FC Midtjylland henter Dreyer hjem fra Rusland med privatfly: Men reglerne spænder ben for hans comeback

Anders Dreyer har fået suspenderet sin kontrakt med den russiske klub Rubin Kazan indtil sommer.

Anders Dreyer spillede halvandet år for FC Midtjylland, før han skiftede til Rubin Kazan i Rusland i sommer. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

Anders Dreyer har fået suspenderet sin kontrakt med den russiske fodboldklub Rubin Kazan.

Suspenderingen kommer som et resultat af en beslutning fra Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), der på baggrund af Ruslands invasion af Ukraine har givet udenlandske fodboldspillere lov til at suspendere deres kontrakter med russiske klubber og finde en anden arbejdsgiver indtil sommer.

Dermed er landsholdsspilleren Anders Dreyer fri til at finde sig en ny arbejdsgiver indtil sommeren 2022.

Der er bare et enkelt, men stort problem: Ingen af de europæiske ligaer har implementeret Fifas regelændring.

Dermed står Dreyer klubløs, men reelt uden mulighed for at tage til Europa og spille fodboldkampe for en ny klub. Det er ellers ikke, fordi han mangler bejlere. I Dreyers tidligere klub FC Midtjylland er man klar til at tage imod offensivspilleren med åbne arme, fortæller direktør Claus Steinlein.

- Fra dagen, hvor Fifa åbnede op for muligheden, har vi sagt, at det var vi selvfølgelig interesseret i. Vi har også en mundtlig aftale på plads med Anders. Det er vi blevet enige om, at vi finder en løsning på. Hvis Divisionsforeningen altså kan beslutte sig for, at det kan lade sig gøre, siger Claus Steinlein.

Claus Steinlein og Anders Dreyer, da FC Midtjylland i sommeren 2020 sikrede sig det danske mesterskab. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Det er Divisionsforeningen, der skal implementere Fifas undtagelsesregel. Men der er endnu ikke taget en beslutning om, hvorvidt regelændringen overhovedet skal implementeres, fortæller Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.

- Der er heller ikke andre ligaer i Europa, der har implementeret det endnu. Så det er ikke en usædvanlig situation, vi har i Danmark. Vi kommunikerer med de øvrige europæiske divisionsforeninger, når nogle træffer beslutninger, men det er der ikke nogen, der har gjort endnu, så vidt jeg ved, siger Claus Thomsen.

- Det er ikke besluttet, at vi vil implementere Fifas regelændring. Det er heller ikke besluttet, at vi ikke vil. Det arbejder vi på at tage en beslutning omkring. Men der er ikke en proces, vi kommunikerer. Vi beslutter det så hurtigst som muligt og melder noget ud, så snart vi er klar, siger Claus Thomsen.

I FC Midtjylland undrer man sig over, at det ikke er blevet implementeret med det samme.

- Vi var sikre på, at det bare var en formalitet, da Fifa åbnede for muligheden. Hele Danmark har jo støttet op om at hjælpe de udsatte i den her krig. Og det her er jo en, som skal hjælpes. Jeg kan ikke forstå, at det skal tage så lang tid for Divisionsforening, og at de ikke kan komme i gang med beslutning.

- Vi taler om et fåtal af fodboldspillere, som er kommet i klemme på grund af en krig. Så det er ren force majeure, og det burde ikke tage så lang tid at beslutte, siger Claus Steinlein.

Men der er flere ting, der skal tages højde for, før Fifas regelændring kan implementeres, pointerer Claus Thomsen.

- Det er en regelændring, som ændrer grundlaget for turneringen midt i sæsonen. Endda i den afgørende del af sæsonen. Den proces tager den tid, det tager. Og vi er ikke langsommere om at træffe en beslutning end de andre ligaer i Europa, siger han.

Anders Dreyer har spillet to landskampe for Danmark. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

FCM hjælper Dreyer hjem

I FC Midtjylland har man holdt kontakten med Anders Dreyer. Særligt efter udbruddet af krigen i Ukraine, fortæller FCM-direktør Claus Steinlein.

- Det er jo ikke sjovt at være i Rusland under krigen, så det har været vigtigt for os, at de spillere, vi har solgt dertil, har det godt, siger han.

Claus Steinlein fortæller, at FC Midtjylland i dag har sendt et privatfly afsted for at hente Dreyer hjem. Han skal han efter planen samles op et sted uden for Rusland på grund af det flyveforbud mod Rusland, som Danmark er en del af.

Går det hele som planlagt, forventer Steinlein, at Anders Dreyer er tilbage på dansk jord omkring midnat.

- Nu skal Anders først og fremmest hjem til sin familie. Det sportslige er sekundært. Men Anders er en dygtig spiller, som vi har solgt for mange millioner, og som er omkring det danske landshold, så selvfølgelig vil han være en sportslig styrkelse, siger Claus Steinlein.

Danske Oliver Abildgaard er også på kontrakt i Rubin Kazan, men klubben har endnu ikke meldt noget ud om Abildgaards kontraktstatus.