Fra ’Grå mus’ til Europa League mod tyrkisk storhold: Hvad sker der i Randers?

Randers FC skal i to opgør mod tyrkiske Galatasaray forsøge at sikre billet til Europa League.

Randers skal besejre den tyrkiske storklub Galatasaray for at komme i Europa League. (Foto: Ernst van norde © Ritzau Scanpix)

Randers FC er allerede sikret et europæisk gruppespil.

Det stod klart, da kronjyderne løftede trofæet efter pokal-triumfen på Ceres Park i Aarhus i foråret.

Nu er spørgsmålet så bare, om det skal blive til Europa League eller den helt nye Europa Conference League, som er et niveau lavere end førstnævnte. Lige meget hvad, så bliver det Randers' første europæiske gruppespil nogensinde.

Over to opgør skal Randers forsøge at besejre den tyrkiske storklub Galatasaray. Et hold, som for nyligt fik danske Victor Nelsson på lønningslisten efter en handel med FC København, og som råder over flere velkendte navne.

I truppen, som tyrkerne har udtaget til kampen i Randers, kan nemlig blandt andet findes navne som Patrick van Aanholt, Ryan Babel, Radamel Falcao og Arda Turan. Alle har rundet de 30 år, men har stadig masser af byde på, ifølge DR Sportens fodboldekspert Francis Dickoh.

- Man behøver bare kigge på seneste sæson i den tyrkiske liga for at konstatere, at de har masser af kvalitet. De var med i mesterskabsduellen til sidste spillerunde, så de her aldrende stjerner har stadig masser af fodbold i sig.

- De handler for Randers om at være godt organiseret. De har jo, i modsætning til Galatasaray, et enormt uerfarent hold i europæisk sammenhæng. Men hvis Randers formår at spille kollektivt, så har de muligheden for at frustrere stjerner på det tyrkiste hold, lyder det fra Dickoh.

Galatasaray kommer til Randers med en trup fyldt af aldrende stjerner. 35-årige Radamel Falcao har spillet i den tyrkiste klub siden 2019. Den colombianske angriber har ført spillet for både Atletico Madrid, Monaco og Manchester United. (Foto: Ümit Bektas © Ritzau Scanpix)

Fra grå mus til europæisk gruppespil

Randers har i hvert fald gjort sit for at skabe den optimale optakt til de to europæiske kvalifikationskampe.

Holdet sikrede sig i sidste sæson både pokaltitlen og en plads i mesterskabsspillet, og i denne sæson er det blevet til fire sejre og en enkelt uafgjort i Superligaen, som har givet Randers en foreløbig førsteplads.

- Med den start de har fået på Superligaen, er de helt sikkert fyldt med selvtillid, og for flere af spillerne er det her den største kamp i deres karriere.

Og det er noget af en rejse kronjyderne er på. De seneste fem sæsoner har deres bedste placering i Superligaen været en sjetteplads, men med pokaltriumfen i foråret og nu to kampe mod Galatasaray, er ’de grå mus’ fra Randers ifølge Francis Dickoh ved at ændre karakter.

- De har haft en klar strategi om, hvordan de skulle rykke sig fra at være den lidt kedelige klub, som altid sluttede uden for det fine selskab, til at få et hold, som spiller mere underholdende. De har fået flere spillere ind, som er bedre på bolden, og som publikum gerne vil på stadion for at opleve.

Vito Hammershøj-Mistrati er en af de spillere, som Fancis Dickoh fremhæver i Randers' rejse fra grå mus til underholdende tophold. Midtbanespilleren har scoret to mål i sæsonen første fem superligakampe. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Galatasaray-spiller slog holdkammerat

Og det bliver ikke en helt nem opgave.

Udover at den tyrkiske storklubs spillertrup, ifølge det anerkendte tyske transfermedie Transfermarkt, har en markedsværdi på samlet 730 millioner kroner mod Randers' 73 millioner, så bliver det også med et i europæisk sammenhæng uset udebaneafsnit.

Det europæiske fodboldforbund, Uefa, har nemlig i samarbejde med Randers FC valgt, at herboende Galatasaray-fans kan få lov til komme ind til kampen.

Det betød, at samtlige 1.500 udebanebilletter var udsolgte efter blot en time.

Det bliver dog ifølge Francis Dickoh ingenting sammenlignet med, hvad der venter i returopgøret i Tyrkiet.

- Det tryk, der kommer fra tilskuerne i returopgøret i Tyrkiet, er af en hel anden verden. Det, man kommer til at opleve fra Galatasarays fans i aften, tror jeg ikke engang er en forsmag på, hvad der venter om en uge.

  • Der er tryk på fra tribunerne, når Galatasaray spiller sine hjemmekampe. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix Denmark)
  • Hjemmebanen hedder 'Ali Sami Yen Spor Kompleksi', og har plads til 52.000 tilskuere. (Foto: MURAD SEZER © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Randers kan dog se frem til, at tyrkerne må undvære holdets stærke, brasilianske midtstopper Marcao, da han var skyld i en særdeles uheldig episode i tyrkernes seneste kamp.

Marcao uddelte flere slag mod én af sine holdkammerater midt i kampen, hvilket dommeren gav ham et rødt kort for.

Galatasarays cheftræner Fatih Terim har valgt ikke at tage Marcao med til Randers, og han var da også ganske rystet over situationen.

- Det er ikke en normal hændelse. Vi har alle mulige diskussioner i omklædningsrummet og på banen. Det her er første gang, jeg har set sådan en opførsel mod sin egen holdkammerat på banen, fortalte han efter episoden, ifølge BBC.

- Vi ved ikke, hvad der er foregået. Lige meget hvad det er, så er det ikke rart.

Heller ikke Victor Nelsson er en del af den tyrkiske trup til kampen. Han har dog ikke slået en holdkammerat.

Randers spiller det første opgør på hjemmebane mod Galatasaray i aften klokken 19.00. Du kan se kampen på TV2 SPORT X.