Europas værste gæster: FC Midtjylland er ustoppelige på udebane

Midtjyderne er lige nu ved at smadre alle statistikker for udebanepoint i løbet af en sæson.

Med et pointsnit på 2.85 point per kamp på udebane, ligger midtjyderne lige nu til at smadre alle statistikker for, hvor mange udebanepoint man kan forvente at vinde i løbet af en sæson. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Superligaens
førerhold fra FC Midtjylland har i denne sæson sat et stort spørgsmålstegn ved det velkendte udsagn om, at ude er godt, men hjemme er bedst.

For mens midtjyderne efter nederlaget til AGF i den seneste runde nu er oppe på fire nederlag på hjemmebane, har ulvene fra Herning været tæt på ustoppelige, når de først har sat sig i bussen og kørt mod modstanderens hule.

14 gange har Midtjylland indtil videre spillet på udebane i denne sæson, og udover en enkelt

uafgjort
mod de nærmeste forfølgere fra FC København, er
Superligaens
førerhold hver gang draget hjem med en sejr og tre point.

At den lange bustur hjem fra Farum, Brøndby eller Lyngby er noget sjovere efter en sejr, kan man ikke stille mange spørgsmålstegn ved. Men FC Midtjyllands træner, Brian Priske, har svært ved at sætte ord på, hvad den pludseligt opståede velbehag ved at spille på udebane skyldes.

- Hvis jeg vidste det, ville jeg virkelig gerne svare. Men der er ingen tvivl om, at jeg er godt tilfreds med det.

Og de har god grund til at være tilfredse i FC Midtjylland.

Med et pointsnit på 2.85 point per kamp på udebane, ligger midtjyderne lige nu til at smadre alle statistikker for, hvor mange udebanepoint man kan forvente at vinde i løbet af en sæson.

På Superliganiveau har FC Midtjylland allerede flere point på udebane, end der nogensinde er blevet samlet sammen i én enkelt sæson i ligaens nuværende form.

Kigger man på de store ligaer ude i Europa, skal man kigge på de absolutte rekordsæsoner, før storhold som Bayern München, Real Madrid og Manchester City kan følge med.

Og mens Priske og FC Midtjylland ikke selv kan begrunde den fremragende statistik, kommer her tre bud på en årsag fra

DR
Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.

1

Skræddersyet til udebanekampe

Erik Sviatchenko (t.v) og Alexander Scholz (t.h) har været bundsolide i FC Midtjyllands defensiv i denne sæson (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Selvom cheftræneren Brian Priske ikke selv har et godt svar på FC Midtjylland suverænitet på udebane, har han ifølge Andreas Kraul ramt noget grundlæggende rigtigt, i forhold til det hold han i løbet af sæsonen har sendt på banen i

Superligaen
.

- FC Midtjyllands hold er jo nærmest bygget til at spille på udebane. Det er et godt fodboldhold, og så er det også et voksent fodboldhold.

- Jesper Hansen er eksempelvis en rutineret målmand, der har erfaring fra udlandet og tidligere har vundet mesterskabet med FC Nordsjælland. Foran ham står Erik Sviatchenko og Alexander Scholz i midterforsvaret, der ligeledes har masser af erfaring fra udlandet. Så der er nogle faste holdepunkter, som har disciplinen til at bevare roen og ikke lade sig flytte ud af position.

Krydret med flere forskellige kontratyper på de forreste pladser, betyder det, at FC Midtjylland også offensivt er gearet til at lykkedes mod forskellige modstandere.

2

Simpelt, men effektivt

Offensivt har FC Midtjylland et vælg af muligeheder (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Med den stærke

trup
i FC Midtjylland, har Brian Priske også de optimale forudsætninger, for at spille en - ifølge Andreas Kraul - forholdsvis enkel form for fodbold.

- Groft sagt er kalkulen, at når man har spillere, der kan overmatche de andre i både løb, styrke og dueller, så kan man også tillade sig at stå kompakt. For på et eller andet tidspunkt skal der nok komme et hjørnespark eller plads til en angriber, og så er kvaliteten der til at udnytte det.

- Nu har de ganske vist lige tabt 4-3 til AGF, men FC Midtjyllands kampe er bare ofte lukkede kampe, og det øger chancen for, at det ikke er tilfældigheder, der afgør det. På den måde bliver det lidt et skakspil, hvor de har troen på, at de nok skal få et mål til sidst.

3

Udlignet forskellene

FC Midtjylland ser ud til at have knækket koden, til at udligne forskellen på hjemme- og udebane(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Med 40 point ud af 42 mulige på udebane i denne sæson, virker FC Midtjylland nærmest ustoppelige.

Og fornemmelsen af at kunne sætte sig i bussen og tage hvor end gps´en og kampprogrammet viser med chancen for en sejr, har gjort midtjyderne til et umådeligt svært hold at tage imod.

- Hvis den kollektive fornemmelse af, at man bare er verdens bedste udebanehold bliver forstærket, så bliver det til sidst en sandhed, som alle omkring FC Midtjylland bare accepterer, siger Andreas Kraul.

For FC Midtjyllands vedkommende virker den fornemmelse til at være selvforstærkende, og derfor er det også svært at se, hvorfor holdet ikke skulle gå ubesejret igennem sæsonens sidste fire udebanekampe – også i denne weekend, hvor midtjyderne tager den lange tur til Parken mod de nærmeste forfølgere fra

FCK
.

- Det ville ikke være den helt store overraskelse, hvis de tabte til FC København. Men med det hold FC Midtjylland har nu, har man bare indtrykket af, at det er ligegyldigt om de møder dem i Herning eller Parken. Sådan er det ikke for eksempelvis Aab, som umiddelbart har en væsentlig større chance for at vinde hjemme i Aalborg, end hvis de tog til Parken.

- Og det er det bedste argument for, at FC Midtjylland er et specielt godt udehold. De har udvisket forskellen på at spille ude og hjemme. Og selvfølgelig er der på papiret lidt større chance for en sejr, når de spiller hjemme, men det burde der måske ikke være.

Facebook
Twitter