Erdogan bliver æresmedlem af dansk landsholdsspillers klub

Der blev både drøftet fodbold og millitæraktion, da den tyrkiske præsident talte til Fenerbahces generalforsamling.

Tyrkiets præsident Erdogan er blevet æresmedlem af fodboldklubben Fenerbahce. (Foto: © SERGEI CHIRIKOV, Scanpix)

Inden Fenerbahce lørdag vandt 5-1 over Konyaspor i den tyrkiske liga, blev det offentliggjort, at klubben har fået et nyt æresmedlem. Og det er ikke hvem som helst. Det er nemlig den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan.

Præsident Erdogan har været medlem af Fenerbahçe i 25 år, og dermed bliver han medlem af klubbens Yüksek Divan Kurulu. Et medlemskab, som alle kan få når de har udfyldt 25 år som medlem i klubben.

I en pressemeddelelse på klubbens hjemmeside lykønskes Erdogan med sin nye titel af Fenerbahces klubpræsident, Ali Kocs.

- Alle ved, hvor meget De (præsident Erdogan, red.) elsker fodbold. Alle ved også godt, hvor meget De har hjulpet hele Tyrkiet og den tyrkiske liga. Alle ved også, hvor god en Fenerbahce-mand De er.

Fenerbahce er den mest vindende klub i tyrkisk fodbold. Fenerbahce har vundet 28 tyrkiske mesterskaber. (Foto: © Lee Smith, Scanpix)

Andre tyrkiske præsidenter har før været erklærede Fenerbahce-fans, men Recep Tayyip Erdogan er den første, der bliver medlem af Yüksek Divan Kurulu.

Præsident Erdogan udtaler i Fenerbahces pressemeddelelse, at han har været Fenerbahce-fan, siden han var lille. Men han understreger, at det ikke kommer til at betyde politisk forskelsbehandling i den tyrkiske liga.

- Jeg har under min tid som præsident altid forsøgt at handle fair mellem alle de tyrkiske klubber. Sådan har det altid været, og sådan kommer det altid til at være. Men personligt vil Fenerbahce altid have en speciel plads i mit hjerte.

Fenerbahce støtter militæraktion

Erdogans deltagelse ved Fenerbahces generalforsamling i forbindelse med sit som 25-årig medlemskab kommer i kølvandet på, at ti spillere fra Fenerbahce i sidste weekend lod sig fotografere i nogle opsigtsvækkende t-shirts.

Under opvarmningen til kampen mod Denizlispor i den tyrkiske liga bar Fenerbahce-spillerne trøjer, som afbildede en soldat, der gjorde honnør, mens der på teksten under stod: "Fædrelandet er taknemmelige over jer".

Danske Mathias Zanka Jørgensen og ni medspillere fra tyrkiske Fenerbahce lod sig fotografere i nogle opsigtsvækkende t-shirts før sidste weekends opgør i den tyrkiske liga mod Denizlispor.

Ved lørdagens præsentation af præsident Erdogans æresmedlemsskab, udtalte Fenerbaches klubpræsident, Ali Kocs, sig om Tyrkiets militære situation.

- Også i dag støtter vi af hele vores hjerte, som vi allerede erklærede fra første færd til omverdenen, Operation Peace Spring (Tyrkiets militæraktion i Syrien, red.). I den anledning ønsker vi vores martyrer guds velsignelse og ønsker vores sårede soldater god bedring.

Også præsident Erdogan benyttede lejligheden til at udtale sig om Tyrkiets millitæraktion.

- Med Operation Peace Spring har vi i den centrale del (langs grænsen) etableret endnu et sikkert område på 4220 tusinde kvadratkilometer. Og med den aftale vi har lavet med Rusland, kommer vi til at rense et område på 10.200 kvadratkilometer for terrorister, siger præsident Erdogan i pressemeddelelsen på Fenerbahces hjemmeside.

Fenerbache-spillere bar t-shirts med militærhilsen. Tidligere på måneden har det europæiske fodboldforbund, Uefa, åbnet en sag mod det tyrkiske fodboldforbund, efter spillerne lavede en lignende militærhilsen under en EM-kvalifikationskamp.