Vil skabe verdens første klimaneutrale fodboldkamp: 'Det klæder fodbolden at tage det seriøst'

Tottenham er gået sammen med flere samarbejdspartnere om at spille en klimaneutral kamp i Premier League.

Det er Tottenhams ambition, at klubbens næste hjemmekamp, 19. september mod Chelsea, skal være klimaneutral. (Foto: Matthew Childs © Ritzau Scanpix)

Tottenham mod Chelsea.

I forvejen et interessant opgør rent sportsligt, men Tottenham har også gjort noget uden for banen, der ikke helt er, som det plejer at være.

Sammen med flere samarbejdspartnere, heriblandt Premier League, Sky og FN, er det Tottenhams ambition, at kampen skal være klimaneutral.

Målet er at reducere CO2-udledningen så meget som muligt, helst så meget, at kampen er klimaneutral, og inspirere fodboldfans til at skabe små forandringer, der kan føre til mindre udledning af CO2, lyder det fra Premier League og Tottenham.

Størstedelen af reduktionen skal opnås gennem mindre udledning af CO2, mens resten skal modregnes gennem grønne projekter, der fjerner CO2-udledning fra atmosfæren, skriver Tottenham på sin hjemmeside.

- Vi ser frem til at vise vores brede vifte af bæredygtige tiltag, der allerede er på plads, og opfordre vores fans til at foretage små handlinger, der kan gøre en stor forskel, udtaler Tottenhams bestyrelsesformand, Daniel Levy, til klubbens hjemmeside.

Tottenhams bestyrelsesformand, Daniel Levy. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Ritzau Scanpix)

Klubben skriver på sin hjemmeside, at der blev foretaget målinger til klubbens første hjemmekamp i sæsonen, som skal bruges som nulpunkt.

For at klubben kan leve op til sin ambition om, at kampen mod Chelsea er klimaneutral, opfordres alle fans til at tage cyklen eller offentlig transport til stadion.

Desuden opfordres publikum til at vælge en plantebaseret løsning, hvis sulten skulle melde sig under kampen, og så skal alt affald genbruges.

Endelig vil begge holds trupper ankomme til stadion i busser, der kører på biobrændsel, og så vil Tottenham støtte genplatningsprojekter i Østafrika og plante træer lokalt ved stadion.

Tottenham-truppen kan se frem til en køretur i en bus, der kører på biobrændsel. (Foto: Nigel Keene via www.imago-images © imago images/Pro Sports Images)

Men batter det overhovedet noget, når Tottenham formentlig hopper ombord på et fly tre dage inden kampen mod Chelsea, når Tottenham skal spille europæisk gruppespil mod franske Rennes?

Måske ikke, men det er stadig bedre at gøre noget, end ikke at gøre noget, påpeger Thomas Søbirk Petersen, professer i etik ved Roskilde Universitet.

- Fodbold er noget, millioner af folk ser. Så selvfølgelig betyder det noget, at klubberne stiller fokus på homofobi, racisme og nu også klimaforandringer. Jeg tror, det spiller en positiv rolle. Bare det, at du påvirker så mange mennesker eller kan vifte med det etiske flag, det er positivt.

- Hatten af for at de foretager et eksperiment. Det er meget lettere at tage det her eksperiment seriøst, hvis de også arbejder med det i hverdagen. Det er svært at have noget imod folk, der prøver at gøre noget for at nedbringe CO2-udledning. Vi er jo ikke helgener. Blot fordi vi prøver at nedbringe vores udledning, betyder det ikke, at vi ikke vil eller skal udlede noget, siger Thomas Søbirk Petersen.

Tottenham blev i januar udråbt til at være Premier Leagues grønneste klub, og klubben har også indført flere bæredygtige tiltag ifølge dens egen hjemmeside.

Klubbens nye stadion er bygget med klimavenlige løsninger på alt fra lys til vandbesparende pissoirer, og klubbens spilledragter er lavet af genbrugsmateriale.

Tottenhams nye stadion, Tottenham Hotspur Stadium, som blev indviet i 2019. (Foto: Mike Egerton © PA Wire/PA Images)

- Det er en rigtig god ide, at fodbolden, med dens mange tilskuere, også prøver at vise flaget, når det handler om klimaforandringer og de problemer, der følger med det. Det er en af de største etiske problemstillinger, vi har i øjeblikket, og det klæder fodbolden at tage det seriøst og beskæftige sig med den etiske problemstilling og prøver at gøre noget ved den, siger Thomas Søbirk Petersen.

Lykkes det for Tottenham og Chelsea at spille kampen klimaneutralt, så vil det være den første kamp på eliteniveau, der spilles klimaneutralt.

Facebook
Twitter