Maskefaldet på Merseyside: Fans tvinger Liverpool til kovending

Premier Leagues førerhold, Liverpool, har været mødt af stærke reaktioner den seneste uge.

Premier Leagues førerhold, Liverpool, har været nødt til at vende på en tallerken og omgøre en beslutning om at benytte en offentlig støtteordning. (Foto: John Sibley © Scanpix)

Det er sjældent modvind fra egne fans, man skal slås med, når man på overlegen vis er ni kampe fra at slutte en mesterskabstørke på 30 år.

Ikke desto mindre har det været tilfældet i Liverpool de seneste dage. De forsvarende Champions League-mestre, og det, med al sandsynlighed, kommende mesterhold fra Premier League.

Mens bolden stadig rullede, skulle de røde fra

havnebyen
nærmest bruge en kikkert for at skimte den nærmeste forfølger i horisonten. Det har coronakrisen ikke ændret på, Liverpool har stadig 25 point ned til Manchester City på andenpladsen, men klubbens ry har fået sig et par alvorlige skrammer siden fredag.

Her valgte klubben, den syvende rigeste i verden, nemlig at takke ja til at den britiske regerings hjælpepakke, hvor medarbejdere kunne sendes hjem med en løn, der blev 80 procent dækket af statens kasse.

Liverpool-legender som Jamie Carragher og Stan Collymore var ikke sene til at skyde med skarpt mod deres tidligere klub, der mandag aften også nåede frem til, at det måske ikke var det smarteste at malke de offentlige kasser, når man så sent som i februar havde fremvist et overskud på 40 millioner pund - knap 340 millioner danske kroner.

På Liverpools hjemmeside lød det derfor mandag aften fra klubbens direktør, Peter Moore, således:

- Vi mener, at vi kom frem til den forkerte konklusion i sidste uge, da vi annoncerede, at vi ville søge om støtte fra ordningen, og det er vi meget kede af, sagde han i en udtalelse på hjemmesiden.

Har skamredet byens historik

En udmelding, der blev positivt modtaget flere steder, herunder af Stan Collymore.

Men for mange fans er skaden allerede sket. Der er nemlig en kontekst, når det kommer til arbejderklubben Liverpool, som mange ikke kan sidde overhørig.

For et halvt år siden udtalte klubdirektør Peter Moore selv, at organisationen var bygget op omkring klubbens historiske

manager
Bill Shankly og dennes socialistiske værdier.

- Selv i dag, når vi snakker om forretningen Liverpool, spørger vi os selv: Hvad ville Bill Shankly gøre?

Han ville i hvert fald ikke have stukket snablen i de offentlige kasser, lyder kritikken fra Esben Suurballe, forfatter til bogen 'Liverpool i blodet'.

For selv om klubben altså mandag aften besluttede sig for at droppe planen om at lade regeringens hjælpepakke betale for hjemsendte medarbejderes løn, så burde man have vidst, at en sådan en beslutning ville sætte ild til klubbens fanbase.

- Liverpools ejer, John Henry, kunne have fundet de penge til at betale medarbejderne i sin baglomme, hvis han gad. I løbet af det seneste år har han været med til at betale en halv milliard i agenthonorarer.

Bill Shankly-statuen foran Liverpool FC's hjemmebane, Anfield. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

- Så den historie, som man har lykkedes med at fortælle om Liverpool som en arbejderklub, hvor de bredeste skuldre skal bære, og det er

solidaritet
og fællesskab, der driver værket, det klinger en smule hult, når man ikke er for fin til at være nogen af de første til at bruge af de offentlige kasser, som skulle være gået til mindre heldigt stillede.

- Hele fortællingen om Liverpool FC lignede pludselig et stort

trick
bygget på arbejderklasseromantik til at forføre masserne med. For så snart værdierne skulle testes, så gjorde man det det stik modsatte, siger Esben Suurballe.

Ikke de eneste

Debatten om, hvorvidt Premier League-klubbernes fingre retteligt bør finde vej til offentlighedens kasser, stopper dog ikke med Liverpool.

En lang række andre klubber, herunder Tottenham, har også valgt at gøre brug at hjælpepakken, men de har som Liverpool endnu ikke trukket sig igen.

Hold som Manchester City og Manchester United har på bagkant meldt ud, at de ikke vil gøre brug af hjælpepakken.

Givetvis
fordi, at de kunne se, hvordan fans i Liverpool reagerede på klubbens indledende beslutning, siger Esben Suurballe

- Det har været en gratis pr-scoring til de

rivaliserende
klubber.

- Man kan ikke skamride byens og fansenes historik som arbejderklasse, die hard-socialister, og så ved første øjekast smide alle værdierne. Det er

selvsagt
glædeligt, at den øverste ledelse har besluttet at omgøre beslutningen, men klubben burde tage temperaturen på de her beslutninger internt og eksternt, så fans ikke skal gå igennem de her ydmygelsesritualer, som det også tidligere har været tilfældet.

Premier League mangler at gennemføre ni spillerunder for at færdiggøre sæsonen, men der er endnu ikke sat nogle datoer på, hvornår kampene kan spilles. Det europæiske fodboldforbund,

Uefa
, vil dog forlænge de europæiske fodboldligaer på ubestemt tid, så de nationale forbund selv kan at bestemme, hvornår ligaer og turneringer kan spilles færdig.

Facebook
Twitter