VIDEO Da Berggreen takkede nej til Maradona

Diego Maradona blev for nylig 55, og i aften møder FC Midtjylland hans gamle klub Napoli. Vi har kigget nærmere på det argentinske fodboldfænomen.

DR Sporten lavede dette portræt af Diego Maradona, da han lå i koma i 2004.

5. juli 1984 vil for altid stå som en mærkedag i den italienske by Napoli. Med et slag fik byen en ny konge og lokalsamfundet en ny Gud. Diego Armando Maradona var 23 år gammel, da SSC Napoli ganske sensationelt formåede at købe ham i Barcelona for en verdensrekordsum på 5 millioner pund (67,5 mio. kr).

Egentlig burde en klub af Napolis størrelse slet ikke kunne hente fænomenet Maradona, men Barcelona kunne åbenbart ikke takke nej til det dengang svimlende beløb - der angiveligt var delvis finansieret af den italienske mafia, Camorraen. Og Maradona selv takkede også ja til en fed hyre.

Så pludselig rykkede en af verdens allerbedste spillere ind i en syditaliensk midterklub, der sæsonen inden var sluttet som nummer 12 ud af 16 i Serie A. Altså, en klub med en ganske anden statur end Barcelona.

Maradona var unik

Danske Klaus Berggreen var selv professionel i Italien midt i 1980’erne og husker tydeligt El Diegos ankomst og fænomenale betydning for fodboldklubben Napoli. Med sig havde Maradona nemlig manuskriptet til to italienske mesterskaber, en pokaltitel, en europæisk titel og et italiensk Supercoppa-trofæ.

- Napoli var dengang et meget middelmådigt hold, og når man nogle gange skal sammenligne, hvem der har været den bedste spiller af Messi, Maradona eller alle mulige andre, så skal man altså lige huske, at Maradona fik et middelmådigt hold til at blive det bedste hold i Italien - Messi fik det bedste hold til ’bare’ at blive endnu bedre. Så det er meget svært at sige, hvem der har været bedst, og hvem der har lavet den største præstation. Jeg mener stadigvæk, at det Maradona gjorde, var utrolig unikt, siger Klaus Berggreen.

- Der er ingen tvivl om, at da han kom derned, skabte han en entusiasme omkring Napoli og i det hele taget italiensk fodbold, som desværre ikke findes i dag.

Takkede nej til Napoli

Efter skiftet til Napoli er Diego Maradona gået over i historien som den måske største fodboldspiller nogensinde. Der er naturligvis lige så mange meninger, som der er mennesker, men argentinerens uovertrufne talent kan ikke anfægtes.

Derfor kan det også lyde helt vanvittigt, at Klaus Berggreen takkede nej til at blive holdkammerat med Maradona midt i fænomenets storhedstid. En helt særlig præstation af danskeren afstedkom interesse fra Napoli, der åbnede checkhæftet.

- Jeg havde selv den fantastiske oplevelse at få lov at spille i Napoli mod Maradona og vinde 1-0 med lille Pisa, hvilket gjorde, at der blevet givet den største tipspræmie nogensinde. Og oven i det havde jeg også den glæde at lave målet, hvilket betød, at Napoli faktisk året efter ville købe mig.

- Jeg skulle have været i Napoli, og jeg var faktisk solgt til Napoli. Pisa havde solgt mig. Jeg skulle have været nede at spille med Maradona, men jeg havde selv aftalt anderledes med Sven-Göran Eriksson, der var træner i Rom, så jeg havde skrevet under med Roma. Men ellers var jeg røget til Napoli og havde spillet med Maradona. Det havde selvfølgelig også været en kæmpe, kæmpe oplevelse, fortæller Klaus Berggreen.

Folk ville æde mig

I Napoli er fodbold næsten en religion for befolkningen, der fanatisk går op i klubbens præstationer. Det påvirker selvfølgelig spillerne i stor grad, og i 1980’erne var der få steder som Napoli, hvor fansene i dén grad gik op i alt, hvad der havde med fodboldheltene at gøre. Det fik Berggreen til at vælge skiftet fra.

- Det var en oplevelse, jeg ikke turde, for entusiasmen og begejstringen for fodbold var så fantastisk dernede, så jeg vidste, at hvis jeg havde skrevet kontrakt med Napoli, så ville jeg ikke have nogen mulighed for at få et normalt liv. For menneskerne ville æde dig, fortære dig - de ville spise dig. Af et godt hjerte. Men det ville ikke have været til at leve der, så det valgte jeg at sige nej tak til, siger Berggreen.

Diego Armando Maradona nåede at spille 259 kampe for Napoli fra 1984 til 1992. Men tiden i klubben blev til sidst beskæmmet af en 15 måneder lang karantæne for kokainmisbrug. Et problem, der fulgte Maradona i mange år frem.

Men trods adskillige skandaler, en udskejende livsstil og nævnte kokainmisbrug kan intet ændre på Diego Maradonas helgenstatus i Napoli. Her er trøje nummer 10 naturligvis blevet pensioneret, og fansene har forgæves forsøgt at få navngivet stadion San Paolo efter Maradona. Det forhindrer italiensk lovgivning dog, da man tidligst må foretage den slags hyldester 10 år efter en persons død.

Selvom det i 2004 var tæt på at være slut, som videoklippet øverst i artiklen fortæller, så er Diego Maradona stadig ganske i live, og for nylig rundede han 55. I Napoli synger de stadig sange om ham, selvom stjernerne i dag hedder Higuain, Hamsik og Insigne. For ingen er større end Diego.

Napoli og FC Midtjylland mødes i Europa League i aften klokken 19.00. Du kan se kampen direkte på Canal 9 eller følge med i LIGA på P3.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk