Truer med voldsom reaktion ved racisme: Engelske fodboldstjerner er klar til at bryde regler

Det engelske landshold er klar til at forlade banen, hvis de hører racistiske tilråb.

Fikayo Tomori fortæller om de tre trin, som Uefa siger, man skal følge i forbindelse med racisme i en fodboldkamp.

I disse dage mødes fodboldlandsholdene i Europa forud for nogle meget afgørende EM-kvalifikationskampe.

Det store samtaleemne burde derfor være det taktiske oplæg til de kommende kampe, men det er det ikke på det stjernespækkede engelske landshold. Her taler man i stedet om racisme.

- Det påvirker ikke bare en spiller, det påvirker hele holdet.

Sådan lyder det fra den engelske angrebsprofil Tammy Abraham, der er oprørt, og det er velbegrundet. Flere af de engelske landsholdsspillere har på det seneste nemlig mærket racisme rettet mod dem fra tilskuerpladserne.

Raheem Sterling pegede mod sine ører, da han scorede i landskampen mod Montenegro i marts som et signal til de tilskuere, der råbte de racistiske ting. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Den store profil Raheem Sterling mærkede det så sent som for en måned siden iført den engelske landsholdstrøje, da man slog Bulgarien 4-0 på Wembley. Men også mod Montenegro i marts oplevede han racistiske tilråb.

Og seneste offer er netop den 22-årige Tammy Abraham fra Chelsea, der er med landsholdet for første gang i forbindelse med betydningsfulde kampe.

Det betyder, at det engelske landshold er ekstra opmærksomme på racistiske tilråb i de kommende kampe, hvor modstanderne hedder Bulgarien og Tjekkiet.

- Vi har haft møder omkring racistiske tilråb fra publikum, og vi har talt om, hvordan vi skal håndtere situationen. Harry Kane (anfører, red.) har endda sagt, at hvis det sker, og vi ikke er tilfredse med det, så forlader vi alle banen sammen, siger Tammy Abraham ifølge The Guardian.

Andreas Christensen er holdkammerat med Tammy Abraham hos Chelsea, og han mærkede på nærmeste hold, hvordan angriberen blev angrebet med racisme på de sociale medier efter et brændt straffespark i Super Cup-finalen mellem Chelsea og Liverpool.

Tammy Abraham sammen med sin danske holdkammerat Andreas Christensen. (Foto: John Sibley © Scanpix)

- Jeg ved, at det er noget, der går ham på. Han går meget op i, at folk godt kan lide ham, så det er noget, der går ham dybt på, når han oplever sådan noget, forklarer den danske forsvarsspiller.

- Tammy Abraham har håndteret det godt og svaret igen med en masse mål. Han har ligesom lagt det bag sig, hvilket man må give kæmpe cadeau for, forklarer Andreas Christensen.

De tre trin

Det europæiske fodboldforbund (Uefa) har nedskrevet, hvordan racistiske tilråb skal håndteres i tilfælde af, at det sker i løbet af en kamp. Det foregår med tre trin.

Det første skridt er at stoppe kampen og få stadionspeakeren til at bede tilskuerne om at stoppe med den racistiske adfærd. Hvis det ikke sker, bliver kampen suspenderet, indtil man finder ud af, om kampen skal fortsættes eller aflyses.

Det er tre trin, som den engelske landstræner Gareth Southgate har brugt tid på at sætte sine spillere ind i op til de kommende to kampe.

Men spillerne er altså klar til at glemme reglerne og bare forlade banen, hvis de hører noget, der går over grænsen.

- Det er en hold-ting. Man skal ikke isolere én person. Harry (Kane, red) stillede spørgsmålet, om vi i stedet for at gå gennem de tre trin kunne stoppe kampen, uanset hvad den står. Hvis vi ikke er glade som et hold, vil vi beslutte, om vi vil blive på banen eller ej, forklarer Tammy Abraham.

Hvis det engelske landshold beslutter at forlade banen og dermed ikke følger Uefas tre trin, så kan de i værste tilfælde risikere at blive taberdømt, men for spillerne er budskabet vigtigere.

- Vi vil bare lade det engelske fodboldforbund, eller hvem det bliver, finde ud af, hvad der vil ske – med resultat og pointene, siger Tammy Abraham, der samtidig påpeger, at de tre trin bare åbner op for, at man kan råbe hvad som helst uden at blive straffet.

På det danske fodboldlandshold er racisme også et emne, der af og til bliver nævnt, men Andreas Christensen fortæller, at man ikke har en plan om at udvandre, hvis det sker, som man har på det engelske landshold.

- Vi håber bare, at det ikke kommer til at ske for os. Det burde ikke eksistere. Jeg tror egentlig bare, at vi kigger fremad, og så bruger vi landsholdet og vores klubber til at lave nogle kampagner, og forhåbentlig kan det gøre en kæmpe forskel, siger den danske forsvarsspiller.

Han fortæller også, at Chelsea gør et stort arbejde uden for banen for at hjælpe klubbens spillere i de her situationer, og spillerne står hele tiden til rådighed, hvis de kan hjælpe til med noget såsom kampagner.

Tammy Abraham brændte straffespark i Super Cup-finalen mod Liverpool og oplevede efterfølgende racisme på de sociale medier. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Her kan deres personlige platforme på de sociale medier være et sted, hvor man når ud til mange mennesker.

Andreas Christensen ønsker ikke at komme med personlige holdninger til, hvad han ville gøre, hvis han var i en situation som det engelske landshold, men han har ikke noget imod den beslutning, de har taget, hvis de føler, at det er den rigtige.

- Det er jo dem, der har været ude for det, så hvis det er det, de føler for, så skal de gøre det. Hvis det er det, de mener, der virker bedst og har størst effektivitet, så ja, hvorfor ikke?

- Jeg kan ikke sætte mig ind i, hvad de går igennem, men vi har prøvet så mange ting, men det sker stadig, så hvorfor ikke prøve noget nyt? Det burde overhovedet ikke være et emne i 2019, siger Andreas Christensen.

England møder Tjekkiet på fredag og Bulgarien på tirsdag. Begge kampe er på udebane.