Ingen slinger i valsen: AGF storsejrer sig videre i Europa League

AGF sikrede sig videre avancement i Europa League torsdag, da finske FC Honka hjemme blev besejret med 5-2.

Frederik Tingager og Patrick Mortensen (nummer 9) jubler, da førstnævnte har gjort det til 1-0 i kampen mod finske Honka. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I klubbens første europæiske kamp siden 2012 vandt AGF torsdag aften 5-2, da finske FC Honka blev besejret på Ceres Park i Europa Leagues første kvalifikationsrunde.

Sejren kom især på baggrund af en stærk aarhusiansk præstation i første halvleg, hvor hjemmeholdet sørgede for en pauseføring på 3-1.

Trods den sikre føring spillede FC Honka sig op i anden halvleg, og finnerne reducerede midt i halvlegen fortjent. Der var derfor spænding om kampens udfald, indtil opgøret gik ind i sin ekstratid.

AGF's to nyerhvervelser fra AaB, Patrick Olsen og Søren Tengstedt, lukkede nemlig definitivt kampen med et mål hver, efter at stadionuret havde rundet 90 minutter.

Søren Tengstedt (til venstre) scorede i sin AGF-debut til slutresultatet 5-2. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

AGF er dermed klar til anden kvalifikationsrunde, der spilles 17. september. Modstanderen er endnu ukendt. Holdet skal vinde tre kampe mere for at komme i Europa League-gruppespillet.

AGF var første halvlegs mest dominerende hold fra start, og det var derfor fortjent, da holdet efter 28 minutter var foran 2-0.

De to første scoringer var identiske hovedstødsmål sat ind med otte minutters mellemrum af Frederik Tingager og Patrick Mortensen. De kunne takke Casper Højer Nielsen for at sende nogle velplacerede hjørnespark ind i feltet.

Efter 34 minutter reducerede FC Honkas spanske Borjas Martin, da han prikkede et indlæg i mål, inden Patrick Mortensen i halvlegens tillægstid fordoblede sin måltotal på et straffespark.

Dermed skulle finnerne på måljagt efter pausen, og efter et par store forsøg i anden halvlegs første kvarter kom 2-3-målet så i det 64. minut.

Det kom efter et flot angreb, som endte ved brasilianske Lucas Kaufmann, der sikkert sendte bolden i et tomt AGF-mål.

FC Honka pressede herefter på, men det var altså AGF, der med to overtidsscoringer trak det længste strå og endte med en komfortabel, men knap så overbevisende sejr.

David Nielsen håber på stærk modstander

Med sejren er AGF videre til anden kvalifikationsrunde, der først spilles om 21 dage, 17. september.

Den runde trækkes der mandag lod til.

AGF-træner David Nielsen håber, at holdets kommende modstander er så godt som muligt, da han ser sit hold værende bedst, når det ikke har favoritrollen.

- Med det her hold, så vil jeg altid gerne have et så godt hold som muligt, for jeg tror på, at jo bedre vores modstander er, jo bedre spiller vores hold.

- Det er historien om vores fodboldhold lige nu, konstaterer AGF-træneren.

Ud over at trække en stærk modstander i næste runde og jagte drømmen om et europæisk gruppespil, vil Nielsen også bruge kampene i Europa til at udvikle sit hold og få det klar til den kommende superligasæson.

- Vi skal udvikle os, vi skal blive bedre, og vi skal bruge Europa til at se, hvor langt vi kan komme og jagte den drøm, der ligger der.

- Men vi skal også bruge Europa til at trække os op i gear til Superligaen, siger han efter sit holds storsejr.

En del af udviklingen for AGF ligger i at få spillet nogle af de nye spillere ind på holdet, heriblandt startdebutanten Patrick Olsen, der kvitterede med en scoring i sin første kamp efter sit skifte fra AaB denne sommer.

Patrick Olsen spillede hele kampen for AGF. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Han glæder sig efter kampen over at være blevet en del af et offensivt AGF-hold og tror på at få en afgørende rolle på holdet.

- AGF er et meget offensivt hold, og jeg vil gerne spille på den måde.

- Især når vi overtager bolden, er der mange, der stikker afsted, og der kan jeg måske gå hen og blive en meget afgørende spiller i de her situationer, hvor jeg kan sætte de andre spillere op, siger Olsen efter debuten.

Ud over Patrick Olsen debuterede også angriber Søren Tengstedt og serbiske Milan Jevtovic for AGF torsdag aften. De gjorde sig alle tre positivt bemærket i David Nielsens øjne.

- De kommer bare ind og gør det fremragende og er helt afgørende for, at vi ikke havner i en situation, hvor kampen ender 3-3, og vi skal ud i forlænget spilletid, fastslår træneren.

AGF's kamp torsdag var klubbens første mod en international modstander siden 2012. Aarhusianerne skal vinde tre kampe mere i kvalifikationen for at nå Europa League-gruppespillet.

/ritzau/