Fakta om den italienske fodboldskandale

Søndag den 9 juli vandt Italien VM-finalen. Fem dage senere faldt hammeren i den største fodboldskandale i nyere tid. Læs mere om sagen her.

Juventus - omdrejningspunktet i den italienske fodboldskandale (Foto: DR © DR)

Søndag den 9 juli vandt Italien VM-finalen. Fem dage senere faldt hammeren i den største fodboldskandale i nyere tid:

Juventus er tvangsnedrykket, og Milan, Fiorentina, Lazio og Reggina starter Serie A-sæsonen med minuspoint.

Hele sagen tog sin begyndelse i foråret, da Juventus' direktør var involveret i afslørende telefonsamtaler, der var blevet aflyttet af politet. Samtaler, hvor der blev lagt pres på dommerpåsætningen til enkelte kampe.

Her kan du læse fakta om de 26 personer, der er involveret i den italienske fodboldskandale. (Kilde: Ritzau)

Juventus:

Luciano Moggi:

Forhenværende Juventus-direktør. Har sammen med Antonio Giraudo og den tidligere vicepræsident Roberto Bettega styret Juventus de seneste 12 år. Moggi trådte tilbage tidligere på sommeren. Skandalen begyndte, da aviser trykte aflyttede telefonsamtaler mellem Moggi og ledende folk i det italienske fodboldforbund. Samtalerne handlede om påsætning af dommere i sæsonen 2004/2005. Dom: Fem års udelukkelse fra fodbold + bøde på 50.000 euro.

Antonio Giraudo:

Tidligere administrerende direktør i Juventus. Deltager også i de aflyttede telefonsamtaler. Er også under mistanke for bedrageri i forbindelse med transferhandler med Juventus-spillere. Dom: Fem års udelukkelse + bøde på 20.000 euro.

- - - -

AC Milan:

Adriano Galliani:

Vicepræsident i AC Milan og forhenværende præsident for den italienske ligaforening. Hans dobbeltrolle har ført til anklager om interessekonflikter. Dom: Et års udelukkelse.

Leonardo Meani:

Medlem af Milans ledelse. Aviser offentliggjorde telefonaflytninger fra april 2005, hvor han talte med den der påsætter linjedommere og klagede over en linjedommer, efter Milan havde tabt til Siena. Dom: Tre et halvt års udelukkelse.

- - - -

Fiorentina:

Diego Della Valle og Andrea Della Valle:

Diego Della Valle ejer Fiorentina. Hans bror Andrea er klubpræsident. I telefonaflytninger klager han over dommerkendelser i samtale med Luciano Moggi fra Juventus og Paolo Bergamo fra det italienske fodboldforbund i sæsonen 2004/2005, hvor klubben kun lige akkurat undgik nedrykning. Dom: Diego fik fire års udelukkelse, Andrea tre et halvt års udelukkelse.

Sandro Mencucci:

Generaldirektør i Fiorentina. I telefonaflytninger fra slutningen af 2004-05, fortæller han Bergamo og Innocenzo Mazzini, at Diego Della Valle ikke vil fortsætte med at tale for de små klubbers interesser i retur for tjeneste fra dommere.

- - - -

Lazio:

Claudio Lotito:

Præsident for Lazio og klubbens største aktionær. I telefonaflytningerne fortæller han, at det italienske fodboldforbunds vicepræsident Innocenzo Mazzini, at Diego Della Valle har givet ham et "bandit-tilbud" i forbindelse med deres kamp mod Fiorentina i slutningen af 2004/2005. Lotito er også under anklage for ulovlig børspleje af sine Lazio-aktier. Dom: Tre års udelukkelse.

- - - -

Det Italienske Fodboldforbund (FIGC):

Franco Carraro: Forhenværende FIGC præsident. Carraro trådte tilbage den 8. maj. Han blev adspurgt om mistanken om, at han kendte til manipulation med udpegning af dommere uden at gøre noget ved det. Dom: En bøde på 80.000 euro. (Fik fjernet en udelukkelse på fire og et halvt år).

Innocenzo Mazzini: Tidligere vicepræsident i FIGC. Trådte tilbage den 11. maj. Deltager i kompromitterende telefonsamtaler med Luciano Moggi. Dom: Fem års udelukkelse.

Cosimo Maria Ferri: Medlem af FIGC's kommission for økonomisk uenighed. Mistænkt for at kende til manipulationen med dommerne i forbindelse med Lazios kampe.

Pierluigi Pairetto: Den centrale FIGC-person, der anklages for sin påsætning af dommere i Serie A-kampe i 2004/2005 og forhenværende medlem af UEFA's dommerkommission. I telefonaflytningerne fortæller han Moggi navnet på dommeren til Juventus' Champions League-kamp mod Ajax i september 2004 - to uger før kampen. UEFA-regler fastslå, at dommernavnet først offentliggøres 48 timer før kampen. Dom: to et halvt års udelukkelse.

Paolo Bergamo: Tidligere FIGC-ansat. Arbejdede sammen med Pairetto i 2004-05 omkring påsætningen af dommere. Dom: Ikke afsagt.

Tullio Lanese: Forhenværende præsident for den italienske fodbolddommerforening. Undersøgt for at have kendskab til Moggis manipulation. Gjorde intet for at stoppe det. Dom: To et halvt års udelukkelse.

Gennaro Mazzei: Forhenværende FIGC-ansat, der stod for udpegningen af linjedommerne til Serie A-kampe. Dom: Et års udelukkelse.

Pietro Ingargiola: Forhenværende observatør for den italienske fodbolddommerforening. I aflytninger påstår han, at han var til stede, da Moggi og Giraudo låste dommer Gianluca Paparesta inde i omklædningsrummet, efter Juventus havde tabte 1-2 til Reggina i november 2004. Dom: Advarsel.

- - - -

Dommere:

Massimo De Santis: Italiensk fodbolddommer. De Santis var FIGC's dommerkandidat til VM-slutrunden i Tyskland. Han blev trukket tilbage samme med to linjedommere, da han blev inddraget i en undersøgelse om fixede kampe. Dom: Fire et halvt års udelukkelse.

Paolo Bertini: Serie A dommer. Dom: Frikendt.

Paolo Dondarini: Serie A dommer. Dom: Tre et halvt års udelukkelse.

Domenico Messina: Serie A dommer. Dom: Frikendt.

Gianluca Paparesta: Serie A dommer. Dom: Tre måneders udelukkelse.

Gianluca Rocchi: Serie A dommer. Dom: Frikendt.

Pasquale Rodomonti: Serie A dommer. Dom: Frikendt.

Paolo Tagliavento: Serie A dommer. Dom: Frikendt.

- - - -

Linjedommere:

Fabrizio Babini og Claudio Puglisi: Leonardo Meani bad Gennaro Mazzei om at få Babini og Puglisi til Milans kamp mod Chievo i april 2005. Puglisi var kendt for at være Milan-fan, og Milan vandt 1-0 over Chievo. Dom: Begge udelukket i et år.

---- ---- ---- ----

Tidligere skandaler i italiensk fodbold:

1927:

Torino blev frataget mesterskabet i Serie A. En avisartikel afslørede, at klubben havde bestukket en række af modstandernes spillere på vejen til klubbens første mesterskab. En undersøgelse foretaget af det italienske fodboldforbund viste, at en Torino-leder havde betalt Juventus-forsvareren Luigi Allemandi 50.000 Lire for at spille dårligt i et lokalopgør, som Torino vandt 2-1. Allemandi fik livsvarig karantæne, mens blev taget til nåde og var med til at vinde OL-bronze for Italien allerede året efter.

1980:

En skandale om aftalt spil brød ud i slutningen af 1979/80-sæsonen. Mens AC Milan og Lazio blev tvangsnedrykket, så blev AC Milans præsident Felice Colombo og spillere fra Lazio, Avellino, Perugia, Genoa og Lecce alle anholdt for aftalt spil og ulovlig spilvirksomhed. Colombo blev udelukket på livtid. Paolo Rossi var blandt en række spillere, der fik langvarige karantæner. Han sparkede som bekendt VM-guldet til Italien to år senere.

2001:

Skandalen begyndte i 1998, da Romas tjekkiske træner Zdenek Zeman sagde til avisen L'Espresso, at der var doping i italiensk fodbold, og pegede fingre ad Juventus. Det førte til en undersøgelse, der endte med, at Juve-lægen Riccardo Agricola blev fundet skyldig i at have dopet spillere fra 1994 til 1998. Han blev idømt 22 måneders fængsel i november 2004, men appellerede sagen, som først forventes afsluttet ved udgangen af i år.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk