Ronaldo får comeback for United i dag, og hele verden kan se kampen på TV. Altså, alle undtagen briterne

Uniteds cheftræner siger, at Cristiano Ronaldo kommer på banen mod Newcastle lørdag. Gammel regel forhindrer imidlertid briterne i at se kampen på TV.

Fans går forbi et banner med Manchester Uniteds hjemvendte superstjerne, Cristiano Ronaldo. (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)

Ronaldo mig her, Ronaldo mig der. Ja, der blev rullet en del på R'erne til diverse pressemøder i går.

Naturligt nok, når en femdobbelt Ballon d'Or-vinder har vendt snuden, den berygtede målnæse, hjem til Manchester.

Alle er glade, fortalte United-manager, norske Ole Gunnar Solskjær. Han fik tilmed sagt de magiske ord om lørdagens kamp mod Newcastle:

- Han (Ronaldo, red.) vil helt sikkert komme på banen.

Bingo. Godt nyt for dem med billet til opgøret. For alle briterne derhjemme i stuerne er der dog et lille aber dabei. Kampen vises ikke på TV.

Forklaringen er en Uefa-regel, der tillader lande at have et toogenhalvtimes vindue lørdag og søndag, hvor fodboldkampe ikke må vises på TV. I England er det fra klokken 14.45 til 17.15. Og United møder Newcastle klokken 16.

- De nuværende regler skal sikre, at tilskuere ikke afholdes fra at tage til lokale fodboldkampe af nogen slags/eller deltage i kampe, lyder formuleringen.

  • Ronaldo pryder et banner uden for Uniteds hjemmebane, Old Trafford. (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  • Det er kæmpestort i Manchester med Ronaldos tilbagevenden. Her en reklame på Hotel Football, der ligger lige ved siden af stadion. 'Just do it. Again'. (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Rettighedshaverne havde indtil 5. juli til at bestemme, hvilke septemberkampe der skulle flyttes uden om det, der er døbt '3pm blackout', men her var Ronaldo endnu ikke præsenteret i Manchester United.

Paradoksalt nok betyder det altså, at der kun er ét af de i alt 188 lande, hvor Premier League transmitteres, som ikke kan se Ronaldos comeback-kamp. Lige nøjagtig dét land, hvor den spilles.

Barer, restauranter og værtshuse må nemlig heller ikke vise kampe i det tidsrum, og streamning af opgøret er også ulovligt i Storbritannien.

Det har vakt harme flere steder, heriblandt hos Jason Burt, som er fodboldskribent hos The Daily Telegraph. Han mener, at Ronaldos hjemkomst til Manchester United burde kunne ses af alle.

- Forældede broadcastingrestriktioner betyder, at britiske fodboldfans behandles som andenrangsborgere, skriver Jason Burt.

Beskytter længere nede i fødekæden

Det er ikke første gang, at reglementet er under beskydning. I 2018 begyndte mediet Eleven Sports at sende spansk La Liga og italiensk Serie A i de tidsrum, der var '3pm blackout' i Storbritannien.

Massivt pres betød dog, at de hurtigt stoppede igen, fordi klubberne i de lavere divisioner frygtede massive indtægtstab, hvis tilskuerne valgte sofa frem for stadionsæde.

Shaun Harvey, daværende formand i EFL, sammenslutningen for de tre rækker under Premier League, understregede dengang, at reglen beskytter spillets interesserer i hele landet.

- Den er helt afgørende, sagde Shaun Harvey.

36-årige Ronaldo scorede 118 mål i 292 kampe i sin første periode i Manchester United, som varede fra 2003 til 2009. Dengang spillede han blandt andet på hold med sin nuværende manager, Ole Gunnar Solskjær (th.) (Foto: Paul ellis © Ritzau Scanpix)

Fredag var også Marcelo Bielsa, cheftræner i Premier League-klubben Leeds, ude og lufte sin holdning til problemstillingen.

Leeds-træneren synes, at reglen er 'pragtfuld', fordi den prioriterer spillet over de kommercielle interesser og indtægter i toppen af fødekæden, skriver Phil Hay fra The Athletic, som overværede pressemødet.

Briternes alternativ til at se Manchester United mod Newcastle på TV bliver at høre kampen i radioen. Først klokken 18.15 dansk tid, efter blackoutet, vil der blive vist højdepunkter fra Old Trafford.

Du kan dog som dansk TV-seer glæde dig over, at kampen vises på TV3 MAX fra klokken 15.30.

Facebook
Twitter