PORTRÆT Fra pink pisk til rekordmager

Mesut Özil er i gang med en fænomenal sæson og viser igen den klasse, alle ved han besidder.

Arsenal er godt med i kampen om Premier League trofæet, og det er blandt andet på grund af Mesut Özils indtil videre flotte sæson. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Året er 2005, og den tidligere danske landsholdsangriber Søren Larsen står på træningsanlægget i Gelschenkirchen sammen med sine holdkammerater fra Schalke 04. Ud på træningsbanen kommer en 17-årig dreng med store, fremskudte øjne, pink hår og en lang pisk hængende mellem skulderbladene. Han er for nyligt skiftet fra den mindre klub Rott-Weiss Essen til Schalke 04’s ungdomsafdeling, men får lov til at træne med de store drenge.

- Han var af en 17-årig spiller utrolig dygtig, men det var ikke sådan, at han var bedst til træning. Det er vel næsten kun Lionel Messi, der som 17-årig kommer op og er blandt de bedste. Han var en super intelligent fodboldsspiller med fantastisk god teknik, havde også speed og var ellers god til det meste, fortæller Søren Larsen.

Meust Özil og Rafinha fejre en scoring i en Champions League-kamp for Schalke 04. (Foto: alex Grimm © Scanpix)

Talentet var ikke til at tage fejl af. Den splejsede teenager sprudlede dog ikke til træning, men viste stille og roligt sine talenter frem, og der skulle kun gå seks måneder, før han for alvor tydeliggjorde, at der altså var krummer i knægtens fodboldstøvler. Her fremviste han nu de evner, som han senere hen er blevet kendt for - nemlig at have blik for den sidste og afgørende aflevering ind bag kæderne serveret med kirurgisk præcision så angriberen blot skulle gøre det, han er bedst til. At sparke bolden i netmaskerne.

- Der var styr på tingene og på træningsindsatsen. Han vidste, at man ikke bare møder op og fiser hjem igen. Der blev trænet for at udvikle og dygtiggøre sig, og det skal man kunne, hvis man vil være med i toppen, fortæller Søren Larsen, der specielt husker Mesut Özil for håndteringen af hans klubskifte få år efter.

Had og kuglepenne

Ca. 247 km nord for Schalkes 04’s træningsanlæg havde man noteret sig de evner, som Mesut Özil nu ikke blot på træningsbanen, men også på den store scene i Bundeligaen viste frem. Og da Schalke 04 ikke kunne blive enige om en kontraktforlængelse med Mesut Özil og hans far, Mustafa Özil, der var med ved forhandlingsbordet, meldte Werder Bremen sig på banen med en aftale.

Kun to sæsoner i Werder Bremen blev det til, før Real Madrid og Mourinho købte Mesut Özil til hovedstadsklubben. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Historien om teenageren, der ikke ville acceptere en årsløn på mange millioner, spredte sig hurtigt til pressen, og stemningen mod Mesut Özil fra blandt andet fans beskrives som hadsk. Selvom respekten fra fansene og andre i klubben var forsvundet, blev det ikke gengældt. Han rystede ikke på hånden, snakkede ikke højt om det til hverken kamp eller træning og fortsatte blot med at koncentrere sig om at træne.

- Han havde respekt for de ældre, respekt for de mindre og for holdlederen. Alle de der gode kendetegn. En type, der forstår, at selvom det er meget muligt, jeg er en god fodboldspiller, og alle de her mennesker er her for, at jeg skal optimeres og være god i weekenden, havde en rigtig sund måde at have respekt for dem på, forklarer Søren Larsen.

Efter ét enkelt mål, fem assists og 39 kampe i Schalke 04’s blå og hvide dragter, greb han kuglepennen og satte sin signatur på en konkrakt, der flyttede hans arbejdsplads til det nordlige Tyskland.

I Werder Bremen skulle der ikke gå mere end to år, 108 kampe, 16 mål og 55 assists før en af de absolutte kongeklubber meldte sig på banen. Rygtet om den purunge midtbanespiller, der drev gæk med de store forsvarsspillere i Bundesligaen, havde spredt sig til resten af Europa, og specielt i Madrid var der blev lagt mærke til Mesut Özils evner.

Real Madrid var klubben, der hurtigt slog til, og Mesut Özil måtte igen finde kuglepennen frem for at sætte en signatur på en kontrakt, der denne gang ville sende ham syd på. I hans første år i Real Madrid endte Mesut Özil sæsonen med at være nummer tre over de spillere i Europa, der lavede flest målgivende afleveringer – overgået af blandt andet den argentinske troldmand, Lionel Messi. Året efter var ikke ringere for Mesut Özil, der lavede 20 oplæg hele sæsonen. Ét enkelt mere end året forinden. Alligevel endte Mesut Özil med at blive et led i en større økonomisk kabale. I Premier League i England rendte der nemlig en waliser rundt og bragede det ene mål ind efter det andet.

På trods af flotte resultater skabt sammen med Ronaldo og co. i Real Madrid, besluttede ledelsen i hovedstadsklubben alligevel at sælge Mesut Özil. (Foto: ANDREA COMAS © Scanpix)

Han hed Gareth Bale, og Real Madrid skulle for alt i verden have fingre i den høje wing. Gareth Bale var en dyr herre. Intet under 700 mio. kr. kunne gøre det for Tottenham, der på det tidspunkt ejede ham. Derfor så Real Madrid sig nødsaget til at sælge og Mesut Özil kunne igen rejse nord på for at møde sin nye arbejdsgiver.

Rekordsæson

Mesut Özil pakkede sydfrugterne, steg på flyet og drog denne gang mod de britiske øer. Han skiftede tapas og Madrids solbeskinnede gader ud med fish n’ chips og langt mere kølige himmelstrøg i London. Arsenal var klubben, der sprængte banken, hev den store tegnedreng op af lommen og overførte for Arsenal et rekordstort beløb på 425 mio. kr. til Real Madrids bankkonto for at hente den på det tidspunkt 25-årige tysker til træningsanlægget i det nordlige London.

Mesut Özil kom direkte fra en sæson i Real Madrid, hvor han blev anset som en af de vigtigste spillere for den spanske hovedstadsklub med 16 assists og ni mål i 32 kampe for indeværende sæson. Flere mente, at købet af den tyske kreatør var et scoop, og Arsenals manager, Arséne Wenger, har da heller ikke været bleg for at fortælle om sin begejstring for prisen på og købet af Mesut Özil.

- Jeg brugte 425 millioner kroner på Mesut Özil, og det var et røverkøb. Han er en topspiller. Vi har mange til at skabe chancer på vores hold, men Mesut Özil er vores bedste assistspiller, fortalte Arsenal-træneren for nyligt på et pressemøde.

Man kan godt forstå glæden ved indkøbet af Mesut Özil, når man kigger på den sæson, han er i gang med. Han er nemlig på vej til at slå rekorden som den mest assisterende spiller i én Premier League-sæson. Med de to oplæg i mandagens 2-1 sejr over titelfavoritterne Manchester City regnet med er det blevet til intet mindre end 15 oplæg i 17 kampe. Det er kun fem fra den nuværende rekord på 20, som den tidligere Arsenal-angriber, Thierry Henry, er indehaver af.

Mesut Özil lagde op til både Oliver Giroud og Theo Walcott, da Arsenal i mandags slog Manchester City 2-1. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Selvom han ikke skulle gå hen og vippe Thierry Henry af pinden, kan Mesut Özil stadig glæde sig over allerede at have slået Premier League-rekorden for flest kampe i træk med en målgivende aflevering. Nemlig seks kampe i træk. At Mesut Özil har en stor aktie i Arsenals indtil videre flotte sæson kan også ses på, at han hidtil har serveret bolden seks ud af de 10 gange, hvor Arsenal-topscorer, Oliver Giroud, har sendt bolden i kassen. Den 27-årige angriber indrømmer det også selv i et interview for nyligt. Det har været en fantastisk sæson.

- Jeg vil indrømme, at den her sæson har været min bedste i Arsenal indtil videre, men det er ikke kun det. Det her har været min bedste sæson i karrieren indtil videre, siger Mesut Özil til det tyske medie Kicker.

Som kronen på værket for den tyske verdensmester kan han i år også ende som årets fodboldspiller for hans fædreland. Han fører nemlig lige nu afstemning om denne hæder på det tyske fodboldforbunds hjemmeside, hvor han med 64,8 procent af stemmerne fører komfortabelt over nr. to, Jonas Hector, der ligger med 13,3 procent. I aften kan Mesut Özil komme tættere på rekorden, når Arsenal skal på besøg hos Southampton på den årlig og traditionelle Premier League-runde, Boxing Day.

Facebook
Twitter