'Et stort øjeblik for fodbolden': Stjerner hylder 17-årig for at springe ud som homoseksuel

Fodboldspilleren Jake Daniels' beslutning om at springe ud møder stor opbakning. Det kan inspirere andre, skriver Danmarks anfører Pernille Harder.

Fodboldspilleren Jake Daniels fra Blackpool FC i England sprang mandag aften ud som homoseksuel. (Foto: Mark Cosgrove/News Images © News Images)

'En besked fra Jake Daniels'.

Den engelske fodboldklub Blackpool FC gav i aftes ordet til en ung, talentfuld og ikke mindst modig angriber, der havde noget på hjerte. 17-årige Jake Daniels er homoseksuel - og nu var det tid til at være åben, ærlig og dele det.

- Uden for banen har jeg skjult mit rigtige jeg, og hvem jeg virkelig er. Jeg har vidst i hele mit liv, at jeg er homoseksuel. Nu føler jeg, at tiden er inde til at springe ud og være mig selv, skriver Daniels, som er den første mandlige professionelle engelske fodboldspiller til at springe ud siden Justin Fashanu i 1990.

- Det er et skridt ud i det uvisse for mig, da jeg er en af de første fodboldspillere i dette land til at afsløre min seksualitet.

Jake Daniels (th.) debuterede i maj på Blackpool FC's førstehold i den næstbedste engelske fodboldrække. (Foto: Mark Cosgrove/News Images © News Images)

Sidste år sprang fodboldspilleren Josh Cavallo fra den australske klub Adelaide United ud, og det inspirerede Daniels. Samtidig håber Blackpool-spilleren, at han kan overbevise andre om at være tro mod sig selv og ikke gå og skjule sin seksualitet.

- Hvis der, ved at jeg springer ud, kan være andre, der kigger på mig og føler, at de måske også kan gøre det, vil det være fremragende, siger Jake Daniels til Sky Sports.

Stjerner hylder Daniels' mod

Den unge angriber bliver ikke blot fremhævet som et stort forbillede, men hyldes også på sociale medier af fodboldstjerner verden over for at åbne på et område, de færreste har gjort før ham.

Danmarks største profil på kvindelandsholdet i fodbold, Pernille Harder, roser på sin Twitter-profil englænderen for at finde modet til at stå frem.

- At springe ud vil være befriende for dig og for fodboldfans over hele verden, som også vil blive inspireret til at være åbne om deres identitet. Kæmpe respekt. Jeg ønsker dig alt det bedste, skriver Harder, der selv har talt åbent som sin homoseksualitet og forholdet til den svenske landsholdsspiller Magdalena Eriksson.

Nyheden modtages ligeledes med glæde i dansk fodbold, hvor direktør i AaB, Thomas Bælum, håber, at Jake Daniels kan være med til at ændre kulturen.

- Fodbold skal være en folkesport, der kommer bredt ud og appellerer til alle. Statistisk vil der være personer med en anden seksualitet i denne branche og i sporten, og i 2022 skal man kunne stille sig frem og være tro ved sin seksualitet, uden at det får følger, siger Bælum til P4 Nordjylland.

Også angriber hos Tottenham og på Englands fodboldlandshold, Harry Kane, støtter Daniels og fremhæver, at 'fodbold bør byde alle velkommen'. Det samme gør Premier League i et officielt statement.

- Engelsk fodbold er klar til dette øjeblik. Og vi tror, den har været det i noget tid, skriver Premier League.

Selv i Downing Street, hvor Storbritanniens premierminister har adresse, var linjerne åbne i aftes.

- Tak for dit mod Jake. Det kræver stort mod at komme ud, og du vil være en inspiration for mange både på og uden for banen, skriver Boris Johnson på Twitter.

Harry Kane spillede med et regnbuefarvet anførerbind under EM-ottendedelsfinalen mod Tyskland i sommer for at vise sin støtte til LGBT+-miljøet. (Foto: John Sibley)

Daniels må dog forberede sig på, at nogen i miljøet vil møde ham med modstand, forudser en af Englands mest markante fodboldstemmer, den tidligere Manchester United-spiller Gary Neville.

- Vi ved, at det i dag er acceptabelt set fra fansenes synspunkt, men den holdning er endnu ikke nået ind i omklædningsrummene. Et omklædningsrum kan være et ondt sted.

- Det, som Jake har gjort, kræver et utroligt mod. Det er en meget vigtig dag for Jake og hans familie, men også for engelsk fodbold. Det kommer til at gå over i historien. Det er et stort, stort øjeblik for fodbolden, siger Gary Neville til Sky Sports.

Daniels bliver rollemodel

- Vi står alle på skuldrene af noget, og når Jake Daniels stiller sig frem i rampelyset og åbenlyst fortæller, at han er fodboldspiller og homoseksuel, bliver det lettere at identificere sig med sporten, mener Christian Bigom.

Han er formand for Pan Idræt, en dansk idrætsforening for homoseksuelle.

- Noget af det vigtigste er, at Jake Daniels tydeligt siger, at han gerne vil være en rollemodel. Og det kommer han unægtelig til at blive ved at være den eneste, der er sprunget ud i England, siger Christian Bigom.

- Det betyder noget for kulturen, og at der er unge mennesker, som har mulighed for at se op til Jake Daniels og ikke på forhånd møde et glasloft, der siger, at homoseksuelle ikke kan blive professionelle fodboldspillere. Det kan man godt. Det er Jake Daniels.

- Det betyder utrolig meget, at man kan se, at der også er homoseksuelle i professionel topfodbold på herresiden, siger Christian Bigom, formand i Pan Idræt. (Foto: Robert Hendel)

Formanden i Pan Idræt hæfter sig specielt ved modtagelsen. Stjerner og klubber bakker op. Det var slet ikke tilfældet, da Justin Fashanu sprang ud for 32 år siden.

- Der er sket enormt meget på de tre årtier, og her har Storbritannien arbejdet med kulturforandringer i væsentlig længere tid, end vi har i Danmark, og har gjort en stor indsats for, at klubber og hele det omkringliggende fodboldsamfund er opmærksom på problemstillingen, siger Christian Bigom, der i Pan Idræt samarbejder med DGI, DIF og DBU for at skabe kulturændringer i Danmark.

Måske Bigom skulle pakke sine budskaber under armen og besøge det franske hovedstadsområde? Her valgte Paris Saint-Germain-spilleren Idrisse Gueye i weekenden, for andet år i træk, at skippe kampen, hvor ligaen fejrer mangfoldighed i regnbuens farver.

Ifølge The New York Times nægtede senegaleseren at spille, fordi han ikke ville hylde homoseksualitet.

Gueye - prøv at sige det højt.