liverpool bedre og har en andel i mesterskabet. Og det mener jeg også selv, siger han.
Indkast er blevet negligeret
Men vent lige. En indkasttræner? Er det nu ikke også lige i overkanten?
Det handler vel bare om at få sat bolden i spil igen, når den har været ude over sidelinjen. Det er vel ikke ‘rocket science’.
Thomas Grønnemark kan godt forstå, at folk undrer sig over hans job. Og så alligevel ikke. For han har brugt de seneste mange år på at finde ud af, at det ikke ‘bare’ er et indkast.
Det er faktisk ‘rocket science’, når en spiller skal kaste bolden ind på banen igen.
- Indkast er blevet negligeret i fodbold, fordi det har været en del af kulturen, at man bare skulle overstå det hurtigst muligt. Det var ikke noget, man prioriterede, især hvis man sammenligner det med hjørnespark og frispark.
- Men jeg har brugt de seneste mange år på at finde ud af, at et hold kan forbedre sig markant, hvis man prioriterer at træne indkast. Det var også derfor, Klopp ringede til mig, forklarer han.
Klopp og Liverpool vender vi tilbage til.
I stedet skruer vi først tiden tilbage til midten af 80’erne, hvor 10-årige Thomas for første gang fik smag for indkast. Han så med fra sidelinjen, mens fætrene Johnny og Ben t kastede langt til hinanden, og der blev hans egen interesse vækket.
Indkast og bobslædelandshold
Han begyndte at øve selv i teenageårene, og blev så god til det, at han var en reel trussel i kampene på U19-holdet i Horsens, når bolden skulle i spil fra sidelinjen.
Fodboldkarrieren blev dog lagt på hylden i voksenlivet, hvor Thomas Grønnemark ville prøve sig af i andre sportsgrene. Først blev det atletik, og i 2002 vækkede bobslæde-løb interessen. En lille sportsgren i Danmark, men ikke desto mindre kom han på landsholdet og rejste verden rundt i fire år.
Og det var midt i dette eksotiske eventyr, at han igen begyndte at tænke på fodbold og indkast. Han var vant til at tænke innovativt med træningen i bobslædemiljøet og begyndte at undre sig over, hvorfor ingen i fodboldverdenen gjorde mere ud af indkast. Der måtte da være en bog eller to om indkast på det lokale bibliotek. Det var der bare ikke.
Og det var her - i 2004 - at det hele startede. Thomas Grønnemark besluttede sig for at gøre indkast in. Hans fokus var det lange indkast, og han begyndte at filme sig selv og lave kurser for mindre hold. Superliga-klubber som Viborg og FC Midtjylland bed på og Grønnemarks lange indkast var på manges læber i fodbolddanmark.
Senere fik han dog endnu en åbenbaring, mens han så en Superliga-kamp. Holdene mistede boldbesiddelsen gang på gang efter indkast under pres, fordi de ingen plan havde, når de skulle kaste. Og det forbløffede ham.
- Jeg var i chok. Der var ikke forskel på, om du spillede Serie 2 eller Superliga. Det var samme dårlige niveau på indkast. Et var at lære dem at kaste langt - det var jeg i gang med. Men jeg indså, at der var et kæmpe behov for at udtænke strategi og taktik ved indkast på højeste niveau. Det var totalt uforløst i fodboldverdenen. Og det ville jeg gøre noget ved, siger han.
Det lange, det hurtige og det kloge indkast
Nu skulle det altså ikke bare handle om det lange indkast. Thomas Grønnemark ville forbedre holdenes taktik ved at optimere deres indkast. Han begyndte at arbejde detaljeret med sin filosofi og fik nedskrevet den til ‘‘Det lange, det hurtige og det kloge indkast’. Ifølge hans analyse var der 40-60 indkast per kamp, og fik et hold specifikke værktøjer og intensiv træning i dødboldene, ville holdet flytte sig markant i den rigtige retning.
Nu vil klubberne strømme endnu mere til. Jeg havde fundet den hellige og uforløste gral i fodbold, tænkte han. Men han blev slemt skuffet. Selvom de interesserede klubber nu også kom fra udlandet, så var de kun interesseret i det lange indkast.
Han havde svært ved at overbevise trænerne om potentialet i at fokusere endnu mere taktisk på indkast, og det frustrerede ham. Han begynder at tvivle på, om han nogensinde fik lov til at vise, hvad han har tillært sig. Og frustrationen bliver større og større.
Men så kom opkaldet i 2018.
Det opkald, han havde ventet på i flere år, og det endda fra en af de største trænere i verden. Jürgen Klopp havde læst en artikel om Grønnemark i den tyske avis Bild, som handlede om den danske forsvarsspiller i Borussia Mönchengladbach Andreas Poulsen. Grønnemark havde trænet ham i indkast i FC Midtjylland, og i artiklen understregede den danske træner, hvor vigtigt indkast var i moderne fodbold, og hvor stor forbedringspotentialet var.
Den udlægning var Klopp enig i. Tyskeren var kendt for at være meget detaljeorienteret, og nu var han interesseret i at optimere sit Liverpool-hold på indkast. De mistede alt for mange bolde, og han kunne ikke selv finde succesformlen. De var endt på en 4.plads sæsonen forinden, men skulle Liverpool blive et mesterhold, skulle der skrues på nogle knapper. Indkast var et af dem.
Klopp var så overbevist om danskerens indkast-tanker, at han allerede fik lov til at træne truppen få dage efter sin kontraktunderskrivelse.
Liverpool-træneren var mest interesseret i, at hans hold blev markant bedre til at fastholde bolden efter indkast. Og kunne det krydres med, at de også kunne score flere mål efter indkast, var det et kæmpe plus.
Liverpool rykker sig markant
I løbet af sæsonen var danskeren i Liverpool af fem omgange i nogle dages varighed. Her fik han lov til at træne truppen i større grupper en time ad gangen, hvor fokus var på præcision i kastet, løbemønstre og at skabe rum.
- Man kan sammenligne det med alt andet taktisk træning, du laver på banen. Det skal øves og repeteres, så det sidder på rygraden på spillerne. Og først efter noget tid kommer resultaterne, siger han.
Men der går faktisk ikke lang tid, før de resultater kan mærkes i den røde del af Liverpool.
Da danskeren kom til i sommeren 2018, var Liverpool det tredje dårligste hold i Premier League, når det kom til at fastholde bolden efter indkast. Sølle 45,4 procent af tilfældene endte den hos en medspiller. Allerede efter den første sæson som indkast-træner havde Grønnemark flyttet Liverpool markant.
I 2018-2019-sæsonen vandt holdet fra Beatles-byen 68,4 procent af deres indkast og var pludselig næstbedst. I hele Europa. Kun overgået af FC Midtjylland, der nu også havde fået øjnene op for Grønnemarks innovative indkast-træning.
Målet om at fastholde bolden mere efter indkast var lykkedes, og derudover formåede danskeren også at gøre Liverpool farlige på indkast. Ikke med lange bolde, men med detaljerede og indøvede løbemønstre. I den igangværende sæson har Liverpool scoret 13 mål efter indkast - tre af dem er kommet fra egen banehalvdel.
Og det kan ses på trofæskabet. I sidste sæson vandt Liverpool Champions League-trofæet for første gang siden 2005, og i år kom det engelske mesterskab endelig i hus efter 30 års tørke. En præstation, som Thomas Grønnemark føler, han har en stor andel i.
- Det står sort på hvidt, at jeg har rykket dem helt vildt meget. Så jeg føler absolut, at jeg er en del af det mesterskab. Det er jeg megastolt over, siger han og får opbakning fra sin chef:
- Han har gjort en stor forskel. Jeg kendte til forskellige bevægelser ved indkast, men ikke så detaljeret. Det handler også om de små detaljer i spiller, og der har han ærligt talt hjulpet os massivt. Han er en rigtig god fyr, og drengene kan lide ham, og han ved, hvad han snakker om, siger Jürgen Klopp til Liverpool FC's hjemmeside.
Thomas Grønnemark har været tilknyttet Liverpool de seneste to år som freelancer, men i skrivende stund har han endnu ikke underskrevet en ny kontrakt med det engelske tophold for den kommende sæson.
Liverpool vandt mesterskabet onsdag aften, da forfølgerne fra Manchester City tabte til Chelsea. Dermed er Liverpool med syv runder tilbage hele 23 point foran og kan ikke nås på den suveræne førsteplads.