FC Helsingør skal være rugekasse for amerikanske talenter

De første amerikanske talenter kan allerede blive hentet ind til sommer.

En række amerikanske investorer har købt aktiemajoriteten i FC Helsingør. (Foto: KELD NAVNTOFT © Keld Navntoft)

Der er kommet amerikanske dollar i klubkassen i FC Helsingør.

Det blev en realitet, da en række amerikanske investorer i sidste uge købte aktiemajoriteten i den nordsjællandske klub.

Og deres plan er klar: Der skal udvikles amerikanske fodboldtalenter i det nordsjællandske.

Ifølge Jordan Gardner, der er en af investorerne, så skal klubbens ”stærke akademi, fremragende infrastruktur og nye stadion bruges til at udvikle den næste generation af amerikanske talenter”.

Det fortæller han til det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

- Vi går efter at få de første amerikanske talenter ind allerede i sommerens transfervindue, siger Jordan Gardner.

Gardner ser et problem i forhold til amerikanske talenter, for det er svært for dem at få spilletid i den bedste amerikanske liga, Major League Soccer (MLS).

Cirka 55 procent af spillerne i ligaen er udlændinge, og det er især mange sydamerikanere, der fylder i trupperne.

Det betyder, at amerikanerne rejser til lavere ligaer i Europa, men de ender ofte med at være spredt ud over kontingentet, og det mener Jordan Gardner ikke er godt for deres udvikling.

- Jeg kunne ikke forstå, hvorfor en gruppe amerikanere ikke købte en europæisk klub, som talenterne kan komme til og udvikle sig i og så blive sendt videre til større klubber, siger han.

"The perfect match"

I FC Helsingør er man glad for den rige onkel fra Amerika, der er kommet med en pose penge, fortæller direktør Janus Kyhl.

- Jeg har en klar fornemmelse af, at vi har fundet "the perfect match". Det er en ejergruppe, jeg har en enorm tillid til, siger han.

Men han forsikrer klubbens fans om, at klubben ikke vil se bort fra danske spillere, selvom der er kommet amerikanere med store planer ind i butikken.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at ejergruppen ikke mener, at vi skal have en amerikaner i stedet for en dansker. Vi skal have en amerikaner som tillæg til en dansker. Vi hiver ikke bare en amerikaner over, fordi han har et amerikansk pas.

Direktør for FC Helsingør,Janus Kyhl, kan godt begynde at øve sig på at tale engelsk, for går alt efter planen, så kommer der snart amerikanere til hans klub i det nordsjællandske. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Ambitionen er ikke at hente amerikanere ind på førsteholdet, men at give nogle talenter chancen til en prøvetræning for at se, om de passer ind, fortæller Janus Kyhl.

Men er vi ikke enige om, at FC Helsingør nu skal være rugekasse for amerikanske talenter?

- Amerikanske og danske, ja. Vi er ikke ude i, at vi skal have 30 amerikanere ind per årgang. Det skal også kunne bære.

Det er planen, at de første amerikanere ankommer til Helsingør til sommer, men hvor mange er stadig uvist.

- Vi har ikke sat et tal på, men vi tror, det er realistisk, at der kommer en eller to amerikanere per årgang. Og kommer der fire, så er det, fordi de vil kunne bidrage med noget, og det vil bare være fedt, siger Janus Kyhl.

Passets farve er ikke vigtigt

Hos Divisionsforeningen, der blandt andet står bag Superligaen og 1. Division, ser man positivt på, at de danske klubber er interessante for udenlandske investorer.

For Divisionsforeningen er det ikke afgørende, hvor pengene kommer fra, hvis bare reglerne bliver overholdt, fortæller direktør Claus Thomsen, der også sætter talentarbejde over nationalitet.

- Når vi taler klubfodbold, så gør det ikke så meget, om man er dansker eller ej, men vi ser da gerne, at det er talenter, der er udviklet i Danmark. Hvilken farve passet så viser, det gør ikke så meget, siger Claus Thomsen.

- Man kan sjældent bare gå ud og købe spillere fra en høj nok hylde, hvis man er en dansk klub. Man er nødt til også at have spillere, der er egenudviklet, hvis man vil have spillere, der er dygtige nok.

FC Helsingør kæmper i øjeblikket for overlevelse i den næstbedste fodboldrække, hvor klubben har et enkelt point op til den rigtige side af nedrykningsstregen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk