Ny utiltalende turnering truer: Danske fodboldfans skal heppe på FC København

De danske mestre skal samle så mange koefficient-point sammen, så Danmark undgår at komme ud af top-15 i Europa.

FC København jagter en sejr ude mod Lugano i aften. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

En af de debatter, der fylder hvert år i dansk fodbold, er debatten omkring, om det er en pligt at holde med andre danske hold end sit eget i europæiske turneringer.

Nogle fans gør det, andre kunne ikke drømme om det. Hvorfor skulle FC Midtjylland- eller Brøndby-fans holde med FCK i Europa, når det gavner rivalen både sportsligt og økonomisk?

Diskussionen er interessant, og der er nok ikke et rigtigt svar.

Men lige præcis i øjeblikket er det måske en meget god idé for danske fodboldfans at holde med FC København, som er det eneste tilbageværende hold i Europa.

Københavnerne spiller i aften næstsidste gruppekamp mod schweiziske FC Lugano på udebane i Europa League, og med en sejr og et favorabelt resultat i den anden gruppekamp kan FCK sikre billet til forårets knockout-fase.

Det er i og for sig rigtig fedt for FCK. Men det er også rigtig fedt for dansk fodbold.

Ny liga truer – og den lyder ikke spændende

For godt nok får FCK som klub meget ud af at komme videre fra gruppespillet, men derudover er det vigtigt, at københavnerne med deres sejre kan sikre vigtige koefficient-point på UEFA’s liste, hvor de forskellige europæiske lande er rangereret.

Og her er det ultravigtigt, at Danmark samlet ender i top-15. Og hvorfor det?

Jo, for fra 2021 starter UEFA’s nye – og på ingen måde tiltalende – turnering, Conference League.

Den nye turnering er rangeret som nummer tre lige efter Europa League - som samtidigt kommer til at blive skåret fra 48 til 32 hold for at gøre den mere interessant.

Conference League bliver til gengæld ikke særlig attraktiv for danske klubber at deltage i, for hvor interessant er det lige at spille kampe mod hold fra lande som Litauen, Moldova eller Hviderusland?

Men det kan blive virkeligheden for mange danske hold, hvis FCK ikke vinder nok kampe i denne sæson og sikrer vigtige koefficient-point til Danmark.

Lige nu befinder Danmark sig på en 14.-plads, og det er godt.

For hvis Danmark holder sig inden for top-15 resten af sæsonen, vil de danske klubber i sæsonen 2021/2022 se frem til at have to hold i Champions League-kvalifikationen, et hold i Europa League-kvalifikationen - og kun to hold i Conference League.

Meget attraktivt og en stor chance for, at danske hold kan deltage i de to mest interessante europæiske turneringer.

Ryger vi ud af top-15, er det en helt anden sag.

Det vil betyde, at Danmark kun får én plads i Champions League-kvalifikationen, ingen pladser i Europa League-kvalifikationen og tre pladser i den nye turnering, Conference League.

Og det er der nok ingen danske klubber, der er interesseret i.

FCK-sejr i aften et godt udgangspunkt

En sejr til københavnerne i aften mod Lugano er ikke nok til at sikre en top 15-placering.

Men tre point kan – for det første - sikre FCK et særdeles godt udgangspunkt i gruppen om videre avancement til forårets knockout-fase, hvor den danske klub kan sikre endnu flere point til koefficient-kassen i denne sæson.

Og hvis flere af de hold fra lande, som truer Danmark på listen, ryger ud i gruppespillet her i efteråret, ser det endnu lysere ud.

Danmark kan sagtens nå Tjekkiet på 13.pladsen, men andre lande truer bagfra. (© worldsoccer.com)

Lige nu er Danmark få point efter Tjekkiet på 13.-pladsen, og vinder FCK i aften, får Danmark yderligere 0,5 point til samlingen.

Tjekkerne har kun Slavia Prag tilbage i Champions League, og det virker ikke realistisk, at de henter mange point i denne sæson.

Danmark skal dog være opmærksomme på lande som Skotland og Cypern, som er godt kørende og kan true på den samlede liste.

Men summa summarum er, at hvis FCK fortsætter med at skrabe point sammen, så vil positionen i top-15 blive sikret.

Og den mission starter med en sejr i aften ude mod Lugano. Kampen spilles kl 21.00.