Fra 57.000 tilskuere til 15 års tørke: AGF's europæiske eventyr har budt på vilde op- og nedture

AGF var den første danske klub nogensinde, der deltog i en europæisk turnering.

Torben Piechnik er en af dem, der har scoret mål for AGF i Europa. Her mod Nantes i 1997. (Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix)

Når AGF i aften tager imod finske FC Honka i første kvalifikationsrunde i Europa League, er det blot anden gang på 23 år, at den står på international fodbold på Ceres Park.

Men tager man de historiske briller på, er Aarhus-klubben ganske erfaren udi internationale dueller, og i anledning af at de endnu engang skal prøve kræfter med modstandere uden for landegrænserne, har DR Sporten samlet nogle af højdepunkterne fra århusianernes tid i Europa.

Første danskere nogensinde

I 1955 blev den første europæiske klubturnering spillet, og den var udelukkende for mesterholdene i de europæiske lande.

AGF blev dansk mester for første gang i 1955 og fik dermed lov at repræsentere Danmark i den nye europæiske turnering. (Foto: Willy Lund)

Derfor gik turneringen, der i dag kendes som Champions League, under navnet Mesterholdenes Europa Cup, og som vinder af den danske liga var det naturligvis AGF, der skulle repræsentere Danmark i den nye turnering.

Desværre for AGF skulle de krydse klinger med franske Stade de Reims, som nåede hele vejen til finalen. En kamp, franksmændene dog tabte til Real Madrid.

AGF var en magtfaktor i dansk fodbold i slutningen 1950'erne, hvor klubben vandt fire danske mesterskaber og tre pokaltitler i årene 1955-1960. (Foto: Aage Sørensen)

AGF tabte den første kamp, som i øvrigt blev spillet i Idrætsparken, med 0-2, og spillede 2-2 på udebane.

Portugisisk overmagt

I sæsonen 1960/61 var man så småt begyndt at vænne sig til europæisk fodbold i landets næststørste by, for AGF havde deltaget i Mesterholdenes turnering fire gange på seks sæsoner.

Og den fjerde gang blev en god en af slagsen, for her nåede århusianerne helt til kvartfinalerne efter at have slået polske Legia Warszawa og norske Fredriksstad FK ud.

Der var gang i den foran stadion i Aarhus inden returopgøret mod Benfica. (Foto: Jyllands-Posten)

I den tredjesidste runde ventede dog Benfica, og her stoppede det sjove så. Den første kamp i Lissabon blev overværet af over 57.000 tilskuere og endte 3-1 til hjemmeholdet. Det forhindrede dog ikke omkring 22.500 feststemte århusianere i at møde op til returopgøret, som dog ikke blev den opvisning, de havde håbet på.

AGF kom tidligt bagud i hjemmekampen mod Benfica, som blev tabt med 1-4. (Foto: Jyllands-Posten)

Benfica vandt stensikkert 4-1 i Aarhus, og AGF kunne trods alt trøste sig med, at de tabte til et hold, der vandt turneringen ikke bare det år, men også sæsonen efter.

Legender i Aarhus

Der gik mange år, inden AGF igen deltog i Mesterholdenes Turnering, men i mellemtiden blev der opfundet yderligere to europæiske klubturneringer, nemlig UEFA Cuppen for de næstbedste hold og pokalvindernes turnering. Begge turneringer deltog AGF i ad flere omgange.

I UEFA Cuppen i 1979 mødte de sværvægterne fra Bayern München, som blandt andet havde legenderne Karl-Heinz Rummenigge og Paul Breitner i truppen.

Det var nok en større kamp for AGF, end det var for Bayern München, hvilket tilskuertallene understreger.

22.000 århusianere mødte op til det første opgør i Aarhus, som endte med en 2-1-sejr til tyskerne. Til returopgøret dukkede der bare 5.000 tilskuere op i en kamp, som Bayern München vandt 3-1.

Karl-Heinz Rummenigge var en af Europas bedste spillere og scorede i alt 217 mål for Bayern München. To af dem mod AGF. (Foto: Wolfgang Rattay)

Den seneste gang, AGF deltog i Mesterholdenes Turnering, var i 1987, og efter en samlet sejr over luxembourgske Jeunesse d'Esch, var det igen Benfica, der spændte ben for århusianerne. De gik videre med en samlet sejr på 1-0.

Tilbage med en skuffelse

Efter at være røget ud til Benfica i 1987 deltog AGF yderligere fire gange i enten UEFA Cuppen eller pokalvindernes turnering i de efterfølgende ti år.

Det var hollandske Twente, der stod i vejen for AGF i UEFA Cuppen i 1997. (Foto: ERIK JEPSEN © Scanpix)

Derefter gik der lang tid, før der igen kunne høres andet end danske kampråbstadionet i Aarhus. Rigtig lang tid.

Nærmere bestemt gik der 15 år, før der igen stod europæisk klubfodbold på programmet i Smilets By, og modstanderen var georgiske Dila Gori. Umiddelbart overkommeligt, men sådan skulle det ikke gå.

AGF's seneste europæiske eventyr sluttede, næsten før det begyndte. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

Hjemmekampen blev tabt 1-2, og i returopgøret blev det endnu værre. Den kamp blev tabt med 1-3, og så hed det farvel og tak til Europa League.

Lige indtil nu.

For nu er det tid igen. Dog i en amputeret udgave uden tilskuere og med blot en enkelt, afgørende kamp frem for to - på grund af coronavirussets indtog - men trods alt en europæisk klubkamp.

Mon ikke de er helt klar i Aarhus.

Kampen mellem AGF og FC Honka fløjtes i gang klokken 19 og kan følges i LIGA på P3 eller ses på 6'eren.