Færøsk fodboldmirakel udløser knald eller fald-kamp: 'Det er fuldstændig vanvittigt'

KÍ Klaksvík spillede sig torsdag videre i Europa League-kvalifikationen med en sejr på 6-1 over Dinamo Tbilisi.

Det færøske mandskab skød gæsterne fra Georgien ud af banen i anden halvleg. (Foto: © Alvur Haraldsen, alvur.haraldsen@gmail.com)

Det giver sig selv, at 100-års hændelser ikke er noget, man ser hver dag. Og da slet ikke i det, der populært kaldes moderne fodbold, hvor penge og prestige følges ad.

Men torsdag aften var alligevel en af den slags, som det færøske fodboldfolk kommer til at tale om i mange år.

Hjemme i Klaksvíg, den andenstørste by på Færøerne med et indbyggertal på blot 5.000, lykkedes det nemlig byens hold, KI Klaksvíg, at sparke sig videre i Europa League-kvalifikationen med en sensationel sejr på 6-1 over georgiske Dinamo Tbilisi.

I næste runde skal KÍ Klaksvíg op mod irske Dundalk. (Foto: © Alvur Haraldsen, alvur.haraldsen@gmail.com)

Dinamo Tbilisi, der dog ikke har været et af de varmeste navne i europæisk fodbold siden klubben i 1981 var finalist i den daværende Europa Cup for pokalvindere, faldt fuldstændig fra hinanden i anden halvleg af opgøret, som nok skal blive vist i båndsløjfer på færøsk tv resten af fredagen.

En historisk dag for færøsk fodbold, lød det efterfølgende fra forsvarsspilleren Jesper Brinck, der spillede hele kampen og samtidig kunne notere sig for en assist.

- Det er kæmpestort - det er færøsk fodboldhistorie. Der er aldrig et hold, der er kommet så langt, og vi står på kanten til et Europa League-gruppespil. Det er fuldstændig vanvittigt.

- Danmark kan jo knap få ét hold med om året, så det er kæmpestort, at vi står foran en knald eller fald-kamp. Vi tager det som et kæmpe skridt frem for færøsk fodbold, siger Jesper Brinck.

Kan sammenlignes med 1. division

Der er rigeligt med gode grunde til, at færøsk fodbold ikke fylder spaltepladserne til daglig, hvis man spørger Jesper Brinck. Derfor er torsdagens præstation også noget, der for alvor rykker i det nordatlantiske.

Der er ti hold i den bedste række, og her er den indbyrdes niveauforskel markant, lyder det fra forsvarsspilleren.

- Man kan nok sammenligne os med et hold i bunden af den danske 1. division. Pengene er der til det, og kigger man på hele ligaen, så er der måske fem hold, som hører til på det niveau eller i 2. division. Men så er der så også et par hold, som nok ville høre til i Jyllandsserien, lyder det fra forsvarsspilleren.

Jesper Brinck (i blåt) i kamp mod Young Boys fra Schweiz, som FC Midtjylland slog ud af Champions League-kvalifikationen. (Foto: © JP, Represented by ZUMA Press)

Sammen med holdkammeraterne kan han nu se frem til den største kamp i færøsk klubfodbold, når der næste torsdag er en plads i Europa League på spil mod det irske hold Dundalk.

En ikke umiddelbart skrækindjagende modstander for KÍ Klaksvíg, der med torsdagens sejr har styrket selvtilliden markant, og nu kun er én playoff-kamp fra at skulle med i et europæisk gruppespil.

- Troen på at vi klarer den er helt klart til stede. Med resultatet mod Dinamo Tbilisi, og med udsigten til en modstander fra Irland, synes jeg ikke, at er urealistisk.

- Og hvis man inden sæsonen havde sagt, at vi ville få muligheden for at spille Europa League, hvis ellers vi kunne slå Dundalk fra Irland, så ville vi nok have taget den ti ud af ti gange, siger Jesper Brinck.