Slagen Ståle Solbakken efter stor europæisk nedtur: 'Den mørkeste dag i min FCK-tid'

FC København er for første gang i fem år ikke med i et europæisk gruppespil.

- Jeg har hovedansvaret, og det er ikke sådan, vi vil optræde i en super vigtig kamp, siger Ståle Solbakken. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Efter fire sæsoner med europæisk klubfodbold i Parken efteråret igennem, må københavnerne sande, at i år bliver anderledes.

Med et nederlag til kroatiske HNK Rijeka torsdag aften på 0-1 er FC København ude af Europa League, før turneringen for alvor er begyndt.

Lodtrækningen til gruppespillet fredag bliver nemlig uden FC København i bowlen, og det gør naturligvis ondt på selvforståelsen i hovedstadsklubben, som gennem de seneste 14 sæsoner har været i intet mindre end 13 europæiske gruppespil – heraf fire i Champions League og ni i Europa League.

Efter kampen var skuffelsen ikke til at tage fejl af hos FCK-manager Ståle Solbakken, der – fortæller han - aldrig tidligere har oplevet en så stor nedtur med københavnerne.

- Det er den mørkeste dag i mine 11-12 år i FCK, eller hvor lang tid jeg har været i klubben samlet set.

- Jeg har hovedansvaret, og det er ikke sådan, vi vil optræde i en super vigtig kamp. Kort sagt taber vi en finale.

- Det skader forretningen på kort og lang sigt. Det er det laveste niveau i min tid i klubben, siger den norske FCK-manager på pressemødet efter kampen.

Ståle Solbakken har stået i spidsen for FC København over to gange. Første gang fra 2006 til 2011, inden han efter to år, der bød på ophold i både Tyskland og England, igen tiltrådte i FC København i 2013.

Bizart selvmål og økonomiske konsekvenser

Ganske symptomatisk for FC Københavns sæson indtil nu var gæsternes sejrsmål et af de mere bizarre mål. Ja, faktisk gik alt galt.

Rijekas midtbanespiller Franko Andrijasevic var alene med Victor Nelsson og Ragnar Sigurdsson. Og da sidstnævnte gled, snublede Nelsson i islændingen. Afslutningen fra Andrijasevic tog overliggeren, men da bolden røg ud i feltet igen, ramte den Peter Ankersen, inden den røg i nettet.

  • Ståle Solbakken forsøgte undervejs at få vendt kampen til københavnernes fordel. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Fpr første gang i fire kampe for FC København lykkedes det ikke Kamil Wilczek at komme på tavlen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Og så kunne kroatiske HNK Rijeka juble i det mennesketomme Parken over en plads i Europa League-gruppespillet på FC Københavns bekostning.. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Utilfredse FCK-fans mødte efter kampen op foran Parken. Her taler midtbanespiller Rasmus Falk med dem. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
1 / 4

- Jeg troede, vi var restitueret i hoved og ben. Det føltes godt inden kampen, men så fik de et bizart mål, der meget godt symboliserer, hvor vi er. Efter målet blev det uroligt, og vi var ikke i nærheden af at skabe en målchance i første halvleg.

- I anden halvleg blev det bedre, og vi skal score et mål. Vi lagde mere tryk på, men vi var uheldige med vores afslutninger, siger Ståle Solbakken.

Efter torsdagens nederlag har selskabet bag FC København, Parken Sport & Entertainment, meddelt, at man nedjusterer de økonomiske forventninger for 2020, så de i stedet for et underskud på mellem 150 og 200 millioner nu forventer et underskud på mellem 200 og 250 millioner kroner.

Noget af en kontrast til rivalerne fra FC Midtjylland, der som bekendt spillede sig i det ypperste gruppespil i Champions League onsdag aften – og som den vej igennem kan se frem til mere end 200 millioner kroner ekstra til bundlinjen.