'Et prestigetab af dimensioner': Hvad betyder dommen for Manchester City?

Tipsbladets chefredaktør peger på, at straffen især skyldes klubbens manglende lyst til at samarbejde med Uefa.

Kan Manchester Citys stjenespillere undvære Champions League i to år? På billedet ses David Silva og Bernardo Silva. (Foto: Anthony Devlin © Scanpix)

- Det er et af de største slag, man som fodboldklub overhovedet kan få. Det er en ekstremt alvorlig sag.

Sådan lyder det fra Troels Bager Thøgersen, chefredaktør på Tipsbladet, efter at det kom frem, at fodboldklubben Manchester City ikke må være med i Champions League de næste to sæsoner.

Det meddelte det europæiske fodboldforbund, UEFA, her til aften, fordi Manchester City angiveligt har snydt med regnskaber og indtægter. UEFA forsøger med de såkaldte Financial Fair Play-regler (FFP) nemlig at begrænse rigmænds indflydelse på fodbolden.

Og det er dem, UEFA mener, at Manchester City har brudt.

- Det handler om, at det er anden gang, at de er i alvorlige problemer med FFP. Første gang, i midten af 10'erne, slap Manchester City med en bøde og en lidt mindre kamptrup til de europæiske kampe end andre hold, forklarer Troels Bager Thøgersen.

Men det er især Manchester Citys samarbejde, der er anledning til straffen, tror han.

- De mener ikke, at Manchester City har samarbejdet med efterforskningen, og at de har fordrejet sponsorindtægter og pumpet dem op. Og det er en pæn måde at skrive, at de har løjet og bedraget omkring regnskab og indtægter.

- Og det er måske lige præcis det snyderi og bedrag, der ligger bagved, som UEFA straffer - og nok er nødt til at straffe, for at man skal tage de her FFP-regler alvorligt, forklarer fodboldeksperten.

224 millioner kroners bøde er et greb i lommen

Straffen fra UEFA lyder helt præcist, at Manchester City ikke må spille med i Champions League i sæsonen 20/21 og 21/22, såfrem de skulle kvalificere sig. Derudover er der også en bøde på 224 millioner, der nok kan lyde af meget.

Men når man ifølge Troels Bager Thøgersen i praksis er ejet af Abu Dhabi, betyder pengene forsvindende lidt.

- 224 millioner betydert intet for klubben i det store billede. Det er fuldstændig ligegyldigt.

Ikke at kunne spille med i Champions League betyder dog meget for en fodboldklub som Manchester City, der anses som et af verdens bedste fodboldhold.

Mansour bin Zayed Al Nahyan, Sheikh Mansour, ejer Abu Dhabi United Group, som købte Manchester City. Derudover er han også vicepremierminister i De Forenede Arabiske Emirater og fremtrædende medlem af den royale familie i Abu Dhabi. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

- Det er alvorligt. Nok er man en af de rigeste fodboldklubber i verden, men for at kunne tiltrække de dygtigste spillere og fastholde og eventuelt tiltrække en ny, dygtig træner er Champions League rigtig, rigtig vigtigt.

Og så er det et enormt prestigetab for klubben og Abu Dhabi-ejerne:

- Hele formålet med at Abu Dhabi reelt ejer klubben er, at klubben skal kaste et positivt lys på de Forenede Arabiske Emirater og få hele verden til at synes godt om Abu Dhabi og emiraterne. Det her er et af de største slag, man overhovedet kan få.

Hvad sker der nu?

Men om man med hundrede procent sikkerhed kan afskrive Manchester City fra den kommende sæsons Champions League, er usikkert.

Troels Bager Thøgersen vil gerne mane til besindighed:

- Manchester City har fredag aften meddelt, at man vil appellere til sportsdomstolen CAS. Og sådanne sager kan godt tage lang tid at behandle, forklarer han.

Tager CAS sagen op - og når de ikke at afgøre den, inden næste sæsons Champions League begynder - kan dommen nemlig komme til at se anderledes ud.

- Det er ikke ude over min fantasi, at Manchester City godt kunne være så heldige, at sagen trækker ud, og at de måske kunne få lov at spille næste sæson. Men hvis dommen bliver stadfæstet, så er klubben bare i stedet udelukket i sæsonerne 21/22 og 22/23, forklarer Troels Bager Thøgersen.