Det sværeste år i Eriksens karriere: Italienerne forventede, at 'nu kom den danske Pirlo'

Christian Eriksen kan blive Europa League-vinder med Inter i aften, men danskeren nyder ikke personlig succes på banen.

(Foto: Miguel Medina © Ritzau Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Det går egentlig meget godt for Christian Eriksens klub Inter.

Den italienske klub endte på en andenplads i Serie A med et enkelt point op til mestrene fra Juventus - Inters bedste placering i 10 år. Og fredag aften venter sæsonens største kamp for danskeren og resten af holdet, når spanske Sevilla venter i Europa League-finalen.

Den samme succes tilfalder dog ikke holdets danske islæt, Christian Eriksen, der har haft problemer med at spille sig til en fast plads i startopstillingen.

En omvæltning for den danske spiller, der sidste år startede på banen for engelske Tottenham i Champions League-finalen, og som tidligere har vundet flere individuelle priser som årets spiller i Tottenham og årets spiller i Danmark.

I år er grønsværen blevet byttet ud med flere minutter på bænken hos det italienske mandskab, siden Eriksen i januar skiftede til Inter fra engelske Tottenham.

En stor kulturel omvæltning, som man også har kunnet se på danskeren, men som ikke kommer bag på Asker Hedegaard Boye, der er idéhistoriker og forfatter til bogen ’Spillets forvandling - europæisk fodbold i 30 år’.

- Det siger ikke så meget om Christian Eriksen, som det siger om, hvor besværligt det er at komme til Italien. Det har været et svært år. Han har været mange år i Tottenham og før det i Ajax. Og det har været steder, der har passet ham rigtig godt.

- Der er sket meget i engelsk fodbold de sidste 25-30 år, men stadigvæk er der en stor grad af frihed for spillerne. Både på banen og udenfor banen, uddyber Asker Hedegaard Boye.

Den store maestro i Scala-operaen i Milano

Den samme frihed gør sig ikke gældende på det italienske hold, hvor Inters italienske træner, Antonio Conte, praktiserer en langt større automatisering af spillet – eller automatismer, som den tidligere danske landstræner Morten Olsen også kaldte det.

- Det er ikke noget sted lige så detaljeorienteret, som i Italien. Christian Eriksen er kommet til et sted, hvor han ikke kan spille frit. Det er umuligt i Italien, forklarer Hedegaard Boye.

Antonio Conte og Christian Eriksen har endnu ikke fundet melodien sammen i Inter. (Foto: Ina Fassbender © Scanpix)

En tilgang som også får DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul til at konkludere, at Eriksen på en måde er blevet solgt lidt som noget andet end det, han i virkeligheden er. Der er stor forskel på, hvordan fodboldtyper som Eriksen bliver behandlet og set på i de to lande.

- Man kan næsten regne ud, at den måde han blev købt og præsenteret på – hvis man husker, at han stod inde i Scala-operaen i Milano og blev præsenteret som den store maestro.

- Derfor tror jeg også, at der er mange i Italien, der havde forventet, at nu kom den danske Pirlo, som ville indtage Serie A-banerne med en dirigents akkuratesse og styre kampene, siger Andreas Kraul og forsætter:

- Og der er det jo en ekstrem fejlcasting i forhold til, hvad Christian Eriksen er for en fodboldspiller. Han er i virkeligheden allerbedst på omstillingen og genpresset.

Og hypen om Christian Eriksen var også stor, da han i fem dage efter sin tilgang stadig var forsidestof på de italienske aviser – og en spiller som stadig skaber historier, mener Asker Hedegaard Boye

- Det er også den evaluering, der er af ham i den italienske presse. Den her kritik, der har været af ham. Men ikke kun en kritik, men også en undren; "Okay, det tager lidt længere tid at tilvænne sig for ham, end vi havde troet", forklarer Hedegaard Boye og fortsætter:

- Det har været det sværeste år i hans karriere. I hvert fald et af dem. Men det er klart, vinder de mod Sevilla, slutter i toppen af Serie A og skal spille Champions League næste år, er det jo en fin sæson. Men det er klart, han har ikke fået sat det præg på holdet, som mange måske ville have forventet. Men det tager tid.

Det handler om tilvænning

Inter har historisk set været forbundet med den defensive spillestil, hvor den argentinske træner Helenio Herrera i 1960’erne indførte det mere defensive Catenaccio-fodbold. De italienske klubber har også mere statiske roller på holdet, forklarer Asker Hedegaard Boye.

Det er fodboldspillere, eller specialarbejdere, der er enormt dygtige til at skulle udføre det, de skal gøre.

- Det minutiøse arbejde med den enkelte spiller, er noget man ser meget i italiensk fodbold. Der er heller ikke så stor fleksibilitet i forhold til det – det ser vi på Contes hold.

Christian Eriksen har tilbragt mere tid på bænken end forventeligt. (Foto: Ina Fassbender / POOL © Scanpix)

Og fleksibiliteten og tilvænningen på og udenfor banen skal nok komme for Christian Eriksen, hvis han har mod på at blive i den italienske klub. Det kommer dog til at kræve meget tid.

- Og lige nu kunne man jo godt sige; ”Jamen, han starter ikke engang inde, og hvad med i Europa League-finalen? Det er ikke sikkert han starter, og han er ikke fast mand, og han var en så stor en stjerne i Premier League”. Det er rigtigt. Men det kan sagtens nå at komme endnu. Og når han lige knækker koden, så tror jeg, at han kan blive en kæmpe spiller i italiensk fodbold.

- Jeg tror, han kan få en stor karriere. Men det er ikke sikkert, at han når dertil. Det kan være han giver op inden. Det kan være klubben giver op inden. Fordi tålmodigheden i italiensk fodbold er heller ikke særlig stor, uddyber Asker Hedegaard Boye.

Eriksen er dog på vej i den rigtige retning.

Inter-træner Antonio Conte har for nylig efterlyst, at Eriksen ville træde mere i karakter, når han var på banen. Det gjorde danskeren kort efter sit indhop mod Getafe i Inters sejr i ottendedelsfinalerne i Europa League, hvor han lukkede opgøret med sin scoring til 2-0.

- Christian er en del af Inters hold, han er ved at tilpasse sig, lød det efterfølgende fra Antonio Conte ifølge Football Italia.

Europa League-finale kan ændre på tingene

Eriksens vej til Europa League-finalen har muligvis været som passager modsat sidste sæson, men finalen kan vise sig at være udslagsgivende for Eriksens videre forløb i klubben. Kampen kan få afgørende betydning for både Inters kommende sæson, og måske også for Christian Eriksens karriere, mener Asker Hedegaard Boye.

- Hvis han gør det godt i finalen eller de vinder, så er der noget at bygge videre på. Men omvendt, taber de, så kunne man godt frygte, at tålmodigheden for en af parterne, enten ham eller klubben, løber ud, forklarer han.

Ifølge DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul mangler Christian Eriksen også at vise sig som en big-time player. En mulighed han kan få i en Europa League-finale.

- Han har gjort det nogle gange for Danmark. Men jeg synes, der er for mange gange, hvor han har stået i de store kampe på den helt store scene med internationalt fokus, og så har han været usynlig.

- Så hvis han skal flytte sig endnu mere i sin karriere, så mangler han altså at slå til sådan i de rigtig store kampe – og det er jo i en Europa League-finale. Hvis han kan gå ind og afgør den eller spiller en hovedrolle, så vil han lægge noget til det, han mangler.

Det er ti år siden, at et italiensk hold senest har vundet en europæisk titel, mens Sevilla kan blive kongerne af Europa League med den fjerde sejr på syv sæsoner.

Opgøret starter klokken 21.00 og kan følges i tekst på dr.dk.