Øst-eksperterne fra FCK i landet, der ikke findes

I aften møder FC København Sheriff Tiraspol i en prorussisk udbryderepublik langt, langt østpå. DR Sportens Andreas Kraul er med på turen.

FCK har erfaring i Østeuropa, men turen til Tiraspol er alligevel usædvanlig.

Zilina, Skopje, Baku og Tiraspol.

Det lyder som scenerne fra en novellesamling af Leif Davidsen, men det er nu de foreløbige destinationer for FC Københavns europæiske eventyr i denne sæson, hvilket unægtelig gør spillerne hos det forsvarende danske mesterhold til eksperter i såvel østeuropæisk arkitektur som fodbold.

Og netop de tre tidligere besøg i henholdsvis Slovakiet, Makedonien og Aserbajdsjan bør blive en fordel, når københavnerne torsdag aften spiller anden kamp i gruppespillet i Europa League på udebane mod Sheriff Tiraspol fra Moldova.

- Nu har vi efterhånden prøvet det nogle gange, og det kan ikke længere komme som noget chok eller overraskelse, at der bliver tryk på kedlerne, og det er andre omgivelser end normalt. Det er i hvert fald ikke nogen undskyldning for ikke at kunne præstere, siger viceanfører Nicolai Boilesen til DR Sporten.

Og andre omgivelser end normalt er det i den grad for FC København mod de moldoviske mestre fra Sheriff.

Ekstra udfordringer

Byen Tiraspol ligger nemlig reelt ikke i Moldova, men i udbryderrepublikken Transnistrien, som har erklæret sig som en uafhængig stat med egen regering, sundhedsvæsen, møntfod – og ikke mindst grænse med pas- og visumkontrol. Uden dog at være anerkendt af hverken FN eller de omkringliggende lande.

Det giver lidt ekstra udfordringer for FC Københavns stab omkring holdet, der har haft den tidligere målmandstræner Per Wind på ekspeditionstur tidligere for at besigtige forholdene i en af Europas fjerneste og fattigste afkroge.

Derfor var FCK-truppen også forberedt på en lidt alternativ rejse, da de onsdag fløj til Moldovas hovedstad Chisinau for derefter at begive sig på en halvanden times bumlet køretur via en ekstra grænsepost ind til lille russisk-venlige republik for at tjekke ind på – ja, hvad ellers: Hotel Russia.

https://twitter.com/FCKobenhavn/status/913046692915826688?ref_src=twsrc%5Etfw

Og på den sædvanlige gåtur på kampdagen kan FCK-spillerne såmænd slentre op og ned af for eksempel Karl Marx-gaden, passere statuen af Lenin eller begive sig op af en større boulevard benævnt 25. oktober – datoen for den russiske revolution i 1917.

Sheriff Stadion med plads til lidt over 12.000 tilskuere er imidlertid forholdsvis nyt og fejler ingenting, mens Moldovas mesterhold 14 ud af de seneste 16 sæsoner også er en klassisk østeuropæisk størrelse sat sammen af spillere fra hele verden.

Fodboldens journeymen

Der er de nærmest obligatoriske tre ukendte brasilianere i truppen, heraf dog Jairo med en fortid i græske PAOK, mens der også er en lang række af det, man kan kalde fodboldens ’journeymen’ fra så forskellige steder som Burkina Faso, Norge, Montenegro og den lille caribiske ø Curacao.

- Folk tænker måske, at det her hold er fra Moldova, og så burde vi let vinde 4-0, men de østeuropæiske hold, vi har mødt, er i min optik blevet markant bedre de senere år. De er især blevet bedre til at stå kompakt defensivt og tage deres muligheder, når de så byder sig, lyder det fra Nicolai Boilesen.

FCK tabte deres afgørende kvalifikationskamp til Champions League til FK Qarabag, også et østeuropæisk hold, fra Aserbajdsjan. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

FC København har da heller ikke de bedste erfaringer fra de tre tidligere udflugter til Østeuropa i sæsonen. Den første kamp mod Zilina i Slovakiet blev godt nok vundet 3-1, men både mod Vardar i Makedonien og Qarabag i Baku tabte københavnerne 1-0 under de fremmede forhold. Nu kommer så en ny chance.

Mens FC København åbnede gruppespillet i Europa Leagues pulje F med at spille 0-0 i Parken mod russiske Lokomotiv Moskva, fik Sheriff Tiraspol nøjagtig samme resultat på udebane mod puljens fjerde hold, FC Zlin fra Tjekkiet.

Det østlige Tjekkiet, naturligvis.

Du kan følge FC Københavns kamp i Europa League mod Sheriff Tiraspol direkte fra Transnistrien i LIGA på P3 med kampstart 21.05, eller se den på 6’eren.