Fan var træt af sit landsholds præstationer. Så han fandt bedre spillere

Hugo Alvarado fra El Salvador har taget alternative metoder i brug for at se sit landshold få succes.

Denne fan og resten af El Salvadors tilhængere har meget at takke fodboldforbundets talentspejder, Hugo Alvarado, for. (Foto: JOSE CABEZAS © Ritzau Scanpix)

El Salvadors fodboldlandshold har ikke haft meget at prale af de seneste år. Ja, faktisk har landet med lidt over seks millioner indbyggere ikke formået at kvalificere sig til en slutrunde siden 1982.

Slingren i fodboldvalsen og manglende kvalifikationer gjorde selvsagt fansene af den mellemamerikanske stat godt og grundigt trætte af situationen.

En enkelt af landsholdets tilhængere besluttede derfor at tage sagen i egen hånd.

Fra sin hjemmecomputer i Californien har 36-årige Hugo Alvarado i mere end et årti gennemsøgt internettet for spillere rundt omkring i verden, der kunne have en relation til El Salvador og potentielt optræde for landsholdet.

- Jeg vil gerne se et mere konkurrencedygtigt landshold. Det var derfor, jeg gjorde det, siger Hugo Alvarado til den amerikanske avis New York Times.

Spillere med salvadoranske navne og ansigtstræk fra europæiske og den amerikanske liga blev løbende tilføjet til hans hurtigt voksende database.

- Da jeg startede, søgte jeg på ting som ’fodboldspiller med salvadoransk mor’. Nogle gange fandt jeg artikler, hvor forældrenes herkomst blev nævnt, og i andre tilfælde kunne jeg se det på sociale medier, siger han til BBC.

Den 36-årige landsholdsfan, der flyttede med familien til USA som 12-årig, havde dog ét problem. Han arbejdede ikke for landets fodboldforbund og havde derfor ikke autoritet til at rekruttere spillere til landsholdet til trods for sine ivrige forsøg.

Men alt det ændrede sig for et år siden.

I oktober 2020 ansatte landets fodboldforbund nemlig amerikanske Hugo Perez som landstræner. Og han havde lagt mærke til Alvarados fine detektivarbejde.

Blev første talentspejder

Som noget af det første anbefalede Hugo Perez, at man ansatte hans navnebror med den store database som landsholdets første talentspejder nogensinde. Og det gjorde man så.

Sidenhen har Alvarado arbejdet videre på sin database og også medvirket til, at flere udenlandsk fødte spillere har fået debut på El Salvadors landshold.

- Mange tænkte, at de her spillere ikke ville være interesserede i at spille for El Salvador. De har det bedre i USA eller Schweiz og vil nok prøve at blive udtaget til deres landshold i stedet.

- Men når jeg snakkede med dem, opdagede jeg, at de var åbne for at spille for El Salvador. Det var som at få jackpot for mig, siger Hugo Alvarado til BBC.

Flere af El Salvadors spillere har fået debut takket være Hugo Alvarados store detektivarbejde. Foto: Jose Cabezas/Reuters/Ritzau Scanpix

En af de spillere, talentspejderen har fundet til El Salvadors landshold, er den 20-årige angriber Enrico Duenas Hernandez. Han er egentlig født i Holland, men med rødder i både Finland, Curacao og El Salvador var hans muligheder for landsholdsfodbold flere.

Til dagligt begår han sig i den hollandske 2. division – og selvom det måske ikke er fodboldens absolut øverste hylde, er det sådan et sted, Alvarado finder flere af spillerne.

Siden sin første udtagelse i marts har angriberen været en del af landsholdstruppen, og i august ankom han så til El Salvador for første gang nogensinde for at spille VM-kvalifikationskamp.

Talentspejderens fund må i dén grad siges at have båret frugt, og i går kunne fansene fra El Salvador sende endnu en tak i hans retning.

Her scorede Enrico Duenas Hernandez nemlig det enlige mål, da El Salvador slog Panama med 1-0 i VM-kvalifikationen og bragte sig et skridt nærmere den helt store drøm: At genrejse det salvadoranske fodboldlandshold og kvalificere sig til verdensmesterskabet.

Enrico Duenas Hernandez (til højre) fejrer sin scoring mod Panama. (Photo by MARVIN RECINOS / AFP) (Foto: Marvin Recinos © Ritzau Scanpix)

Og spørger man talentspejderen, er drømmen faktisk ikke så langt fra at blive til virkelighed.

- Jeg tror fuldt ud på, at vi har talentet til at komme til VM. Og jeg er overbevist om, at udenlandsk fødte salvadoranere kan hjælpe os med at komme dertil hurtigere, siger Hugo Alvarado.

El Salvador ligger nummer fem i Nord- og Mellemamerikas VM-kvalifikationsgruppe. De har tre point op til USA på førstepladsen.

FacebookTwitter