Bielsa på titeljagt i Bukarest

Marcelo Bielsa har på et år sat et markant aftryk på Athletic Bilbao, der onsdag møder Atlético Madrid i Europa League-finalen.

Marcelo Bielsa under Europa League-semifinalen mod Sporting Lissabon. (© Scanpix)

Athletic Bilbao har i denne sæson imponeret i Europa League, og onsdag står baskerne over for Atlético Madrid i en rent spansk finale i Bukarest.

Bag holdet står den levende trænerlegende, Marcelo Bielsa, der kom til klubben sidste sommer og har gennemført en mindre revolution i den måde, holdet angriber kampene på.

I Spanien er holdet ikke længere kendt for at spille fysisk og med lange bolde, men i stedet råder Bielsa nu over et af de mest pasningssikre og offensive mandskaber i Primera Division.

På vej mod finalen har baskerne nedlagt storhold som Manchester United, Schalke 04 og Sporting Lissabon, og hver gang er det sket med fremragende fodboldspil.

Prominente beundrere

Bielsas fans tæller blandt andre Danmarks landstræner, Morten Olsen, og Barcelonas Josep Guardiola, der er vild med holdets spillestil.

- Det er en meget ærlig måde at spille på. Det er lige meget, om Bilbao er i gang med at vinde eller tabe, bagud eller foran med tre mål. Bilbaos kampe er en gave til fodboldfans, siger Guardiola.

Athletic Bilbao skiller sig i forvejen ud i Spanien, da klubben kun har baskiske spillere på holdet. Det var blandt andet denne dyrkelse af egne talenter, der fik Bielsa til at takke ja til jobbet for et år siden.

Den 56-årige argentiner udvælger nemlig sine job med stor omhu - ligesom når han forbereder sig til kampene. Han er kendt for at se masser af video, og det var også tilfældet før tiltrædelsen i det nordspanske.

Videoman

Inden han overtog holdet, havde han set samtlige Athletic-kampe fra den foregående sæson - to gange - for at danne sig et indtryk af sine kommende spillere.

Midtbanespilleren Iker Muniain og topscorer Fernando Llorente kan også berette om en træner, der næsten er manisk, når det kommer til at analysere fodbold.

- Han tænker ikke på andet end fodbold, han sover ikke, siger Llorente.

- I dag har vi set 600 videoer og hørt på 32 foredrag, sagde Muniain for nylig efter en træning.

Bryllupsanalyse

En af Bielsas tidligere spillere fra Velez Sarsfield i Argentina kan huske, at træneren for godt 15 år siden troppede op til hans bryllup og skabte en del forundring.

- Ceremonien foregik kort efter, at vi havde spillet mod Boca Juniors, og Marcelo Bielsa mødte frem med en video af kampen under sin arm, husker Martin Posse.

Når holdet onsdag aften møder Atlético Madrid, er det første gang siden 1977, at Athletic Bilbao er nået frem til finalen i en europæisk turnering.

Baskerne har faktisk chancen for en sjælden double i denne sæson, da holdet også er nået frem til pokalfinalen i Spanien. Bielsas mandskab møder Barcelona i finalen 25. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk