Nu får han svært ved at gemme sig i London: Dansk træner træder ind på fodboldens største scene i aften

Thomas Frank står i spidsen for Brentford, som fredag spiller klubbens første kamp i den bedste, engelske række siden 1947. Arsenal er modstanderen.

(Foto: John Walton © PA Wire/PA Images)

I den vestlige del af London går en mand med en misundelsesværdig hårpragt rundt og glæder sig lige nu.

Måske klør han sig lidt i de mørkebrune, bølgede lokker, mens han spekulerer over 11 særligt udvalgte navne.

Måske kniber han sig lidt i armen over hele situationen.

Navnet er Thomas Frank, og han har lige slået øjnene op til én af de største dage i sit liv som fodboldtræner.

Den 47-årige dansker står i aften i spidsen for oprykkerklubben Brentford, der for første gang siden 1947 spiller med i den bedste engelske række. Dengang efter Anden Verdenskrig hed det First Division, og Brentford var et klassisk, engelsk arbejderkvarter.

Nu hedder det så Premier League, og Brentford er stadig et klassisk arbejderkvarter. Fuldstændigt som man forestiller sig det med rækker af røde og gule murstenshuse og pubber på snart hvert gadehjørne.

Det er her, Thomas Frank har skabt den største sensation i klubbens historie med den længe ventede oprykning, der blev sikret den 29. maj i år.

Brentford har været i play-off om oprykning til Premier League ni gange, og fire gange er klubben nået hele vejen til finalen uden at vinde.

I 2020 glippede det i sidste øjeblik, da den tabte play-off-finalen til ærkerivalerne fra Fulham med 2-1.

Den 29. maj slog de så Swansea 2-0 i en tilsvarende play-off-kamp, og eventyret om Thomas Frank og Brentford nåede nye højder. Med oprykningen fulgte en svimlende indtægt på 170 millioner pund over de næste tre sæsoner. Og ja, det var pund - cirka 1,4 milliarder kroner.

Læg dertil en masse medieomtale, der påvirker værdien af klubben yderligere og ikke mindst det fokus, der er på ham som person.

- Jeg fik et sted mellem 500 og 700 beskeder i løbet af meget kort tid efter oprykningen. Det var en helt ubeskrivelig følelse. Så gik det lidt i sig selv igen, men nu kan vi godt mærke, at vi er blevet en del af noget meget, meget stort, siger Thomas Frank til DR Sporten.

Thomas på toppen. Den danske succestræner fik en lufttur af sine spillere efter at have vundet playoff-finalen mod Swansea City den 29. maj på Wembley Stadium i London. Danske Emiliano Marcondes scorede til slutfacit 2-0 på oplæg af sin landsmand og højre back Mads Roerslev. (Foto: Matthew Childs © Ritzau Scanpix)

'Tak for indsatsen, Mr. Frank'

49 klubber har spillet i Premier League før Brentford.

Det kan mærkes i hele byen, at der i aften er kamp på det nyopførte Community Stadium med plads til 17.250 tilskuere.

Når Thomas Frank går rundt i Brentford, bliver han stoppet på gaden af tilfældige, der siger tak for indsatsen gennem årene. Det er han ikke vant til.

- Jeg mødte en mand, der sagde, at han havde været fan af holdet i 30 år. Han var så taknemlig for det, der sker lige nu. Det er folk som ham, der gør det tydeligt, hvor meget det betyder i en by som Brentford, der - som fansene synger - bare er 'a busstop in Hounslow' på vej mod lufthavnen. De er ekstremt stolte, siger Thomas Frank.

- Jeg har altid sagt, at jeg godt kan gå og gemme mig inde i London, men det ændrer sig måske i aften. Premier League er det vildeste cirkus at være en del af. Det er verdens største og bedste liga, og i aften får vi lov at spille en åbningskamp, der bliver broadcastet til 190 lande. Jeg vil ikke sige, jeg er nervøs, men jeg er bevidst om, at det ikke er hver dag, man får lov at prøve det her som træner, siger Thomas Frank.

Det er kun anden gang, en dansker har været træner for en Premier League-klub. Den første var Michael Laudrup, der var træner for Swansea fra 2012-14.

Manchester United har norske Ole Gunnar Solskjaer som træner, men ellers er det begrænset, hvor meget skandinaver har fyldt på træningsbænkene gennem tiden.

Thomas Frank mener desuden selv, at han er den eneste nuværende Premier League-træner, der ikke selv har spillet fodbold på topplan.

Drømmene er vokset med karrieren

Sidst i 90'erne rendte Thomas Frank rundt og trænede U8-drengene i Frederiksværk Boldklub, hvorefter han skiftede til Hvidovre, B93 og Lyngby.

I 2008 tog han et stort skridt op ad karrierestigen, da han blev træner for U16-landsholdet og senere Brøndbys superligahold.

- Jeg er klar over, at det er en sindssyg rejse, jeg har været på, og det her er ikke noget, jeg har gået og drømt om i de 27 år, jeg har været træner. Mine drømme er kommet gradvist i takt med min karrieres udvikling. Drømmen om Premier League kom først, da jeg blev cheftræner herovre (i oktober 2018, red.), fortæller han.

Han vil ikke spå om, hvordan det kommer til at gå i aften. Det har han ikke tid til at fokusere på.

- Jeg forventer bare, at det bliver vildt. Der er en atmosfære og en vibestadion, som er 'second to none'. Det er som juleaften! Vores direktør siger, at de kunne have solgt dobbelt så mange billetter. Jeg kommer nok til at nyde de første ti sekunder, men derfra er det bare game on og fremad! Fokus på fodbolden og på at forsvare os godt.

Thomas Frank har været i Brentford i fire og et halvt år nu. Da han kom til i december 2016, startede han som assistent for Dean Smith. Dengang lå klubben nummer 18 i The Championship med tre points til nedrykningsstregen. Thomas Frank havde på det tidspunkt været arbejdsløs i et halvt års tid, siden han forlod jobbet som cheftræner i Brøndby. (Foto: Matthew Childs © Ritzau Scanpix)

Thomas Frank knipser med fingrene, når han snakker om tempo i spillet og modstandernes store stjerner. Den skarpe knipselyd underbygger hans pointer.

Og tempo bliver der med garanti masser af, da modstanderen på den anden side af kridtstregerne er mægtige Arsenal, som historisk set og sammenlignet med Brentford må siges at være i en helt anden liga.

Det er Thomas Frank meget bevidst om og ærlig omkring.

- Vi ved godt, at vi er 'bottom rock' i det her. Der er bunden af ligaen, og så er der below, hvor vi befinder os med et hold, der vel samlet har ti minutters Premier League-erfaring i benene, siger han.

- Men man skal ikke tro, at vi går ud og lægger os ned eller stiller alle 11 mand bag bolden, selv om de andre har folk som Lacazette, Aubameyang og Pépé, der kan afgøre kampe ene mand. Jeg tror på, at vi har et stærkt hold, der kan konkurrere med dem, siger Thomas Frank.

Seks af spillerne i truppen har rødbedefarvet, dansk pas. Én af dem, Mathias Jensen, er med garanti ikke med i aften, for han er ikke kommet sig efter den fodskade, han pådrog sig i Danmarks EM-semifinale mod England den 7. juni.

Derimod er der mulighed for at se den tidligere, nigerianske FC Midtjylland-spiller Frank Onyeka i aktion. Han blev hentet til Brentford midt i juli.

  • Mathias Jensen, 25 år, midtbanespiller med en fortid hos FC Nordsjælland og Celta de Vigo. Har været skadet siden Danmarks semifinalekamp mod England under EM 2020. (Foto: Matthew Childs © Ritzau Scanpix)
  • Mads Roerslev, 22 år, forsvarsspiller med en fortid i FC København, Halmstad og Vendsyssel. Her i kamp mod Bournemouths Lloyd Kelly. (Foto: Paul Childs © Ritzau Scanpix)
  • Christian Nørgaard, 27 år, midtbanespiller med en fortid i Lyngby, Hamborg, Brøndby og Fiorentina. Her i duel med Bournemouths Dominic Solanke. (Foto: Adam Holt © Ritzau Scanpix)
  • Mads Bech Sørensen, 22 år, forsvarsspiller med en fortid i Østbirk IF og AC Horsens. Var udlånt til AFC Wimbledon forrige sæson. (Foto: Matthew Childs © Ritzau Scanpix)
  • Mads Bidstrup, 20 år, midtbanespiller med en fortid hos FC København og Red Bull Leipzig. (Foto: John Walton © PA Wire/PA Images)
  • Luka Racic, 22 år, forsvarsspiller med en fortid i FC København og Northampton. (Foto: John Patrick Fletcher/Action Plu)
1 / 6

Store beslutninger kræver god søvn

Thomas Frank har ikke sat et mål om hverken slutplacering eller overlevelse i ligaen. Han tænker kun på den næste kamp i kalenderen, fastslår han.

Og så tænker han også på sig selv midt i al opmærksomheden og det enorme pres, der hviler på ham. Ikke mindst fra ham selv.

- Jeg plejer at sige, at jeg har en stor motor og en god drivkraft, men det koster meget på energiniveauet at være på, som jeg er lige nu. Jeg er ekstremt disciplineret omkring, at jeg skal ud at løbe tre gange om ugen, og jeg skal have syv-otte timers søvn. Ellers er jeg ikke i stand til at træffe de rigtige beslutninger, siger Thomas Frank.

Lige nu skal han beslutte, hvilke 11 navne, der skal skrives på holdkortet til aftenens kamp.

Klokken 21 er der kick-off, og to timer senere ved vi, hvordan fortællingen om den danske Premier League-træner fortsætter.

Hvis det lykkes ham og underdogsene fra Brentford at besejre Arsenal, kan det godt være, han får svært ved at gemme sig i London fremover. Ihvertfald kan han næppe gå i fred i lille Brentford - busstoppet på vej mod lufthavnen.

Kampen mellem Brentford og Arsenal vises på streamingtjenesterne Viaplay og Xee.

FacebookTwitter