Peter Aalbæk om Leicester-film: Pilou Asbæk som Schmeichel

Peter Aalbæk Jensen mener, at historien om Leicester er en ur-historie, der er en film værdig.

Kasper Schmeichel, Pilou Asbæk og Peter Aalbæk Jensen.

Et eventyr. David mod Goliat. Et mirakel. Den Grimme Ælling. Fortællingen om Leicesters meterskabs-triumf er gjort af det stof, som myter består af. Det har man allerede opdaget i Hollywood, hvor producenten Adrian Butchart er i gang med at skrive en film med Jamie Vardy i fokus.

Et projekt, den danske filmproducent og medstifter af Zentropa Peter Aalbæk Jensen godt kan se fornuften i at lave. Og til spørgsmålet om, hvem der kunne spille Kasper Schmeichel i en sådan film, er Aalbæk klar i mælet.

- Det ville være smukt med Pilou Asbæk. Han har en kropsbygning, som er en stor målmand værdig, siger Peter Aalbæk Jensen.

Hvem, der skal spille Jamie Vardy i filmen, melder Hollywood-producenten ikke noget om, men rygterne om, hvem der skal spille Vardys kæreste, lyder, at det bliver "Game of Thrones"-stjernen Emilia Clarke.

Emilia Clarke fra "Game of Thrones" er favorit til at spille Jamie Vardys kæreste. (Foto: PHIL MCCARTEN)

En ur-historie

At fortællingen om Leicester og Jamie Vardy har nogle grundlæggende filmiske elementer i sig er Peter Aalbæk ikke i tvivl om. Det handler om en grundlæggende ur-fortælling, mener han.

- Det er den ultimative fortælling med klare referencer til Den Grimme Ælling. Vi elsker historien om den lille forhutlede person, den lille forhutlede fodboldklub, der pludselig imod alles forventning rejser sig og bliver til en stolt og struttende svane. Det er en historie, vi ikke kan få nok af, siger han.

- Vi elsker specielt, hvis de rige kommer ned med nakken, og her er det så de rige fodboldklubber, der har budgetter, som er mange gange større end Leicesters. At man ovenikøbet kan være fattig, udover at være lille, og vinde over de store og velhavende er en ur-historie, en kernehistorie, som alle holder af, siger han.

En ur-historie, vi kender alt for godt her i Danmark. EM-triumfen i 1992 er den ultimative af slagsen, mens Herfølges mesterskab i 2000 også har elementerne i sig. EM-sejren blev til filmen ”Sommeren ’92”fra sidste år, og den historie er trods alt vildere end Leicesters, mener Aalbæk.

Filmplakaten for Sommeren '92.

- Sommeren 92 er en ret ultimativ historie, fordi holdet var sendt på ferie og drak gin/tonics på vandkanten og bliver så kaldt til Göteborg. Den har en lille smule mere menneskelighed, siger han og fortsætter:

- Herfølge vandt alle imod odds mesterskabet i 2000, og den historie lever jeg stadig på her 16 år efter. At se Don Ø stå og sparke på banderne nede på Herfølge Stadion, mens vi andre drak champagne af pokalen, var fantastisk. På en eller anden måde føles historien om, at den lille vinde over den store, sødere end så mange andre historier, siger Aalbæk.

Kvinderne bestemmer

Han mener desuden, at det er en god idé at basere filmen på en spiller som Jamie Vardy i forhold til at fortælle historien udelukkende om klubben

- Det er det rigtige greb at spejle sig igennem en person. Dér fortæller man den intime historie om et menneskes kamp om at blive den bedste flankeret af hele klubbens historie og økonomiske situation. Den film kan blive mange-facetteret, siger Aalbæk.

Men ligegyldigt, hvor facetteret historien om Vardy og Leicester kan blive, handler det om at sælge filmen til publikum. Og det gør man ifølge Peter Aalbæk Jensen kun på én måde:

- Den klassiske udfordring set fra producentens side er jo, at det er kvindernes, der bestemmer, hvad man skal se i biografen, og de er ikke de mest fodboldinteresserede. Så det handler om at få en vinkling, som er interessant for det kvindelige publikum, det er altid udfordringen i hvilken som sportsfilm.

Facebook
Twitter