'Efterårets vigtigste kamp' venter i aften, når fire danske hold spiller europæisk fodbold

Randers, FCK, FCM og Brøndby er alle i aktion i de europæiske gruppespil torsdag aften.

Brøndby har brug for en sejr, hvis de skal holde sig inde i varmen om avancement i Europa League. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Brøndby IF, Randers FC, FC Midtjylland og FC København er alle i aktion torsdag aften i Europa League og Europa Conference League.

Gruppespillene er nået til halvvejsmærket, og det begynder at spidse til for særligt tre af de danske hold, hvis der skal sikres avancement.

DR Sporten har spurgt de fire kommentatorer fra LIGA på P3, hvorfor man skal glæde sig til netop deres kamp, og hvordan det går holdene:

Mestermødet som Brøndby skal vinde

For to uger siden tabte Brøndby det omvendte opgør mod Rangers med 0-2 i Skotland. (Foto: Andy Buchanan © Ritzau Scanpix)

Andreas Kraul er den udsendte, der skal guide lytterne på LIGA på P3 igennem Brøndbys møde med Rangers i Europa League.

Og det er et dansk mesterhold, der har kniven for struben, forklarer Andreas Kraul, men også en kamp, som han glæder sig 'helt vildt til'.

- Det er mestermødet. Den danske mester mod den skotske mester, et mestermøde mellem to så fine fodboldnationer som Skotland og Danmark. Rangers, som er skotsk mester 55 gange, mod Brøndby på Brøndby Stadion, som er udsolgt. Det er simpelthen en lækkerbisken.

- Man kan aldrig vide, om kampen bliver god, men vi kan være sikre på, at rammen om kampen bliver fantastisk. Det var den allerede, da Brøndby havde den første kamp mod Sparta Prag på hjemmebane. Man kan mærke, at det er 16 år siden, Brøndby senest var i et europæisk gruppespil. De har glædet sig. Det er en fangruppe, som er stolte af at være der.

- Brøndby skal score det første mål nu. De har ikke scoret et eneste mål i de tre første gruppespilskampe, så nu skal de altså på tavlen.

- Det er hjemmebanen, der gør, at det bliver i dag, Brøndby tager sejren. Selvom Brøndbys fans gjorde det godt i Skotland, så var det som om, Brøndby kom ind i en tørretumbler derovre, hvor de blev trykket fra start, og det blev forstærket fra tribunerne. Brøndby skal udnytte, at de har hjemmebane, og så skal de turde og kunne holde bedre fast i bolden, siger Andreas Kraul.

Efterårets vigtigste kamp for Randers

Stephen Odey (tv) scorede begge Randers' mål i det omvendte opgør mod Jablonec, som sluttede 2-2. (Foto: VIT CERNY © Ritzau Scanpix)

Randers FC er ubesejret i Europa Conference League-gruppespillet, men den første sejr lader også vente på sig. Men LIGA på P3's kommentator til kampen torsdag aften mod tjekkiske Jablonec, Mathias Jacobsen, forudsiger, at den sejr kommer i dag.

- Man skal glæde sig til denne kamp, fordi Randers kommer til at eksplodere i offensiv fodbold. Randers ved godt, at de skal vinde i aften, for hvis ikke, kommer de ikke videre. Alkmaar er for gode på førstepladsen, så den får Randers ikke, men andenpladsen skal Randers overtage, og den har Jablonec lige nu.

- Så spiller de uafgjort i aften, så kan Randers ikke komme videre, for så skal de vinde i Alkmaar, og det kommer de formentlig ikke til. Så det er alt eller intet for Randers i dag, og de skal vinde. Det er også det, Randers selv siger. Jeg talte med Thomas Thomasberg (Randers’ cheftræner, red.) og han sagde, at det her er nøglekampen. De er den vigtigste kamp i efteråret for Randers FC.

- Jeg tror ikke, Randers skal bruge det omvendte opgør til særlig meget, for de var ikke særligt gode. Det var en rigtig dårlig bane nede i Tjekkiet, og Randers får udlignet på et straffespark til aller, allersidst og er nok lidt heldige med at få uafgjort. Men de kan tage det gode resultat med. I aften spiller de på en god bane på hjemmebane foran en masse tilskuere og skal ikke ud på en lang rejse. Randers er, kvalitetsmæssigt, et bedre hold end Jablonec, siger Mathias Jacobsen.

FC Midtjylland har alt at vinde

FC Midtjylland spillede 1-1 mod Røde Stjerne i det omvendte opgør. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

FC Midtjylland er rejst til serbiske Beograd, hvor det gælder mødet med Røde Stjerne. Det omvendte opgør i Herning for to uger siden sluttede uafgjort 1-1, men Jens Ole Sørensen, der skal kommentere aftenens kamp for LIGA på P3, vurderer at FCM var det bedste af de to hold.

- FC Midtjylland har været markant bedre end både Ludogorets og Røde Stjerne på hjemmebane uden at få noget ud af det. Der har været spillemæssigt opløftende takter, og FC Midtjylland har haft et imponerende europæisk gear, men de har ikke fået lavet point ud af det.

- Det kan ikke være anderledes, at FC Midtjylland har spillet så solidt og overbevisende i så lang tid, så gevinsten nu også må komme. Hvis de vinder i dag, er de stadig i spil til første- og andenpladsen og næsten sikre på en tredjeplads.

- Der er alt at vinde i den her kamp, fordi FC Midtjylland kan redde meget af det senere. De kan godt tabe i dag og så vinde over Ludogorets og Braga og redde tredjepladsen. I aften har de alt at vinde, for i aften spiller de om at holde sig inde i kampen om første- og andenpladsen.

- Jeg har lavet en aftale med biskop Henrik Stubkjær i Viborg Stift om, at tro overlader jeg til ham. Men jeg håber inderligt, at FCM får udbytte af de europæiske anstrengelser i Beograd, og det virker også realistisk, for de var markant bedre end Røde Stjerne i det omvendte opgør, som i øvrigt også har leveret skuffende resultater i den hjemlige liga i mellemtiden. Så der er alle muligheder for, at FCM kan vinde i Beograd, siger Jens Ole Sørensen.

FCK jagter revanche i en direkte kamp om førstepladsen

FCK ligger på andenpladsen i gruppen ved halvvejsmærket. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

FC København er umiddelbart det af de danske hold, der ligger bedst placeret i gruppespillet.

Og selvom FCK tabte det omvendte opgør mod græske PAOK efter en udvisning til målmand Kamil Grabara, så forventer Frederik Lindved, der kommenterer kampen for LIGA på P3, at FCK kommer til at gå benhårdt efter sejren.

- Der er ret meget på spil i forhold til førstepladsen i gruppen. Der er en del forskel på at blive etter eller toer i gruppen. Taber FCK i Grækenland, så er førstepladsen rigtig langt væk, og når man ser på gruppen, så er der ikke nogen tvivl om, at FCK skal gå efter den førsteplads.

- Jeg tror, det bliver en tæt kamp, men først og fremmest skal FCK revanchere det første opgør, hvor de og Kamil Grabara ødelagde det for sig selv. Hvis FCK skal tage førstepladsen i gruppen, så skal de også kunne tage til Grækenland og slå PAOK.

- Hvis man ser på FCK’s europæiske historik, som er så flot, men nu spiller man i tredjebedste europæiske turnering. Hvis man ikke skal gå med alt, man har, efter en førsteplads, når man er i gruppe med hold fra Grækenland, Slovakiet og Gibraltar, så ved jeg ikke, hvad man skal i Europa.

- Der bliver en fed kulisse i Grækenland og det er en topkamp i gruppen. Der er en masse på spil både for FC København og PAOK, så derfor bliver det her en krig gennem 90 minutter om at nappe førstepladsen. PAOK kan godt kigge på tabellen og konstatere, at med en sejr er førstepladsen meget, meget tæt på at være hjemme for dem, så det er også en kæmpe kamp for PAOK, siger Frederik Lindved.

Alle kampe kan følges i LIGA på P3, som sender fra klokken 18.